Skip to main content

Ο Τουόμας Ισάλο στο Superbasket: «Η ΑΕΚ έχει ένα καλό μίγμα από ικανούς γκαρντ και αθλητικούς ψηλούς»

 Ο προπονητής της Βόννης, Τουόμας Ισάλο μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr λίγο πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ, για τους στόχους, την νοοτροπία και την φιλοσοφία της γερμανικής ομάδας, για τους small point guards που είναι τάση στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά και πώς ένιωσε όταν αντιμετώπισε τον αδερφό του, κόουτς Γιόνας Ισάλο, στον αγώνα της Βόννης με την Χαϊδελβέργη.

 H Bόννη θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ στην έδρα της, το Telekom Dome, την Τετάρτη (23/11, 21:00), για την τέταρτη αγωνιστική των ομίλων του BCL. Η γερμανική ομάδα έκανε ένα πολύ δυνατό ματς κόντρα στην ανταγωνιστική ΑΕΚ στις 25/10 και νίκησε εκτός έδρας με 73-66, με αποτέλεσμα να ανέβει στο 2-1, ενώ οι κιτρινόμαυροι έπεσαν στο 1-2.

Η Βόννη αποτελεί μια από τις πιο δυνατές ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια, αφού υπενθυμίζουμε ότι πέρσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου και πήγε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ φέτος είναι αήττητη με ρεκόρ 6-0 μαζί με την Άλμπα Βερολίνου. 

Ο προπονητής Τουόμας Ισάλο είναι από τους πιο καινοτόμους ευρωπαίους κόουτς, για αυτό και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος προπονητής της Bundesliga την περσινή σεζόν. Επίσης, ανήκει στην φινλανδική σχολή, η οποία τα τελευταία χρόνια βγάζει συνεχώς σπουδαίους προπονητές και παίκτες, ενώ έχει και 57 συμμετοχές με την φανέλα με το εθνόσημο και ως παίκτης στην θέση του γκαρντ.

Η επιδραστικότητα του κόουτς Ισάλο στην ομάδα, φαίνεται και από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί π.χ. small point guards, από το πολύ μεγάλο playbook του με τακτικές όπως το veer souble slip ή το ghost screens, αλλά και ότι η Βόννη έχει 47.1% στην αναλογία ευστοχίας σε φάσεις μετά τα time-outs με 1.09 πόντους ανά κατοχή και είναι η δεύτερη στην σχετική λίστα του BCL, πίσω μόνο από την Μούρθια.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Τουόμας Ισάλο στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε την ΑΕΚ την Τετάρτη (23/11). Ποια είναι η άποψη σας για την ελληνική ομάδα; Πώς σχεδιάζετε να νικήσετε την ΑΕΚ;

H AEK είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, όπως και οι άλλες τρεις ομάδες του ομίλου μας. Έχουν ένα καλό μίγμα από ικανούς γκαρντς και αθλητικούς ψηλούς. Το παιχνίδι μας στην Αθήνα ήταν μια ιστορία δύο διαφορετικών ημιχρόνων: Μετά το ημίχρονο, η επικέντρωση και η ένταση μας ήταν σαφώς υψηλότερες από την αρχή του αγώνα, κάτι που μας βοήθησε να κερδίσουμε σε ένα δύσκολο αγώνα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Βόννης για την φετινή σεζόν και ποια νοοτροπία θέλετε να έχετε στους αγώνες στο παρκέ;

Έχουμε δύο στόχους για την σεζόν: α) να κάνουμε εξαιρετικές προπονήσεις και β) να παίξουμε μπάσκετ για το οποίο μπορούν να είναι περήφανοι όλοι όσοι συνδέονται με τον σύλλογο (μέλη της ομάδας, υπάλληλοι του συλλόγου, οπαδοί και πόλη). Από την εμπειρία μου, ξέρω ότι χρειάζεται να έχουμε μια πολύ ισχυρή ταυτότητα ως ομάδα και η δική μας βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, τη συνεργασία και την αυτοπεποίθηση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό δουλειάς, να παίζουμε ως σύνολο και όλοι να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον για την δουλειά τους. Εάν το κάνουμε αυτό, θα έρθουν τα αποτελέσματα και η υποστήριξη.

