Skip to main content

TOPS & FlOPS - Οι ωραίοι κι οι μοιραίοι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (vids)

Πρεμιέρα σήμερα, για μια νέα στήλη στο Superbasket, η οποία θα σας συντροφεύει τις Κυριακές και θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάζουμε, ιδανικά, κάθε εβδομάδα. Το Tops and Flops, όπως ονομάζεται αυτή η ενότητα, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας mini – οδηγός, για τις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, που θα παρακολουθεί τα individual performances παικτών και θα καταγράφει ποιοι ήταν οι θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές κάθε αγωνιστικής.

Συγκεκριμένα, σε κάθε ανάρτηση θα γίνεται αναφορά σε τρεις παίκτες με σπουδαίες εμφανίσεις και σε άλλους τρεις, με μέτρια απόδοση, οι οποίοι μπορεί να στάθηκαν μοιραίοι για τις ομάδες τους. Στόχος είναι κάθε εβδομάδα, να σας παρουσιάζουμε μια 6αδα ανά διοργάνωση, δηλαδή μία για Euroleague, μία για Eurocup και μία για BCL.

Στο εναρκτήριο κείμενο θα ασχοληθούμε, λοιπόν, με το Basketball Champions League, το οποίο άνοιξε την αυλαία του την περασμένη εβδομάδα, με αρκετά ενδιαφέροντα και συναρπαστικά παιχνίδια και με την Euroleague, όπου διεξήχθη η 2η αγωνιστική!

Δείτε, λοιπόν, στη συνέχεια, την ετυμηγορία μας, όσον αφορά τους παίκτες που διακρίθηκαν, αλλά και εκείνους που άφησαν αρνητικό δείγμα γραφής, αρχικά στο BCL και ακολούθως στην Euroleague, με τη βοήθεια των πινάκων.

TOPS AND FLOPS WEEK 1 (BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE):

11111

TOPS:

Melo Trimble

Ο κορυφαίος της Galatasaray στην πρεμιέρα του BCL, ήταν ο 26χρονος Αμερικάνος guard με τα ένστικτα σκόρερ και την ικανότητα στο 1vs1. Μετά τη διετία του στην Αυστραλία με τους Cairns Taipans και τη Melbourne United, όπου ήταν από τα καλύτερα guards της NBL, o Melo συνέχισε στην Ισπανία. Η αρχική του συμφωνία τη σεζόν 2019 – 20 με την Estudiantes, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω κορωνοϊού και έτσι πέρυσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, με τη Fuenlabrada, με την οποία αναδείχθηκε 1ος σε πόντους και κλεψίματα στη Liga Endesa. Παρόλο που το όνομά του συνδέθηκε και με ομάδες της Euroleague, τελικά κατέληξε στην Cim Bom. Το «μουδιασμένο» του ξεκίνημα στο Τουρκικό πρωτάθλημα, διαδέχθηκε η MVP εμφάνισή του στο παιχνίδι με την Nymburk. Μετά το 1ο ημίχρονο, όπου είχε 9 πόντους, στην επανάληψη «εξερράγη» και οδήγησε την ομάδα του σε μια εύκολη νίκη με 101 – 85, με τον ίδιο να έχει 33 πόντους, με 8/10 τρίποντα!

 Bonzie Colson Jr.

Ο Colson διανύει την 3η του σεζόν στα Ευρωπαϊκά γήπεδα και 2η στην Τουρκία. Ξεκίνησε με την Darussafaka, αλλά το μεγάλο «μπαμ», το έκανε πέρυσι με την Strasbourg, με την οποία έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του BCL.  Ο Colson είναι ένας πληθωρικός combo forward, με πολυεπίπεδη προσφορά σε άμυνα και επίθεση. Φέτος ήταν επιλογή του Sarica για να ενισχύσει την ομάδα από τη Σμύρνη και μέχρι τώρα τον δικαιώνει απόλυτα. Μετά την εμφάνισή του, με τους 41 πόντους, για την BSL, o Colson ήταν ηγέτης και στην εκτός έδρας νίκη επί της Hapoel Jerusalem, όχι μόνο με το double – bouble των 22 πόντων και 13 ριμπάουντ, αλλά και με ένα buzzer beater, που θα μνημονεύουμε για αρκετό καιρό…

Sasu Salin

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από την 3αδα των top performers στο BCL, τον Φινλανδό SG, ο οποίος ήταν η βασική αιτία, που η Tenerife πήρε δύσκολο διπλό, μέσα στην Ουκρανία, επί της Prometey, με 70 – 73. Ο 30χρονος Salin φημίζεται για την ικανότητά του στο τρίποντο, εξάλλου τον έχουμε δει και στην Euroleague με τη Malaga, να «φορτώνει» τα αντίπαλα καλάθια. Στο τελευταίο του παιχνίδι ήταν απολαυστικός, με 33 πόντους, με 8/13 τρίποντα, σκοράροντας σε κρίσιμα σημεία και μην επιτρέποντας στην Prometey να κάνει την έκπληξη.

