Skip to main content

Χρειάζεται παραπάνω (vid)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει το παιχνίδι Ολυμπιακός-Εφές γράφοντας μεταξύ άλλων πως αν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να διατηρήσουν την αμυντική τους ένταση σε υψηλό βαθμό για μεγαλύτερη διάρκεια θα μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερα βράδια.

Θέλω να αρχίσω με το σχόλιο του coach Μπαρτζώκα αναφορικά με το παιχνίδι: «Πρέπει να δρας με αυτές τις ομάδες και όχι να αντιδράς». Δεν γίνεται να μην συμφωνήσει κάποιος πως αν αφήσεις αυτές τις ομάδες να κάνουν το παιχνίδι τους και να βρουν ρυθμό είναι δεδομένο πως έχουν τέτοια ποιότητα που πρέπει να περιμένεις τέτοια σουτ όπως του Λάρκιν, του Μίσιτς και του Σιμόν.

Σε ένα βράδυ, μάλιστα, όπου ο Λάρκιν ήταν ΚΑΚΟΣ και πάλι όμως έχει τέτοια κλάση που έβαλε δύο τεράστια σουτ, που σε μεγάλο βαθμό έγειραν τη πλάστιγγα υπέρ των Τούρκων.

Πάμε όμως να δούμε πού υστέρησε ο Ολυμπιακός.

5178698

Προσωπικά είδαμε πολύ κακή προσωπική άμυνα στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Οι παίκτες των «ερυθρολεύκων» δεν είχαν διάθεση να βάλουν το κορμί τους δυνατά, να πιέσουν και εν τέλει να είναι πιο γρήγοροι από τις αποφάσεις της Εφες. Αυτό που είδαμε στο πρώτο δεκάλεπτο, είναι έναν Ολυμπιακό να βρίσκεται ένα κλικ πιο αργά από κάθε απόφαση της Τούρκικης ομάδας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως επέτρεψε τόσους πολλούς πόντους μέσα από pick-n-roll καταστάσεις.

Οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν 29 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο από τους οποίους οι 22 είναι μέσα από pick-n-roll και οι υπόλοιποι μέσα από close out καταστάσεις που ξεκίνησαν από pick-n-roll, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν σε συνθήκες δύο παικτών.

Το δεύτερο δεκάλεπτο είναι μια διαφορετική ιστορία για τον Ολυμπιακό, καθ’ όπως φαίνεται, οι οδηγίες του coach Μπαρτζώκα για πιο επιθετική άμυνα έπιασαν τόπο. Οι Τούρκοι βγήκαν από το ρυθμό και την άνεση που είχαν αποκτήσει να σκοράρουν με όποιο τρόπο θέλουν. Η άμυνα με αλλαγές του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή σε ορισμένα διαστήματα. Αφενός γιατί ΔΕΝ μπορούσε η Εφές να εκμεταλλευτεί το εσωτερικό mismatch, αδυνατώντας να περάσει τη μπάλα μέσα και αφετέρου διότι με έναν εξαιρετικό Ζαν Σαρλ να μαρκάρει τον Λάρκιν καλύτερα από το καθένα, δεν εκτέθηκε καθόλου πλην ορισμένων επιθετικών ριμπάουντ, απόρροια των αλλαγών.

Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού στο σημείο που έπαιζε την καλύτερη του άμυνα, ήταν η αδυναμία του να μετουσιώσει τις νίκες αυτές σε πόντους. Κακές αποστάσεις, κακές αποφάσεις, αστοχία ήταν λίγα από τα κομμάτια που έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτό. Επίσης πρέπει να σταθούμε και στα screen που έστηναν οι ψηλοί του Ολυμπιακού που πραγματικά ήταν κακά σε εκτέλεση. Αφενός δεν βοηθούσαν το χρήστη να ξεμαρκαριστεί και να δώσει πλεονέκτημα, αφετέρου δεν έδιναν στους εαυτούς τους ευκαιρία να λάβουν μια καλή πάσα για κοντινό τελείωμα.

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο έφτασε στο απόγειο της άμυνας του και μάλιστα εκμεταλλεύτηκε την ενέργεια του αυτή σε τέτοιο σημείο, ώστε να προσπεράσει. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το τρανζίσιον παιχνίδι με κύριο εκφραστή τον Σακίλ Μακίσικ.

Οι «ερυθρόλευκοι» δυστυχώς δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την αμυντική τους ενέργεια για μεγάλο διάστημα, οι Τούρκοι άρχισαν να νιώθουν ξανά άνετα και όσο περνούσε η ώρα έβρισκαν ξανά ρυθμό.

Λίγο η αδράνεια του 1ου δεκαλέπτου, λίγο ο χαμένος προσανατολισμός που δεν κόλλησε με τη καλή άμυνα στο 2ο δεκάλεπτο, λίγο το γεγονός ότι η ένταση στην άμυνα είχε αυξομειώσεις, λίγο τα μεγάλα σουτ των προσωπικοτήτων της Εφές συνέβαλαν για την επικράτηση των Τούρκων.