Ζιάγκος: "Ο Ηρακλής έχει ανταγωνιστικό ρόστερ με διψασμένους και φιλόδοξους παίκτες"
Ο προπονητής της ομάδας του Ηρακλή, Βαγγέλης Ζιάγκος, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του EOK WebRadio όπου μίλησε για τους στόχους και την πίεση που υπάρχει αλλά και την συνεργασία με τον Βαγγέλη Μ΄αντζαρη.
Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:
Για το πόσο ιδιαίτερο κάνει το ματς με τον Ηρακλή το ότι ο «Γηραιός» δεν αγωνίστηκε στην 1η αγωνιστική: «Στο αμιγώς αγωνιστικό υπάρχουν δύο ζητήματα προς συζήτηση. Το ένα είναι ότι δεν αγωνίστηκε την 1η αγωνιστική, επομένως η εικόνα προς ανάλυση σε επίσημο ματς είναι περιορισμένη. Αυτό αποτελεί για εμάς ένα σχετικό μειονέκτημα. Το επίσημο που έχουμε για να αποκτήσουμε εικόνα είναι το ματς του Κυπέλλου, το οποίο είναι ένα μήνα πριν, οπότε είναι ουσιαστικά ως μη γενόμενο. Το άλλο κομμάτι είναι ότι ο Ηρακλής δε μπήκε σε αγωνιστικούς ρυθμούς πρωταθλήματος όπως οι υπόλοιπες. Απρογραμμάτιστα δεν έπαιξε το πρώτο ματς. Αυτό μπορεί να έχει κάποια καλά ή κάποια κακά. Κανείς δεν το ξέρει αυτό μέχρι να εμφανιστούν οι δύο ομάδες στο παρκέ».
Για το ότι φέτος έχουν τον ρόλο φαβορί: «Εμείς δε θα αποποιηθούμε την ευθύνη του χαρακτηρισμού του ενός απ’ τα φαβορί για τα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Η ομάδα έχει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ, έχει μπαρουτοκαπνισμένους αθλητές, “διψασμένους” και φιλόδοξους. Έχουμε φτιάξει ένα ωραίο κράμα νεότερων και παλαιότερων. Επίσης, ένα αρκετά δυνατό staff με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το γνωστικό αντικείμενο, ξέρουν να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις και έχουν δείξει δείγματα γραφής σε συνθήκες πίεσης. Φυσικά έχουμε μια διοίκηση και μια τοπική κοινωνία οι οποίοι μπήκαν σε αυτόν τον “στίβο μάχης” χωρίς να έχουν αυτοσκοπό το πρωτάθλημα ή την άνοδο. Δεν είναι αυτό το σκεπτικό των ανθρώπων της ομάδας και του προπονητικού επιτελείου, οπότε δεν έχει περάσει αυτό το σκεπτικό και μέσα στα αποδυτήρια. Είναι απ’ τη φύση της η δουλειά μας ανταγωνιστική. Σε ένα πρωτάθλημα εντελώς απρόβλεπτο δε μπορώ να πω με σιγουριά ότι πριν τελειώσει ένα ματς μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να προβλέψει νικητή ή ηττημένο. Αυτό είναι το mindset που έχουμε σε κάθε αγώνα».
Για το πώς διαχειρίζονται τον ρόλο του φαβορί σε κάποιους αγώνες: «Είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας στη ήττα και σκληρή με τους εαυτούς μας στη νίκη. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την παγίδα του να κρυφτούν τα μικροπροβλήματα “κάτω απ’ το χαλί” μετά από μια νίκη. Εμείς στις νίκες της ομάδας προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις πραγματικές μας αδυναμίες και τα σοβαρά μας προβλήματα, έτσι ώστε να μην έρθει η ήττα απ’ τα προβλήματα αυτά. Ήρθαν κάποιες νίκες στα φιλικά και στο Κύπελλο, στο οποίο είχαμε την τύχη να έχουμε ευνοϊκές κληρώσεις, παίζοντας με ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Εκεί πράγματι, εξ ορισμού, υπάρχει φαβορί και αουτσάιντερ. Είχαμε αυτήν τη νοοτροπία, να μη μας δημιουργήσει πλασματική εικόνα το νικηφόρο αποτέλεσμα, γιατί δε στεκόμαστε σε αυτό. Είμαστε ειλικρινείς στην αυτοκριτική μας, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».
