Skip to main content

Πρέκας: «Το ότι παίζουμε μαζί είναι το μοτό της Εθνικής Γυναικών»

Ένα 24ωρο μετά την σπουδαία νίκη επί της Μ. Βρετανίας, ο Πέτρος Πρέκας φιλοξενήθηκε στον… διαδικτυακό αέρα του EOK WEB Radio και μίλησε για τον χαρακτήρα της Εθνικής Γυναικών, τις Μαριέλλα Φασούλα και Άρτεμις Σπανού, αλλά και συνολικά για το μπάσκετ Γυναικών.

Αναλυτικά ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε:

Για την «ταυτότητα» και τον χαρακτήρα της Εθνικής Γυναικών: «Αυτό πιστεύω που μάς χαρακτηρίζει τώρα πια και έχει γίνει «ταυτότητά» μας είναι ότι έχουμε καταφέρει να παίζουμε μαζί. Υπάρχει πολύ μεγάλη ενέργεια και διάθεση και παίζουμε μαζί και σε άμυνα και σε επίθεση. Αυτό είναι και το μότο μας μέσα στην ομάδα, το ότι παίζουμε μαζί».

Για το πόσο βοήθησε την ομάδα η καλοκαιρινή προετοιμασία: «Τον περασμένο Μάιο κάναμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ γιατί μέσα σε τρεις μέρες έπρεπε να περάσουμε νέα φιλοσοφία και να γνωριστούμε. Αυτό ήταν «εύθραυστο», έπρεπε να το διατηρήσουμε και να το βάλουμε σαν βάση στην ομάδα. Το καλοκαίρι το καταφέραμε αυτό, να γνωριστούμε με τα παιδιά, να περάσουμε τη λογική και τη φιλοσοφία που θέλαμε. Ήταν πάρα πολύ ουσιαστικό αυτό που έγινε το καλοκαίρι. Όλη αυτή η διαδικασία του καλοκαιριού βγήκε τώρα το Νοέμβρη».

Για την Άρτεμις Σπανού και τη Μαριέλλα Φασούλα: «Και η Άρτεμις και η Μαριέλλα είναι δύο απ’ τ’ αρχικά στελέχη της Εθνικής ομάδας αυτήν τη στιγμή. Είναι δύο άτομα που μάς βοηθούν πάρα πολύ στη ρακέτα, αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Πάντα σε μια ομάδα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική είχε την πολυτέλεια να ‘χει πολύ ποιοτικές παίκτριες, αλλά ήταν ημίψηλες και δεν είχε στη θέση «5» κάποια που θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί σ’ όλα τα επίπεδα. Τώρα έχουμε στις θέσεις «4» και «5» παίκτριες που έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά είμαστε «κοντοί» στην περιφέρεια. Πάντα θα υπάρχουν αδυναμίες και προτερήματα. Αυτήν  τη στιγμή έχουμε δύναμη μέσα στο καλάθι και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».

Για το αν είδε πιο βελτιωμένες τις παίκτριες που παίζουν σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό: «Τα παιδιά παίζουν Γιούροκαπ και Ευρωλίγκα, άρα έχουν εμπειρία και καταλαβαίνουν το παιχνίδι καλύτερα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Εθνική ομάδα είναι να τρέξουμε και να παίξουμε στο transition και τα πρώτα 8 δευτερόλεπτα. Αυτά τα παιδιά έχουν αφομοιώσει όλη αυτή τη λογική, γιατί έτσι πρέπει αναγκαστικά να παίζουν στην Ευρώπη. Νιώθω τυχερός και αξίζουν συγχαρητήρια και στους προπονητές και στις ομάδες που παίζουν αυτά τα παιδιά, γιατί έχουν πετύχει πάρα πολύ, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πραγματικά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά».

Για τις δηλώσεις του προπονητή της Μεγάλης Βρετανίας: «Όταν ακούς κάτι θετικό σίγουρα είναι τιμή. Αυτό που ίσως δε γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες, έχει παιδιά που παίζουν σε ευρωπαϊκές ομάδες, παιδιά που παίζουν σε ελληνικές ομάδες και παίζουν στην Ευρώπη. Πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος, η ομάδα έχει δυνατότητες και μπορεί να παίξει ακόμη καλύτερα στο μέλλον».

Για τους φακέλους που έχει φτιάξει το προπονητικό team: «Μετά το καλοκαιρινό camp που κάναμε, το προπονητικό team μιλούσαμε πάρα πολύ. Έχουμε φτιάξει ήδη κάποιους φακέλους, οι οποίοι είναι πλήρως ενημερωμένοι όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτριών, τα πραγματικά και τα φυσικά τους στοιχεία. Αυτούς τους φάκελους τούς έχουμε μοιράσει στις παίκτριες, ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να βελτιώσουν και πού, άρα είναι πλήρως ενημερωμένες. Μάλιστα, έχουμε τη διάθεση όλα αυτά τα στοιχεία, όποιος προπονητής θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση και να ρωτήσει, ώστε να τού δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις».

Για το γυναικείο μπάσκετ: «Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει το ενδιαφέρον που χρειάζεται. Γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες απ’ την Ομοσπονδία σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά σίγουρα το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το μπάσκετ. Στην Ευρώπη ενδιαφέρονται γενικά για τον γυναικείο αθλητισμό, όχι μόνο για το μπάσκετ, είναι διαφορετική η προσέγγιση τους για τον γυναικείο αθλητισμό».