Skip to main content

Ιτούδης: «Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε σε καλύτερο σπέισινγκ»

Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Δημήτρης Ιτούδης μίλησε μετά την νίκη της γαλανόλευκης επί της Εθνικής Ιταλίας με 85-81, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι παίκτες της επίσημης αγαπημένης είναι μαχητικοί και ανταγωνιστικοί, αλλά βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης στην ΕΡΤ:

Για τη συνέχεια του ομίλου: "Και με τις άλλες τρεις καλές του ομίλου μας. Όλες οι ομάδες γίνονται καλύτερες αν χαλαρώσουμε. Τώρα θέλουμε να ανοίξουμε το ροτέισον, ο Παπαγιάννης είναι ενεργός, ενώ ο Κώστας ενδεχομένως".

Για το ότι και σε αυτό το ματς πήραν οριακή νίκη: "Έτσι θα είναι τα παιχνίδια του τουρνουά. Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε σε γκραν κινιόλ καταστάσεις. Οι Ιταλοί επειδή δεν έχουν ψηλούς για να κάνουν έμφαση, παίξανε κυρίως από την περιφέρεια και προσπαθήσαν να ελέγξουν τη δική τους δημιουργία αλλά και την εκτέλεση.

Μας δημιούργησαν κάποια προβλήματα, αλλά όλοι συνεισφέραν στο αμυντικό ριμπάουντ. Φτιάξαμε κάποιες διαφορές, αλλά χαλαρώσαμε. Συγγνώμη για την τεχνική ποινή, η μπάλα ήταν για εμάς σε εκείνη τη φάση, αλλά δεν έπρεπε να αντιδράσω έτσι".

Για το ότι η Ιταλία μας δημιούργησε κάποια προβλήματα στο δεύτερο μέρος: "Φυσιολογικά ή όχι δεν παίζουμε μόνοι μας. Δεν ήρθαμε με ομάδες που απλά θέλουν να χάσουν, Μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα και να μας προβληματίσουν. Το θέμα είναι να μπορούμε να περιορίσουμε όλα αυτά".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και πώς αυτός βοηθάει την ομάδα: "Προφανώς είναι φανερό ότι η ομάδα έχει έναν εξαιρετικό παίκτη που τραβάει πάνω του αντιπάλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλους παίκτες που μπροούν να τον αναπληρώσουν. Πρέπει να ξεκουραστεί., Όταν είναι μέσα παίζουμε αλλιώς, όταν είναι εκτός αλλάζουμε το στυλ. Ακόμα και ο Λαρεντζάκης αν και έπαιξε λίγο ήταν καταλύτης".

Για το αν είδε από την ομάδα αυτό που θέλει: "Πλησιάζουμε να είμαστε ανταγωνιστική ομάδα. Διεκδικούμε 50-50 μπάλες, είμαστε μαχητικοί και ανταγωνιστικοί, αλλά πρέπει να γίνουμε και λίγο πιο έξυπνοι. Η ομάδα έχει έξυπνους παίκτες, αλλά αμυντικά πρέπει να λειτουργήσουμε έξυπνα".

Για τους απόντες και για το αν μοίρασε συγχαρητήρια στους παίκτες: "Θέλουμε να δούμε τα ιατρικά δεδομένα. Ο Παπαγιάννης αισθάνεται καλά, περιμένουμε να μπει και ο Κώστας για να είμαστε έτοιμοι.

Είμαι ευχαριστημένος και έδωσα συγχαρητήρια στους παίκτες. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε από κάθε παιχνίδι εκτός από το αποτέλεσμα να βελτιωνόμαστε σε κάποιους τομείς".

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης στην συνέντευξη τύπου:

"Συγχαρητήρια στην ομάδα μου για τη νίκη, μείναμε ανταγωνιστικοί και αυτό είναι θετικό. Αρνηθήκαμε να κάνουμε πίσω, είχαμε τις καλές στιγμές μας, δυστυχώς οι κακές έδωσαν στην Ιταλία το δικαίωμα να επιστρέψει. Η Ιταλία έπαιξε με κοντά σχήματα, με καλούς σουτέρ, τον Μέλι και τον Πολονάρα. Είχαμε να παλέψουμε με το δικό μας σύστημα, οι φόργουορντ και οι γκαρντ έκαναν καλή δουλειά. Δεν κερδίσαμε τα ριμπάουντ, όμως στα κρίσιμα σημεία ήμασταν εκεί. Δεν μου άρεσε η κίνηση της μπάλας, όμως θα μάθουμε από αυτό. Θετικό είναι επίσης ότι ο Παπαγιάννης επέστρεψε.

Είχαμε έναν παίκτη με υψηλό κίνητρο, τον καλύτερο παίκτη του κόσμου που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι μοναδικός, ηγείται με το παράδειγμά του, σε πολλούς τομείς και δίνει έμπνευση σε πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το μπάσκετ είναι παιχνίδι, όμως όταν είσαι τέτοιος αθλητής, όταν συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο, με σεβασμό στο παινχίδι.

Δεν είναι θέμα ελευθερίας, αλλά καλού σπέισινγκ. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε σε καλύτερο σπέισινγκ. Ο Γιάννης το κάνει, ο Καλάθης και ο Ντόρσεϊ το κάνουν. Θα ήμουν τουλάχιστον ανόητος αν τους κρατούσα πίσω όταν μπορούν αν το κάνουν. Μπορούμε να έχουμε καλύτερες επιλογές στο σουτ σε κάποιες στιγμές που πρέπει να στοχεύσουμε κάποιον αντίπαλο, αλλά χρειαζόμαστε αυτοματισμούς. Όταν ερχόμαστε από το ματς με την Κροατία, με 28 πόντους στο τρανζίσιον, θα ήμασταν ανόητοι να αλλάξουμε το στιλ μας. Δεν είναι θέμα ελευθερίας, είναι θέμα αποστάσεων.

Δεν είναι εύκολο να παίζεις σε μία τέτοια ατμόσφαιρα. Αν δεν μπορείς να παίξεις εδώ, δεν ανήκεις σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός. Δεν σου χαρίζεται κάτι, πρέπει να το πετυχαίνεις και η ομάδα μου το έχει αυτό. Μένει ανταγωνιστική σε πολλούς τομείςς. Έχουμε έξυπνους παίκτες. Έχουμε χάσει μεγάλες διαφορές, αλλά δεν παίζουμε μόνοι μας, έχουμε σπουδαίους αντιπάλους που κάνουν κι αυτοί τη δουλειά τους. Το Βερολίνο είναι σπουδαία πόλη, έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις, αλλά τώρα είμαι στο Μιλάνο και είμαι συγκεντρωμένος εδώ".