Για τη προσαρμογή τους στη Μύκονο μετά την προετοιμασία εκτός νησιού: «Στοχευμένα, και προς τιμήν της η διοίκηση που ανέλαβε το κόστος όλα της διαδικασίας, κάναμε το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας μας εκτός νησιού, ώστε να γυρίσουμε σε μια χρονική στιγμή που τα πράγματα θα είναι λίγο πιο χαλαρά, λίγο πιο ανθρώπινα. Με το που ήρθαμε φύγαμε κατευθείαν για το τουρνουά στη Κύπρο. Ουσιαστικά η διαμονή μας στη Μύκονο ξεκίνησε την πρώτη επίσημη αγωνιστική μας εβδομάδα, πριν το ματς με τη Νήαρ Ηστ. Έχουμε την τύχη το ρόστερ αυτής της ομάδας να αποτελείται από παιδιά που έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα, που έχουν μια στοχοπροσήλωση, που είναι πολύ συνειδητοποιημένα, που ξέρουν πολύ καλά γιατί ήρθαν στην ομάδα. Μπορεί να ακούγεται πράγματι δύσκολο για μια ομάδα ανθρώπων να προσαρμοστούν σε συνθήκες Μυκόνου Σεπτεμβρίου, αλλά δεν ήταν όσο δύσκολο ακούγεται γιατί τα παιδιά ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένα πάνω σε αυτό το κομμάτι».
Για την αλλαγή που έγινε φέτος στον Α.Ο. Μυκόνου: «Έχουν αλλάξει δύο συνθήκες. Πρώτον, οι άνθρωποι που “τρέχουν” την ομάδα ωριμάζουν κι αυτοί παραγοντικά, επομένως η σταδιακή ωρίμανση τούς δίνει ένα άλλο πρίσμα να βλέπουν τα πράγματα. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με μια ήπιας μορφής επαγγελματοποίηση που προσπαθούμε να περάσουμε στο τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας στο πώς οργανώνουμε τα γύρω-γύρω από την ομάδα. Έχει αναλάβει ο Γιάννης Τζήμας το κομμάτι του General Manager της ομάδας, έχουν πλαισιωθεί όλα τα πόστα με ανθρώπους που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία. Σε όλο αυτό, σταθερός και αμείωτος είναι ο ρομαντισμός που υπάρχει απ’ τους ανθρώπους της ομάδας. Είναι το αγνό συναίσθημα που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους της Μυκόνου και το τι σημαίνει γι’ αυτούς, κυρίως τον χειμώνα, το “πάμε στο γήπεδο να δούμε την ομάδα”. Είναι η διασκέδασή τους, η ψυχαγωγία τους, η αλληλεπίδραση με τον οργανισμό. Υπάρχει η αγνότητα και ο ρομαντισμός που μας δίνει η ιδιαιτερότητα του νησιού».
Για το πώς συμφώνησαν με τον Βαγγέλη Μάντζαρη: «Ήταν μια συγκυρία πραγμάτων. Ο Βαγγέλης εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει προετοιμασία μαζί μας για να μην είναι ανενεργός. Φυσικά και όταν σού ζητάει τη βοήθειά σου ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν του γυρίζεις την πλάτη. Ξεκίνησε την προετοιμασία του μαζί μας και προέκυψε αβίαστα μια χημεία ανάμεσα στον Βαγγέλη, τους συμπαίκτες του και την ομάδα. Μας ακολούθησε στην προετοιμασία στο Καρπενήσι και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους».
Για τον Βαγγέλη Μάντζαρη: «Μιλάμε πλέον για τον οικογενειάρχη Βαγγέλη Μάντζαρη και όχι τον τροπαιούχο της Ευρωλίγκας. Αυτό δείχνει μια στροφή στη ζωή, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του. Όλο αυτό το πακέτο, ενός ώριμου πια παίκτη με διακρίσεις στο υψηλότατο επίπεδο, είναι τεράστιο κέρδος για την επιθυμία μας να προοδεύουν οι νεαρότεροι αθλητές μας μέρα με τη μέρα. Και μόνο η καθημερινή “τριβή” με τον Βαγγέλη είναι ένα σχολείο για όλους τους παίκτες μας. Είναι πολύ σεβαστό και αξιόλογο μπασκετικό και αθλητικό παρελθόν. Η παρουσία του Βαγγέλη εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών ξεχωρίζει».