Skip to main content

Τα 21 γεγονότα που ξεχώρισαν στο 2021

Η θεωρία της σχετικότητας, όπως τη διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον μακρινό Σεπτέμβρη του 1905, βασίζεται σε τρία στοιχεία: την απόσταση, την ταχύτητα και τον χρόνο.

Του Θοδωρή Κοκώση

Αποχαιρετώντας αυτό το παράξενο έτος, κανείς μας δεν είναι σίγουρος αν κύλησε όντως ο χρόνος, με πόση ταχύτητα και αν πράγματι διανύσαμε κάποια απόσταση ως ανθρωπότητα.

Βλέπετε ο κορονοϊός, που έχει εισβάλει τους τελευταίους αρκετούς μήνες στην καθημερινότητά μας, έχει καταφέρει να αλλοιώσει τα δεδομένα της ζωής μας…

Μέρος της ύπαρξής μας, είναι και ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το μπάσκετ, το οποίο δυστυχώς ούτε κι αυτό κατόρθωσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις. Μέσα στη χρονιά που φεύγει υπήρξαν γεγονότα, άλλα περισσότερο σημαντικά και άλλα λιγότερο. Εμείς συγκεντρώσαμε 21 από αυτά, που αφορούν την πορτοκαλί μπάλα και σας τα παρουσιάζουμε.

Το ελληνικό μπάσκετ, αποχαιρέτισε τον Θρύλο, Βασίλη Σπανούλη, τον άνθρωπο που… τάραξε τις ισορροπίες του αθλήματος στη χώρα μας, με την απόφασή του το καλοκαίρι του 2010, να αλλάξει στρατόπεδο, βγάζοντας την πράσινη φανέλα και φορώντας αυτή του Ολυμπιακού. Έναν αθλητή – ορόσημο, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο… ευθύνης στην σύγχρονη ιστορία των ερυθρόλευκων, με αποκορύφωμα το περίφημο back to back, με τις απανωτές κατακτήσεις της Ευρωλίγκας, το 2011-12.

spanoulisγγδε

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε ηλικία 77 ετών, πατέρα των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου και Παναγιώτη. Ο εκλιπών, όταν του το επέτρεπε η υγεία του συνήθιζε να παρακολουθεί τους αγώνες της ομάδας, ήταν στο final four του ’11 και τελευταία φορά βρέθηκε δίπλα στους Πειραιώτες το ’17, λίγο πριν επιδεινωθούν τα προβλήματα υγείας, τα οποία τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στη BasketLeague, μετά από ενάμιση χρόνο με την άνοδο της αναπτυξιακής ομάδας του συλλόγου από την Α’2. Οι Πειραιώτες με την επαναστατική τους απόφαση να αποχωρήσουν από το ελληνικό πρωτάθλημα… συγκλόνισαν το μπασκετικό οικοδόμημα στην Ελλάδα, κατέδειξαν στο έπακρο το σαθρό υπόβαθρό του και δικαιώθηκαν για αυτή τους την κίνηση.

Η πτώση του ισχυρού άνδρα της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου. Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ενασχόλησης με τα κοινά του μπάσκετ, φέρνοντας μεγάλες επιτυχίες, αλλά και μερικές αποτυχίες, οι συνθήκες ωρίμασαν, και σε συνδυασμό με την πίεση από την πλευρά του Ολυμπιακού, έγινε η αλλαγή στην ομοσπονδία.

Ο Πάου Γκασόλ, δεν… πατάει πλέον ως παίκτης επάνω στα παρκέ. Ο σπουδαίος Ισπανός αθλητής, με τις αμέτρητες διακρίσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, αλλά και στο ΝΒΑ (δις πρωταθλητής με τους Λέικερς), σταμάτησε την καριέρα του συμμετέχοντας στο final four της Κολωνίας, φορώντας τη φανέλα της Μπάρτσα.

Το τέλος του Τζόρντι Μπερτομέου από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Ευρωλίγκας. Όπως ψήφισαν κατά πλειοψηφία 6-5 οι ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο στη διοργάνωση, ο Ισπανός τεχνοκράτης, παύεται επισήμως από τα καθήκοντά του στις 30 του ερχόμενη Ιούνη.

4234118 1

Ο θάνατος του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του αγαπητού «Ντούντα» στους φίλους του Ολυμπιακού, στους οποίους έφερε δύο κούπες της Ευρωλίγκας με απόσταση δεκαπέντε ετών. Η σπουδαιότητα του, αλλά και το «αποτύπωμα» που άφησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, φάνηκαν με τον καλύτερο τρόπο, τη στιγμή εκείνη κατά την οποία, ενωμένοι Κροάτες, Σέρβοι και Σλοβένοι, τον μετέφεραν στην τελευταία του κατοικία.

Το χαμόγελο του Στέφαν Γελόβατς έσβησε στη διάρκεια μιας προπόνησης, της ομάδας του της ΑΕΚ. Ο άτυχος Σέρβος, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη, δεν κατάφερε να ανανήψει και σε ηλικία 32 ετών, αποχαιρέτισε τον μάταιο κόσμο, συγκλονίζοντας το ευρωπαϊκό κοινό και όχι μόνο.

