Skip to main content

Θύμα της αρνητικής παράδοσης και του κακού 2ου δεκαλέπτου στη Μόσχα

Ο «Manolo» σχολιάζει την ήττα του Ολυμπιακού στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ.

Το παιχνίδι στη Μόσχα, η μάχη νούμερο 43 μεταξύ των δυο αντιπάλων τελείωσε και η CSKA συνέχισε την παράδοση που τη θέλει να βγαίνει νικήτρια από αγώνες της regular season, ειδικά στην έδρα της. Οι ερυθρόλευκοι δεν τα κατάφεραν, παρά το εκπληκτικό τους ξεκίνημα και γνώρισαν τη 2η ήττα σε 5 αναμετρήσεις.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ονειρικά το παιχνίδι, με την κλασική του 5αδα (Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ), ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό στην επίθεση και μη αφήνοντας διαδρόμους προς το καλάθι του στην άμυνα. Επιθετικά είδαμε για άλλο ένα παιχνίδι υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας στο 1ο δεκάλεπτο και με τον Ντόρσεϊ σε μεγάλη βραδιά έξω από τα 6.75 μ. (ξεκίνησε με 2/2 στα πρώτα λεπτά), οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν γρήγορα με 4-12.

5407173

Ο Ιτούδης, που είχε ξεκινήσει με Σβεντ, Λούντμπεργκ, Κουρμπάνοφ, Κλάιμπερν και Φόιγκτμαν ανάγκασε να αναπροσαρμόσει γρήγορα τα πλάνα του. Ο Σβεντ δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις, βρίσκοντας τα «σκούρα» απέναντι στην άμυνα με αλλαγές του Ολυμπιακού, ειδικά όταν έβρισκε απέναντι του τον Φαλ. Επίσης, η Ρωσική ομάδα ήταν άστοχη από μακρινή απόσταση, μη μπορώντας να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Η είσοδος του Μπολομπόι αντί του Κλάιμπερν και το ψηλό σχήμα, έδωσαν κάποιες λύσεις επιθετικά. Ωστόσο, ο Ντόρσεϊ συνέχιζε «καυτός», βρίσκοντας τον στόχο άλλες δυο φορές έξω από τα 6.75 μ. και μαζί με άλλο ένα εύστοχο τρίποντο από τον Παπανικολάου, οι Πειραιώτες είχαν ήδη 5/6!

Παρόλα αυτά, κάποια «φθηνά» λάθη, ειδικά σε πάσες όχι υπό ιδιαίτερη πίεση (μέτρησα 4 σε αυτό το διάστημα), δεν άφησαν τον Ολυμπιακό να ξεφύγει, δεχόμενος μάλιστα και μερικά εύκολα καλάθια, όπως εκείνο που διαμόρφωσε το 20-25 με τη λήξη του πρώτου 10λεπτου, ενώ είχε 2 φάουλ να δώσει ακόμη… Η αλήθεια είναι ότι αυτό το +5 δεν ήταν καλός οιωνός, καθώς με εξαίρεση τα λάθη, οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει σχεδόν τέλειο παιχνίδι επιθετικά, με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, ενώ και κάποια κενά διάστημα στην άμυνα του, επέτρεψαν στην CSKA να βρει ρυθμό.

Clyburn324

Η συνέχεια στο 1ο ημίχρονο δεν εξελίχθηκε καλά για τον Ολυμπιακό. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε τη 2η 5αδα από τα πρώτα λεπτά και επέμεινε σε αυτήν, παρά τη μέτρια εικόνα. Τα βασικά προβλήματα των ερυθρολεύκων σε αυτό το διάστημα, ήταν η δυσκολία στο σκοράρισμα, καθώς η πιεστική άμυνα της CSKA συνέχισε να τους οδηγεί σε λάθη, αλλά και σε κακές επιλογές στην επίθεση, με τους παίκτες να έχουν χάσει τη συγκέντρωση τους. Παράλληλα στην άμυνα, ο Πρίντεζης δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Κλάιμπερν (δέχθηκε μάλιστα 2 γκολ-φάουλ από τον Αμερικανό φόργουορντ), ενώ και ο Μάρτιν δεν ήταν τόσο επιθετικός στα hedge out και είχε αργές αντιδράσεις στα recover.

Η CSKA πήρε το momentum και με τους Κλάιμπερν, Λούντμπεργκ και Κουρμπάνοφ να σκοράρουν κοντά και μακριά από το καλάθι, έκανε σερί 28-13, χτίζοντας ένα σημαντικό προβάδισμα 10 πόντων με τη λήξη του ημιχρόνου (48-38). Τα ερωτήματα που είχαν προκύψει ήταν γιατί ο Μπαρτζώκας σε αυτό το διάστημα δεν δοκίμασε να αλλάξει το σχήμα, δοκιμάζοντας είτε τον Ζαν-Σαρλ στη front line, βάζοντας έναν ψηλό με ειδίκευση στην άμυνα και γιατί δεν επανήλθε ο Ντόρσεϊ για λίγα λεπτά, να δώσει επιθετικές λύσεις, από τη στιγμή που οι Σλούκας, Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ δεν είχαν «συνδεθεί» με το καλάθι.