FLOPS:

Kaiser Gates

Ο Gates είναι rookie στην Ευρώπη, καθώς φέτος πήρε την απόφαση να αφήσει την G League και να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από τις ΗΠΑ. Ο απόφοιτος του Xavier είναι ένας αθλητικός combo forward, με καλό στατικό σουτ, θα τον χαρακτήριζα ως τον Honeycutt … των «φτωχών»! Μπορεί να σταδιοδρομήσει ως off ball wing ή stretch PF σε χαμηλά σχήματα, καθώς διαθέτει ελκυστικό skillset. Η παρουσία του στη Hapoel είναι θετική έως σήμερα, δίνοντας spacing στην επίθεση και βοήθειες στα ριμπάουντ στην άμυνα. Στον αγώνα με την Karsiyaka προσέφερε σε αυτούς τους τομείς και ο λόγος που βρίσκεται στα Flops, είναι ουσιαστικά η αδυναμία του να «καθαρίσε» το παιχνίδι για την ομάδα του, αστοχώντας σε 2 ελεύθερες βολές, προτού ο Colson, πετύχει το νικητήριο τρίποντο…

Troy Caupain

Ο Caupain είναι ένας guard με εμπειρία από την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται για 3η σερί σεζόν στη Γηραιά Ήπειρο, μετά το πέρασμά του από τις Hapoel Holon και Ulm. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο παίκτη και ο συνδυασμός playmaking, δύναμης και ικανότητάς του στο σουτ, τον καθιστούν ως ένα ενδιαφέρον prospect για το υψηλότερο επίπεδο. Τα μεγάλα μειονεκτήματά του είναι η αστάθεια που παρουσιάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι και τα «κενά» διαστήματα μέσα σε αγώνες, καθώς και η μέτρια αμυντική συμπεριφορά του. Στην ήττα – σοκ από τη Ρουμανική Cluj, έδειξε το «κακό» του πρόσωπο, όντας άστοχος από μακριά και με αρνητικό συντελεστή ασίστ / λαθών (4/5).

Nathan Adrian

Σίγουρα ο 26χρονος Αμερικάνος PF, δεν είναι ο μεγαλύτερος υπαίτιος για το «ναυάγιο» της Brindisi, η οποία γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα από τη Hapoel Holon με 61 – 88. Ωστόσο, στα πρώτα παιχνίδια φαίνεται ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό του Derek Willis και η συμβολή του σε επίθεση κυρίως είναι χαμηλή. Η μετάβαση από την Ουκρανική Mykolaiv στη φιλόδοξη Ιταλική ομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη και αν δεν καταφέρει να δώσει κάποια από όσα έδινε ο Willis, τότε δύσκολα η Brindisi θα καταφέρει να επαναλάβει την περσινή επιτυχημένη χρονιά.

TOPS AND FLOPS WEEK 1 (EUROLEAGUE):

22γφγδφφ

TOPS:

Tornike Shengelia

Ο Γεωργιανός PF, στο ξεκίνημα της 2ης του σεζόν στη Μόσχα, δείχνει ότι έχει βρει ξανά τα πατήματά του και θυμίζει τον παίκτη που είχαμε θαυμάσει στην Baskonia. Στο ντέρμπι της Παρασκευής απέναντι στην Efes, o Shengelia ήταν απολαυστικός, συνθέτοντας ένα αχτύπητο ντουέτο με τον Voigtmann, το οποίο «πλήγωσε» την Τουρκική ομάδα. Από τα πρώτα λεπτά ήταν «καυτός» στην επίθεση, κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με 13 πόντους και οδηγώντας την CSKA σε προβάδισμα. Αλλά και στην επανάληψη αποδείχθηκε καθοριστικός, τόσο στο 3ο δεκάλεπτο, όταν η ομάδα του πήρε διψήφια διαφορά, αλλά κυρίως στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν με ένα δικό του επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι και δυο εύστοχες βολές στη συνέχεια, χάρισε τη μεγάλη νίκη στην CSKA!

Nikola Kalinic

Ο Σέρβος forward ήταν μαζί με τον Hollins το μεγαλύτερο μεταγραφικό «χτύπημα» του Ερ. Αστέρα και ήδη από το ξεκίνημα της περιόδου, επιβεβαιώνει ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του. Στο παιχνίδι με τη Maccabi, ο Kalinic είχε πληθωρική παρουσία και υπερίσχυσε σε άμυνα και επίθεση των αντιπάλων του, φτιάχνοντας ένα δυνατό δίδυμο με τον Mitrovic στη γραμμή των forwards. Σκοράροντας είτε στο low post, είτε από μακρινή απόσταση, ήταν ο κορυφαίος για τους νικητές επιθετικά και εκείνος για τον οποίο δεν βρήκε λύση ο Σφαιρόπουλος στο μαρκάρισμά του.