Ο Στεφ Κάρι, με το τρίποντο που πέτυχε κόντρα στη Νέα Υόρκη, στις 15 του Δεκέμβρη, έγραψε ιστορία! Συγκεκριμένα, ξεπέρασε τον Ρέι Άλεν και έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην κανονική περίοδο, στην ιστορία του ΝΒΑ, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ιστορικό ρεκόρ!

Το πρώτο πρωτάθλημα ΝΒΑ, που κατέκτησε Έλληνας μπασκετμπολίστας, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, να ψηφίζεται παράλληλα ως πολυτιμότερος παίκτης! Στο έκτο ματς των τελικών απέναντι στο Φίνιξ, ο “Greak FreaK” σημείωσε 50 πόντους και οδήγησε το Μιλγουόκι στην κορυφή!

Το πρώτο final four της Ευρωλίγκας στην ιστορία, που διεξήχθη στην Κολωνία δίχως θεατές (ας όψεται η πανδημία) και βρήκε δίκαιη πρωταθλήτρια την Αναντολού Εφές, του Αταμάν, με τη νίκη 86-81 επί της Μπαρτσελόνα. Τα άδεια γήπεδα στα οποία διεξήχθησαν οι αναμετρήσεις της Ευρωλίγκας την περασμένη περίοδο (εξαιτίας του κορονοϊού), που στη συνέχεια γέμισαν για την τρέχουσα σεζόν και τα οποία δυστυχώς σιγά – σιγά ξανακλείνουν, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Steph Curry Shooting USATSI 17239687

 Η αποθέωση στο Τόκυο του Λουίς Σκόλα, ο οποίος έλαβε μέρος για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με το εθνόσημο της Αργεντινής στο στήθος του. Ο σπουδαίος φόργουροντ – σέντερ, αγωνίστηκε με την εθνική του ομάδα για 22 χρόνια σε 22 τουρνουά, συμμετείχε σε 173 αγώνες και πέτυχε 2.857 πόντους!

Το 39ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Παναθηναϊκού με 3-1 νίκες απέναντι στο Λαύριο σε μια διοργάνωση που στιγματίστηκε από την απουσία του Ολυμπιακού.

Την μεγάλη επιτυχία του Λαυρίου, το οποίο μέσα σε περίπου 30 χρόνια ιστορίας, κατόρθωσε κάτι που δεν έχουν πετύχει μεγαλύτεροι σύλλογοι. Την συμμετοχή δηλαδή στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, που αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση στην μέχρι τώρα πορεία του.

Το νέο «σπίτι» της ΑΕΚ στα Λιόσια. Οι κιτρινόμαυροι, μετά την παραχώρηση του σταδίου από την πολιτεία, απέκτησαν μια έδρα σύγχρονη, στεγάζοντας τόσο την πρώτη ομάδα όσο και τα τμήματα υποδομής σε ένα όμορφο αμιγώς μπασκετικό χώρο.

Την παρθενική συμμετοχή της Μονακό στην Ευρωλίγκα, αφού πήρε την πρόκριση μέσω του Eurocup. Με τον… τρελό Μάικ Τζέιμς στη σύνθεσή της, έχει δώσει άλλο χρώμα στη διοργάνωση αν και δεν είχε εξίσου καλή συνέχεια, συγκριτικά με το ξεκίνημα της.

Τον πρώτο γύρο του Ολυμπιακού στη φετινή κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, τον οποίο ολοκλήρωσε με ρεκόρ 12-5, παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με αυτή τη βαθμολογική συγκομιδή και κυρίως εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζουν, οι ερυθρόλευκοι θεωρούνται από τα φαβορί για την είσοδο στην οκτάδα και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας.

Νέο έργο 2

Τη επιθυμία του Βασίλη Σπανούλη να επιστρέψει στην Εθνική Ελλάδος, για έναν τελευταίο… χορό, υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο. Δυστυχώς αυτή η σπουδαία επιστροφή, τελικά δεν ευοδώθηκε εξαιτίας των συνθηκών.

Τη συμμετοχή της εθνικής γυναικών στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας. Μπορεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, να τερμάτισε στην τελευταία θέση, ωστόσο παραμένει αξιοσημείωτη η προσπάθεια των κοριτσιών. Ο λόγος είναι ότι πήραν την πρόκριση στη διοργάνωση, νικώντας σε ματς – θρίλερ στον όμιλο, τη Βουλγαρία, με διαφορά 18 πόντων (73-55), όση ακριβώς χρειαζότανε.

Για το τέλος, κρατήσαμε ένα γεγονός που ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και δεν έχει άμεση με το μπάσκετ. Πρόκειται για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο θάνατος του οποίου συγκίνησε τους πάντες είτε ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είτε με το μπάσκετ είτε με οποιοδήποτε άθλημα…

Ξέρουμε ότι ο φύση της ζωής είναι τέτοια που δεν γίνεται ένας χρόνος να έχει μόνο ευχάριστα γεγονότα, οπότε θα ήταν αφέλεια ή ακόμα και ουτοπία να ευχηθούμε κάτι τέτοιο για τη νέα χρονιά.

Το SuperBasket, σάς εύχεται Υγεία, Αγάπη και πολλά Χαμόγελα…

Έτσι απλά.