Skip to main content

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες 

Η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας και παίζει τα πρώτα φιλικά ματς ενόψει του Προ Ολυμπιακού τουρνουά.

Ας γυρίσουμε 13 χρόνια πίσω στο Eurobasket του 2011 που διεξήχθη στα γήπεδα της Λιθουανίας. Ο ένας μετά τον άλλον από τους βασικούς παίκτες της Εθνικής Ελλάδας αποσύρονταν, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει ένα πολύ διαφορετικό ρόστερ από αυτό που περιμέναμε. Έξι παίκτες μόνο ήταν ίδιοι από την ομάδα που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2009 στην Πολωνία. Βέβαια εκείνοι οι παίκτες της ομάδας του κοουτς Ζουρου βγήκαν στο παρκέ και τα έδωσαν όλα για την χώρα. Προσπάθησαν, πάλεψαν, μόχθησαν, πήραν νίκες και απέδειξαν τι μπορούν να καταφέρουν όταν κανείς δεν τους περίμενε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η αξιοπρεπέστατη έκτη θέση στην διοργάνωση μετά τον αποκλεισμό από τα προημιτελικά. 

Σε εκείνη την διοργάνωση η Εθνική Ελλάδας έδειξε ότι διαθέτει βάθος, λύσεις και μεγάλη ποιότητα. Επίσης, ήταν έκδηλο ότι είχε την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική και χωρίς την παρουσία των απόντων. Άλλωστε την ιστορία την γράφουν οι παρόντες, αυτοί που δείχνουν την αγάπη τους για την χώρα, για αυτό και θυσιάζουν το καλοκαίρι και τις διακοπές της για αυτήν. Ένα μεγάλο παράδειγμα αποτελεί φέτος ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο οποίος προέρχεται και από ένα σοβαρό τραυματισμό στο NBA από τον Απρίλιο, αλλά από την πρώτη στιγμή έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει την υπόσχεση που είχε δώσει και για να αγωνιστεί στους αγώνες του Προ Ολυμπιακού τουρνουά, αλλά και με την ευχή, να βρεθούμε και στο γήπεδο της τελικής φάσης των Ολυμπιακών αγώνων.

Η Εθνική Ελλάδας έχει καταφέρει πολλές διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια και έχει βαριά φανέλα που την έχουν φορέσει σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Hall of Famer, Νίκος Γκάλης, ο νυν προπονητής της, Βασίλης Σπανούλης, ο νυν αστέρας της, Γιάννης Αντετοκούμπο, ενώ έχει βγάλει πολλές φορές στους δρόμους τον ελληνικό λαό για να πανηγυρίσει. Καμία απουσία όσο ηχηρή και αν είναι δεν μπορεί να περιορίσει την ποιότητα της, ούτε να επηρεάσει το παιχνίδι της. Οι παίκτες της γαλανόλευκης θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στους αγώνες, δείχνοντας την ελληνική ψυχή και την ελληνική δυναμική του μπάσκετ, επιβεβαιώνοντας το ρητό του πρώην πρωθυπουργού της Αγγλίας, Γουίνστον Τσώρτσιλ που έλεγε ότι «Οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες».