Skip to main content

Το μπάσκετ πάει... Hollywood (vids)

Μετά το αφιέρωμα στις Χριστουγεννιάτικες ταινίες που πρέπει να δούμε, το Superbasket εξιδεικεύεται σε... τι άλλο από το αγαπημένο μας άθλημα, προτείνοντας 7+2 ταινίες με θέμα το μπάσκετ, που κάθε λάτρης της πορτοκαλί Θεάς, οφείλει να έχει δει έστω μία φορά. 

8) Sunset Park 

Στην ταινία Sunset Park εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Σε μια πόλη που τα προβλήματα δεν λείπουν, μια λευκή προπονήτρια (Rhea Perlman) αναλαμβάνει να προπονήσει της ομάδα του high school με μαύρους παίκτες, μόνο και μόνο για να να έχει ένα εισόδημα. Οι σκηνές που παίζεται μπάσκετ δεν είναι επεξεργασμένες με τον καλύτερο τρόπο και δεν έχουν την καλύτερη ροή , αλλά κατά τα άλλ, η ταινία είναι εξαιρετική. Αξίζει να αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί  να διδάξει η Perlman, την ζώνη 3-2 στους παίκτες της.

7) «The Carter Effect»

Θέλοντας  να καλύψουμε και τους φίλους των ντοκιμαντέρ, σας παραθέτουμε το The Carter Effect, στο οποίο ο Σον Μέναρντ παρουσιάζει τον τρόπο, με τον οποίο ο Βινς Κάρτερ έφερε το μπάσκετ στον Καναδά και τους Ράπτορς στα playoffs . Το ντοκιμαντέρ είναι καλοδουλεμένο και δείχνει την ζωή του Κάρτερ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ανέβασε επίπεδα τους Τορόντο Ράπτορς.

6) Glory Road 

Αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες γύρω από το κολεγιακό πρωτάθλημα, στην οποία ο Josh Lucas υποδύεται τον Don Haskins, έναν προπονητή του Texas Western University στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο οποίος συνέλεξε όσους παίκτες είχαν απορριφθεί από τα άλλα πανεπιστήμια για να φτιάξει ομάδα, αλλά και παρέταξε πεντάδα μόνο με μαύρους αθλητές σε αγώνα του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Η ταινία είναι εξαιρετική, μας εμψυχώνει, μας συγκινεί και έχει πολλές σκηνές μπάσκετ, στις οποίες ο Τιμ Φλόιντ, βοηθός του αληθινού Don Haskins και πρώην προπονητής των Chicago Bulls, έδωσε πολλές οδηγίες για το πώς να γυριστούν οι σχετικές σκηνές.

5) Coach Carter 

Ο Samuel Jackson υποδύεται τον κόουτς Κάρτερ σε μια ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία του περίφημου προπονητή Ken Carter το 1999 στο Richmond High School, που κλείδωσε το γήπεδο μπάσκετ μέχρι να βελτιωθούν οι βαθμοί των παικτών της ομάδας του.

Στην ταινία αυτή πρωταγωνιστής είναι ο προπονητής. Όπως καταλάβετε έκλεισε το γυμναστήριο, μέχρι να βελτιωθούν οι βαθμοί των παικτών του και με στρατιωτική πειθαρχία οι εντολές του μοιάζουν…  ταξίαρχου και όχι προπονητή μπάσκετ, αφού η γυμναστική που κάνει στους παίκτες του είναι ανάλογη των... λοκατζήδων!  

4) 1968

Καιρός να πάμε σε μια ελληνική ταινία και μάλιστα πρόσφατη αφού προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2018. Ο Τάσος Μπουλμέτης για ακόμη μια φορά, με μια ομάδα πασίγνωστων ηθοποιών, κάνει μια υπερπαραγωγή που καθηλώνει όλους τους σινεφίλ αλλλά και γενικά όλο το φιλοθεάμων κοινό . Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ το 1968 κατέκτησε Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας μέσα  στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας. Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ντοκιμαντέρ αλλά έχει μέσα και μυθοπλασία, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του είδους της.

3) Hoosiers 

Ο  Norman Dale (Gene Hackman) γίνεται coach στο Dale, σε ένα γυμνάσιο της Indiana και με τον  μέθυσο βοηθό του Dennis Hopper προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους και να φτάσουν το κολλέγιο όσο πιο ψηλά μπορούν. Η ταινία αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και είναι από τις τοπ ταινίες που αφορούν τον αθλητισμό.

2) Οι  λευκοί δεν μπορούν να πηδήξουν

Το δίδυμο των Woody Harelson και Wesley Snipes είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό. Ο λευκός Μπίλι, εκμεταλλεύομενος το ότι ήξερε πολύ καλό μπάσκετ, παρά το ότι όλοι θεωρούσαν ότι οι λευκοί δεν ξέρουν, έβαζαν στοιχήματα στα γήπεδα στη Venice Beach και επειδή νικούσαν  έβγαζαν χρήματα.  Βρισκόμαστε στα 90s και όλα είναι… της υπερβολής, για αυτό, αν και ήταν και οι δύο, κάτω του 1.80, οι μπασκετικές τους ικανότητες στην ταινία έμοιαζαν με ανάλογες των All Stars. Έχει ατελειιώτες στιγμές χιούμορ, στις οποίες κυρίως συμβάλλει η Πορτορικάνα φίλη του Μπίλ Rosie Perez.

1) Space Jam 1-2

Μόνο του ότι πρωταγωνίστησαν οι… Bugs Bunny και Michael Jordan, η ταινία μπαίνει στο Hall of Fame. Πολύ απλά τα Looney Tunes στρατολογούν τον Jordan, για έναν αγώνα μπάσκετ, που αν νικούσαν τους εξωγήινους θα εξασφάλιζαν την ελευθερία τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εξωγήινοι, έκλεψαν το ταλέντο μεγάλων αθλητών του NBA, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, με τον Τζόρνταν...σαν άλλο Άτλαντα να κουβαλάει όλες τις ελπίδες των αγαπημένων μας καρτούν στις πλάτες τους. Θα καταφέρει άραγε να τους σώσει; Γέλιο, δράση και φυσικά πολύ μπάσκετ.

55 χρόνια μετά το Space Jam, ακολούθησε το sequel της σειράς. Αυτή τη φορά στο παρκέ δεν βρέθηκε ο Air Jordam, αλλά ο άνθρωπος που θέλει να γίνει βασιλιάς στην θέση του βασιλιά, ο King Lebron James.  Παγιδευμένος μαζί με τον γιό του στον ψηφιακό χωροχρόνο που κατασκεύασε ο αδίστακτος και μοχθηρός, Al-G Rhythm, η ταινία ακολουθεί τον Τζέιμς, και μας δείχνει τον τρόπο που συνεργάζεται με τους Looney Tunes, ώστε να καταφέρει να κερδίσει έναν κρίσιμο αγώνα, σίγουρα τον πιο κρίσιμο της ζωής του, για να σώσει τον γιο του από την επικίνδυνη τεχνητή νοημοσύνη που θέλει να εξουσιάσει τους πάντες και τα πάντα.