Έχετε αναφέρει ότι: "Αυτήν την εποχή οι small point guards είναι trend στο BBL". Επίσης, ο TJ Shorts χαρακτηρίστηκε από το BCL ως ένας από τους "King point guards". Θα μπορούσατε να αναλύσετε την «τάση των  small point guards»;

Στο BBL δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε οικονομικά κάποια από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, οπότε πρέπει να βρίσκουμε άλλους τρόπους για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το μέγεθος κοστίζει πολλά χρήματα, οπότε αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ταχύτητα και στις ικανότητες στο backcourt. Είχαμε μεγάλη επιτυχία με αυτήν την ιδέα πρώτα στο Κράιλσχαιμ και μετά στην Βόννη και είναι φυσικό και άλλες ομάδες στο εγχώριο πρωτάθλημα να ακολουθήσουν μια συνταγή με την οποία κερδίζουμε.

 Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την σπουδαία ανάπτυξη του μπάσκετ στην Φινλανδία, κάτι που φαίνεται από την πρόοδο τόσο της εθνικής ομάδας στις μεγάλες διοργανώσεις, όσο και ότι πολλοί παίκτες και προπονητές είναι στο πιο υψηλό επίπεδο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το έχουν επηρεάσει, αλλά θα τονίσω μερικούς: α) Ο Χένρικ Ντέττμαν έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εθνική ομάδα, έλαβε σεβασμό και ανέβασε τα στάνταρντς με το συνολικό πρόγραμμα, β) στα τελευταία 20 χρόνια, έχει γίνει πιο συνηθισμένο να είσαι «επαγγελματίας στο μπάσκετ» στη Φινλανδία είτε ως προπονητής είτε ως παίκτης, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη και των δύο, γ) και γ) η γεωγραφική θέση της Φινλανδίας δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, καθώς με το διαδίκτυο υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες στον κόσμο αν ψάχνετε να διαβάστε και  διαθέτετε το απαραίτητο εργασιακό ήθος. Πιστεύω επίσης ότι οι Φινλανδοί γενικά θέλουν να εργαστούν συλλογικά για έναν κοινό στόχο και η ανάπτυξη του μπάσκετ τείνει όλο και περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Με όλα αυτά που λέγονται, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάθε παίκτης και προπονητής είχε μια πολύ μοναδική διαδρομή και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν μέσω της εθνικότητας.

Έχετε βραβευτεί με τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς στην Bundesliga. Και στο Γερμανικό πρωτάθλημα και στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket 2022, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια εξαιρετική ανάπτυξη. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για αυτήν την άνοδο και για αυτό το βραβείο.

Ήταν μεγάλη τιμή να λάβω αυτό το βραβείο την περσινή σεζόν, γιατί με ανέδειξαν με την ψήφο τους οι προπονητές, sports directors και οι αρχηγοί.  Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά που έγινε χάρη στην πολλή σκληρή δουλειά από τους παίκτες και το σταφ μαζί με τη μεγάλη υποστήριξη από τον σύλλογο και τους φιλάθλους. Για μένα είναι ένα συλλογικό βραβείο που το αξίζει η ομάδα, η οποία ξεπέρασε περισσότερο τις προσδοκίες. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του γερμανικού μπάσκετ σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι και πολλές ομάδες κάνουν πολύ καλή δουλειά με την ανάπτυξη των νεαρών παικτών. Ταυτόχρονα έχουν έναν σπουδαίο προπονητή, τον Γκόρντον Χέρμπερτ, ο οποίος έκανε υπέροχη δουλειά, καθώς προετοίμασε την ομάδα για το Eurobasket σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έπαιξαν πραγματικά καλό μπάσκετ και δημιούργησαν πολύ ενθουσιασμό γύρω από το γερμανικό μπάσκετ.

Στο γερμανικό πρωτάθλημα, για τον αγώνα Βόννη-Χαϊδελβέργη, αντιμετωπίσατε τον αδερφό σας, τον κόουτς Γιόνας Λισάλο. Θα μπορούσατε να μας πείτε πόσο σπέσιαλ ήταν αυτό το παιχνίδι;

Ήταν προφανώς μια ιδιαίτερη στιγμή για την οικογένειά μας, αλλά πέρα από αυτό, και εγώ και ο Γιόνας προσεγγίσαμε το παιχνίδι σαν ένα νορμάλ αγώνα. Κάνεις ό,τι μπορείς για να κερδίσεις το παιχνίδι και δεν σκέφτεσαι ότι ο αντίπαλος είναι αδερφός σου πριν ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αλλά το ότι βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση είναι κάτι για το οποίο είμαστε  και οι δύο περήφανοι.