Skip to main content

Μπέντα για BCL Final 8: «Το πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα τεστ για εμάς»

Ο αρχηγός της Νίμπουργκ, Πετρ Μπέντα μίλησε στο superbasket.gr τόσο για τους στόχους της Τσεχικής ομάδας της νέα σεζόν, αλλά και για τις σκέψεις του σχετικά με το Final 8 του BCL και την ΑΕΚ.

του Άρη Κατσίδη

1)    Ποιοι είναι οι στόχοι της Νίμπουργκ φέτος για το πρωτάθλημα και το κύπελλο;

Θέλουμε να κατακτήσουμε και τις δύο διοργανώσεις όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτοί είναι κυρίως οι πιο σημαντικοί στόχοι του συλλόγου μας κάθε χρόνο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το BCL? Τι εμπειρίες αποκομίσατε από την προηγούμενη χρονιά;

Πρώτα από όλα, θέλουμε να δείξουμε στην Ελλάδα σε 14 ημέρες τον καλύτερο μας εαυτό . Θέλουμε να νικήσουμε όσο περισσότερα παιχνίδια μπορούμε. Στην επόμενη σεζόν ελπίζω ότι θα είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί και μπορούμε να αποδείξουμε το ίδιο όπως στην προηγούμενη σεζόν. Οι εμπειρίες μας είναι μεγάλες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τους νικήσουμε όλους, αν δώσουμε τα πάντα στο γήπεδο.

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας από εκείνα των ευρωπαϊκών αγώνων σε σχέση με το Τσέχικο πρωτάθλημα;

Προσπαθούμε να παίξουμε κάθε παιχνίδι σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι της ζωής μας. Και νομίζω ότι αυτή είναι η δύναμή μας. Δεν έχει σημασία αν παίζουμε για το Τσέχικο πρωτάθλημα ή το BCL, εμείς θέλουμε να παίζουμε το παιχνίδι μας σε κάθε λεπτό και και αν συμβεί μερικές φορές ότι έχουμε στο μυαλό μας, ο προπονητής μας θα μας ενημερώσει γρήγορα.

όπως το τελευταίο μας παιχνίδι στη ζωή μας. Ανεξάρτητα από το αν είναι το τσεχικό πρωτάθλημα ή το BCL, θέλουμε να παίζουμε το παιχνίδι μας σε κάθε λεπτό, και αν συμβαίνει μερικές φορές ότι είμαστε στο μυαλό μας, ο προπονητής μας θα μας ενημερώσει γρήγορα.

  Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το BCL Final 8 στην Αθήνα; Ποια είναι η γνώμη σας για την ΑΕΚ?

 Όπως είπα και στην δεύτερη ερώτηση, θέλουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερα παιχνίδια μπορούμε, επιθυμούμε να είμαστε επιτυχημένοι. Θέλουμε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του συλλόγου μας. Και το πρώτο παιχνίδι στην Ελλάδα θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα τεστ για εμάς. Η ΑΕΚ έχει μια πολύ δυνατή ομάδα και είναι φαβορί για το final 8.

Η ΑΕΚ θα παίξει εντός έδρας, το θεωρείτε αυτό πλεονέκτημα;

Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα, ξέρουμε το γήπεδο, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσα άτομα θα μπορούν να δουν ζωντανά το παιχνίδι αυτήν την περίοδο του κορονοιού. Για εμάς θα ήταν καλύτερο να παίζουμε μπροστά σε λίγους οπαδούς.

 Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας αλλά και για την χημεία που υπάρχει μεταξύ των παικτών;

Γνωρίζεις ότι δεν είμαστε μεγάλη ομάδα,  λειτουργούμε πιο πολύ σαν οικογένεια,  οπότε στηριζόμαστε στην καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ μας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με κάθε τρόπο.

Πως είναι η καθημερινή ζωή στο Nymburk; Πως είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο;

Η καθημερινή ζωή στο Νίμπουργκ; Νομίζω ότι είναι η ίδια με κάθε άλλη ομάδα, προπόνηση, προπόνηση και προπόνηση, κάποιες φορές και ρεπό. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την νέα σεζόν.

 Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πως περάσατε την περίοδο του lockdown και της πανδημίας;

Ήταν δύσκολο για τον καθένα μας. Όλα ήταν κλειστά. Αλλά προσπάθησα να βελτιώνομαι και να δουλεύω σχεδόν κάθε μέρα.

 Η ομάδα σας παίζει κάθε χρόνο στο BCL. Θεωρείται ότι όλη αυτή η εμπειρία σας έχει κάνει πιο απειλητικούς;

Ναι, είναι ένα κομμάτι του πάζλ της ομάδας μας, κάθε δύσκολο παιχνίδι στο BCL μας δίνει πρόσθετη εμπειρία για την χημεία και το σύστημα με το οποίο αγωνίζεται η ομάδα μας.

Ποια είναι η άποψη σου για το NBA?  Τι γνώμη έχεις για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Μου αρέσει να παρακολουθώ παιχνίδια NBA, περισσότερο στα playoff παρά της κανονικής περιόδου. Και μου αρέσει να συγκρίνω το ευρωπαϊκό  μπάσκετ με το NBA και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, επειδή οι διαφορές στην ποιότητα γίνονται μικρότερες και μικρότερες κάθε χρόνια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στον κόσμο, είναι ένα σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς και κατά την άποψη μου, αν βελτιώσει τα μακρινά σουτ, δεν θα μπορεί κάποιος να τον μαρκάρει.

 Τι σε έκανε να ξεκινήσεις το μπάσκετ; Τι σημαίνει το μπάσκετ για εσένα;

Οι γονείς μου, είναι και οι δύο ψηλοί και με έγραψαν στην ομάδα μπάσκετ της γενέτειρας μου όταν ήμουν εννιά χρονών. Και από την πρώτη προπόνηση, ερωτεύτηκα το μπάσκετ και ακόμη μου αρέσει το να είμαι με τους συμπαίκτες και τους φίλους μου στα αποδυτήρια.

https://www.instagram.com/p/CEw4dfogZLC/

Έπαιξες πολλά παιχνίδια με την Εθνική ομάδα της Τσεχίας. Τι θεωρείς ως μεγαλύτερη επιτυχία στα χρόνια που είσαι στηνΕθνική ομάδα;

Ναι, ήμουν για πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα και είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξω ένα τουρνουά (ως μεγαλύτερη επιτυχία), ήταν εκείνο που ξεκίνησε η νέα εποχή στο Τσέχικο μπάσκετ και ήταν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2015.

Czech Republic's David Jelinek (12), Jiri Welsch (9), Petr Benda (4) and Tomas Satoransky (8) celebrate their victory in the EuroBasket 2015 round of 16 match against Croatia at the Pierre Mauroy stadium in Villeneuve d'Ascq near Lille, France, September 13, 2015. REUTERS/Benoit Tessier

Έχεις ξεχωρίσει κάποια ομάδα ή παίκτη από την Ελλάδα;

Είναι δύσκολο να διαλέξω ένα παίκτη ή ομάδα, αλλά οκ. Μου αρέσει ο Νίκος Γκάλης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιάννης Μπουρούσης. Είναι ευρωπαίοι θρύλοι.