Nemanja Nedovic

Σερβική υπόθεση και η επόμενη θέση! Μπορεί να εχουμε γίνει μάρτυρες καλύτερων εμφανίσεων του Σέρβου guard με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όμως η ηγετική παρουσία του στο παιχνίδι της Πέμπτης σε μια δύσκολη συγκυρία για την ομάδα του, μετά από δύο σερί ήττες, τον φέρνει στην 3αδα των top performers της 2ης αγωνιστικής της Euroleague! Ο Nedovic ήταν εκείνος που σάλπισε την αντεπίθεση, όταν η Fenerbahce φάνηκε να ελέγχει το παιχνίδι στην επανάληψη, ενώ με την ευστοχία του στις βολές στο φινάλε, σφράγισε τη νίκη για τους πράσινους. Για αυτούς τους λόγους, προτιμήθηκε από τους άλλους SG, Lloyd και Higgins, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσης εντυπωσιακές εμφανίσεις και είχαν σημαντική συμβολή στη νίκη των ομάδων τους.

FLOPS:

Tyler Cavanaugh

Το μεγαλύτερο μερίδιο κριτικής, για τη μέτρια παρουσία της Zalgriis, έχει πέσει κυρίως στον Mudiay, ο οποίος δεν έχει δείξει ακόμη τις δυνατότητές του. Παρόλα αυτά, η Λιθουανική ομάδα βρίσκει λύσεις στην περιφέρεια, τόσο οργανωτικά με τους Lekavicius, Kalnietis, όσο και εκτελεστικά με τον Strelnieks. Αντίθετα, ο Cavanaugh δεν έχει καταφέρει στο ελάχιστο να καλύψει το κενό του Rubit, ποσώ δε μάλλον του Hayes, με την «τρύπα» στη γραμμή των forwards να είναι τεράστια, όπως σας είχαμε προϊδεάσει στο σχετικό αφιέρωμα. Με εξαίρεση το παιχνίδι απέναντι στην αδύναμη και ουραγό της LKL, Pieno Zvaigzdes, ο Αμερικάνος PF κινείται σε μονοψήφια νούμερα και δίχως να παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Schiller χρησιμοποιεί αρκετή ώρα τον Jankunas στο 4, ενώ δοκιμάζει και τον Ulanovas εκεί σε χαμηλά σχήματα.

Isaiah Canaan

Ο Αμερικάνος scoring guard βρίσκεται για 2η χρονιά στην Ευρώπη, κάνοντας ποδαρικό φέτος στην Euroleague. Ο φετινός ρόλος του στην Unics παραμένει σημαντικός, ωστόσο μέχρι τώρα δυσκολεύεται να βρει χημεία με τους υπόλοιπους guard και να αποτελέσει X-factor της ομάδας του. Και στο παιχνίδι με τη Monaco επιδόθηκε σε κακές επιλογές στην επίθεση, χωρίς να μπορέσει να μεταδώσει ηρεμία και να σπρώξει την Unics στη νίκη, όταν είχε το momentum στο 2ο ημίχρονο. Το αποκορύφωμα της μέτριας εμφάνισής του ήταν το 5ο foul, στο οποίο υπέπεσε στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, στον James. Παρόλο που σε εκείνο το χρονικό σημείο, η συγκεκριμένη φάση δεν στάθηκε μοιραία για την ομάδα του, απέδειξε σε ένα βαθμό ότι, παρά την εμπειρία του, δεν διαθέτει ακόμη το mental toughness, για να κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο.

Jaylen Reynolds

Στο ξεκίνημα της Euroleague, η Maccabi παρουσιάζει μέτρια εικόνα και ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι αντιμέτωπος με αρκετά προβλήματα, τα οποία ψάχνουν για άμεση λύση. Η ελλιπής προετοιμασία, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού, η μη προσαρμογή του rookie guard Keenan Evans, ο οποίος δεν είναι σε θέση να αποτελέσει στήριγμα στον Wilbekin ακόμη, όπως ο Chris Jones, οι φτωχές εμφανίσεις των star Nunnally, Williams, καθώς και οι «χαμηλές πτήσεις» του Reynolds, είναι τα βασικά ζητήματα, που δεν αφήνουν την ομάδα του λαού να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και μειώνουν τις διαθέσιμες επιλογές. Στην ήττα από τον Ερ. Αστέρα, ο Αμερικάνος center και πάλι ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό, όπως τον είχαμε συνηθίσει με την Bayern, χάνοντας αρκετές μονομαχίες και μην μπορώντας να ανταποκριθεί σε άμυνα και επίθεση, με τον Σφαιρόπουλο να προτιμά τον Lessort και τον ίδιο να αγωνίζεται μόλις 14’.