Skip to main content

Ο D’ Arcangeli στο Superbasket για το Rising Stars: «Θα είναι ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη των παιδιών μας»

 Ο προπονητής της Stella Azzurra Basketball Academy, Germano D'Arcangeli μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, λίγο πριν την συμμετοχή της ιταλικής ομάδας στο Rising Stars, υπογραμμίζοντας την φιλοσοφία τους και την λογική τους πάνω στην ανάπτυξη παικτών, αλλά και για το tour που έκαναν πρόσφατα στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η Stella Azzurra Basketball Academy ιδρύθηκε το 1938 σε ένα γήπεδο στην αυλή της σχολής San Giuseppe De Merode στη Ρώμη, όπου μερικοί πολύ νέοι, άρχισαν να παίζουν μπάσκετ. Μέσα στα χρόνια, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη της και είχε άμεση επίδραση στο ιταλικό μπάσκετ. Η ομάδα τώρα παρέχει διαμονή σε ξενώνα σε πολλούς  νέους τόσο από την Ιταλία, όσο και από το εξωτερικό και τους βοηθάει να αναπτύξουν στο καλύτερο δυνατό βαθμό τις ικανότητες τους στο μπάσκετ, αλλά και οι γνώσεις από το σχολείο, στα πρότυπα των αμερικανικών κολλεγίων όπου οι παίκτες ακολουθούνται τόσο από αθλητική όσο και από εκπαιδευτική άποψη.

Οι "μπλε" έχουν μια μεγάλη γκάμα ομάδων σε όλες τις ηλικίες, κάτι που τους καθιστά πολύ ανταγωνιστικούς και για αυτό μπορούν να παίξουν στις A2 men, A2 women, Under 19, Under 17, Under 15, Under 14 and Under 13, στο Esordienti και σε όλα τα Minibasket. Από την σεζόν 2014-2015 και το κομμάτι των γυναικών καλύπτει όλες τις κατηγορίες των ηλικιών.

Η Stella Azzurra Basketball Academy έχει προωθήσει πολλούς παίκτες στην εθνική ομάδα της Ιταλίας κυρίως στις υποδομές, ενώ μεταξύ άλλων έχουν περάσει από εκεί ο Αντρέα Μπαρνιάνι, ο Ματέο Σπανιόλο, ο Τζιαμπάολο Ρόσο, ο Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς, ο Πολ Εμπουά κτλ. Έχει διαχρονική παρουσία  στο Euroleague Basketball Next Generation Tournament, ενώ είχε κερδίσει το περσινό τουρνουά στην Πάτρα, επικρατώντας της Μακάμπι Τελ Αβιβ με 74-62.

ΣΤΕΛΛΑ ΑΤΖΟΥΡΙ – Sportfmpatras.gr

 Τον Δεκέμβριο η ιταλική ομάδα έκανε ένα τουρ στην Φλόριντα των ΗΠΑ και οι παίκτες της πήραν μια πρώτη γεύση από την κατάσταση που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον γνωστό NBAer, Marreese "Mo" Speights να μιλάει με τα καλύτερα λόγια σε ένα tweet για τους "μπλε".  

 Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Germano D'Arcangeli στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτα από όλα θα ήθελα να μας πείτε τις σκέψεις σας και τις προσδοκίες σας για το τουρνουά του Rising Stars.
 
Θα είναι ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη των παιδιών μας: Το να παίζουν με αντιπάλους από όλη την Ευρώπη, όπως αυτοί που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά Rising Star, θα τους παρουσιάσουν διαφορετικά challenges από αυτά που έχουν συνηθίσει στο εθνικό επίπεδο, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να ζουν εμπειρίες που τους βοηθούν να μεγαλώσουν ως παίκτες.
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας σας, Stella Azzurra Basketball Academy, σχετικά με την ανάπτυξη των νέων παικτών,
 
Δεν είναι μόνο παίκτες για μπάσκετ: Είναι άνθρωποι που έχουν το όνειρο να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες για να γίνουν οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες που μπορούν. Οπότε πρέπει να κάνουμε σύνδεση την επιθυμία των νέων ατόμων, δίνοντας τους όλα αυτά που χρειάζονται για το μπάσκετ, χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να μεγαλώσουμε ώστε να αναθρέψουμε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο μαζί με την υπόσταση του μελλοντικού μπασκετμπολίστα. Το μότο μας τα συνοψίζει όλα, λέγοντας ότι  "Talent ain't enough"   "Το ταλέντο δεν είναι αρκετό".
 
 
Πως είναι να προπονείτε μια ομάδα με νέους παίκτες; Τι θέλετε να τους διδάξετε περισσότερο;
 
Αυτή η κατάσταση με βάζει και εμένα να εξελιχθώ, οραματιζόμενος ό,τι καλύτερο για τους νέους που συνεχώς αναπτύσσονται. Τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού ούτως ή άλλως παραμένουν τα ίδια: Οπότε, έχει να κάνει με μια μια αμοιβαία ανταλλαγή στην οποία γίνεται η εκμάθηση του ίδιου παιχνιδιού με καινοτόμους τρόπους, κάθε σεζόν που συνεχίζεται.
 
Η Stella Azzurra Basketball Academy έχει συνεχή παρουσία στις διοργανώσεις της Euroleague Next Gen. Ποια πράγματα θεωρείτε ότι οι νέοι παίκτες κερδίζουν περισσότερο από αυτά τα μεγάλα τουρνουά όπως είναι το Next Gen;
 
Μετά το ΝΒΑ, η Euroleague είναι η διοργάνωση που σκοπεύουν να παίξουν τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει ο καλύτερος τρόπος να τους συνδέσουμε με αυτόν τον κόσμο από την νεανική τους ηλικία, από το να αρχίσουμε να τους δίνουμε μια γεύση από την υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού εντός και εκτός γηπέδου με τους τεράστιους οργανισμούς που  αντιμετωπίζουμε στην ANGT κάθε χρόνο.
 
 
Η ομάδα σας έκανε tour στην Φλόριντα των ΗΠΑ και ο πολύ γνωστός NBAer, Marreese "Mo" Speights σχολίασε θετικά τον σύλλογο σας. Θα ήθελα να μας πείτε πόσο χρήσιμες πιστεύετε ότι είναι αυτές οι εμπειρίες για τους παίκτες;
 
Είναι προφανές ότι το όνειρο του κάθε μπασκετμπολίστα είναι να αγωνιστεί στο NBA. Πήραμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τον κόσμο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η αναγνώριση της προσπάθειάς μας από έναν βετεράνο του ΝΒΑ όπως ο "Mo" Speights τους έκανε να νιώσουν πιο κοντά ο ένας τον άλλον, αλλά και την δύναμη για να δουλέψουν σκληρά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.