Στο 2ο ημίχρονο οι Ρώσοι ξεκίνησαν με κεκτημένη ταχύτητα, μεγαλώνοντας τη διαφορά, με πρωταγωνιστές τους Κλάιμπερν και Λούντμπεργκ. Ο Ολυμπιακός παρόλο που είχε ξανά στο παρκέ την αρχική του 5αδα ήταν φανερά εκτός ρυθμού στην επίθεση, ενώ και αμυντικά δεν είχε την εικόνα προηγούμενων αγώνων. Ο Μπαρτζώκας βλέποντας τη ζημιά να γίνεται και από τα φόργουορντ της CSKA, αναγκάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα αυτή τη φορά, βάζοντας τον Ζαν-Σαρλ στο 4 και τον Βεζένκοφ στο 3. Ο Γάλλος ήταν αποκάλυψη από αυτό το σημείο και μετά, δίνοντας λύσεις στην επίθεση και ισορροπία στην άμυνα. Το 66-49 υπέρ των Ρώσων, σε ένα σημείο όπου είχε μπει στο παρκέ και ο Φαρίντ, έγινε γρήγορα 66-59 με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου, με ένα σερί 0-10, με τον Ντόρσεϊ να έχει επιστρέψει και να συνεχίζει τη ραψωδία του. Πάντως, για πρώτη φορά οι ερυθρόλευκοι έδειχναν ότι η άμυνά τους, δεν ήταν στα ίδια επίπεδα, όπως στους προηγούμενους αγώνες και θα έπρεπε να υπερβάλλουν εαυτό στην επίθεση για να επικρατήσουν.

Fall54646

Το σερί συνεχίστηκε στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, με τον Ολυμπιακό να πλησιάζει 66-63 και να μπαίνει ξανά στο παιχνίδι. Τότε έγιναν δυο καθοριστικές φάσεις για την εξέλιξη του αγώνα, με τον Λούντμπεργκ να ευστοχεί σε άμεσο και τον Κλάιμπερν σε έμμεσο τρίποντο, τα οποία διαμόρφωσαν το σκορ σε 72-65. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να προσπαθεί στην άμυνα, με τον Γουόκαπ να αφήνει τα διαπιστευτήρια του και τον Φαλ να είναι πολύ αποτελεσματικός στην περιφέρεια. Ωστόσο, με την CSKA να έχει βρει ρυθμό, βρίσκοντας απρόσμενο ήρωα τον Μπολομπόι, ο οποίος ευστόχησε μέχρι και σε τρίποντο, η διεκδίκηση της νίκης ήταν δύσκολη υπόθεση. Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Ολυμπιακού, ένα φεστιβάλ βολών από τον Κλάιμπερν, όπως εύστοχα είπε ο εκφωνητής της Nova, απόρροια φάουλ και τεχνικής ποινής που χρεώθηκε στον Μπαρτζώκα, ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι. Στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι με ατομικές ενέργειες του ΜακΚίσικ και άλλο ένα τρίποντο του Ντόρσεϊ πλησίασαν μέχρι και απόσταση 4 πόντων, προτού ο Μπολομπόι με ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, διαμορφώσει το τελικό σκορ 88-82.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε τη 2η ήττα του, σε άλλο ένα απαιτητικό εκτός έδρας παιχνίδι, προβάλλοντας λιγότερη αντίσταση από ό, τι με την Μπαρτσελόνα και μη δείχνοντας εικόνα νικητή μετά τα πρώτα 10 λεπτά. Θα έλεγα ότι τα τελευταία λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου και το ξεκίνημα του δεύτερου, ήταν εκείνα που επέτρεψαν στη Ρωσική ομάδα να επιβάλει το δικό της παιχνίδι και να βρει ρυθμό στην επίθεση, με τον Ολυμπιακό να της το επιτρέπει. Το δίδυμο ψηλών Πρίντεζη-Μάρτιν δεν μπορούσε να υποστηρίξει άμυνα με αλλαγές, με αποτέλεσμα η ομάδα να δεχθεί εύκολους πόντους. Ταυτόχρονα η επιθετική παρουσία της 2nd unit ήταν μέτρια, σκοράροντας μόλις 13 πόντους και χάνοντας την επαφή με το σκορ. Και είναι αναμενόμενο, πως όταν αφήσεις την CSKA στο γήπεδο της, να κάνει το παιχνίδι της στην επίθεση, θα το «πληρώσεις»!

Χάθηκε, λοιπόν, άλλη μια ευκαιρία για τη βαθμολογική υπέρβαση, όμως αυτό που προέχει πλέον είναι η συνέχεια, καθώς ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα, με 3 παιχνίδια σε 5 ημέρες (Ηρακλής, Άλμπα, Φενερμπαχτσέ) και ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμος για το 3x3. Τα θετικά από την αποψινή αναμέτρηση, είναι η διαστημική εμφάνιση του Ντόρσει, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε top φόρμα και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η ομάδα, δίνοντας του παραπάνω χρόνο και χώρο, η σεμιναριακού επιπέδου άμυνα του Γουόκαπ, με τα πολύ καλά πλάγια βήματα και την άψογη τοποθέτηση του κορμιού του, όποιον αντίπαλο και αν έχει, καθώς και η παρουσία του Φαλλ (ειδικά όσον αφορά την περιφερειακή του άμυνα) και ειδικά του Ζαν-Σαρλ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός και στις δυο άκρες του παρκέ και θα πρέπει να έχει αυξημένο ρόλο στα επόμενα παιχνίδια. Καλά νέα, επίσης, ήταν ότι οι ερυθρόλευκοι δεν παράτησαν το παιχνίδι στο -17, αλλά επέστρεψαν και έφτασαν κοντά στο να διεκδικήσουν τη νίκη.

Sved553

Στα αρνητικά, η εμφάνιση της 2nd unit, στο 2ο δεκάλεπτο, η οποία δεν μπήκε στο κλίμα του αγώνα. Ο Σλούκας δέχθηκε πίεση με επιθετική άμυνα από τους αντιπάλους του, με double team και δεν είχε καλές αποφάσεις, ενώ ούτε οι Λαρεντζάκης και Μακίσικ κατόρθωσαν σε αυτό το διάστημα να τον αποφορτίσουν εκτελεστικά και δημιουργικά. Οι Πρίντεζης και Μάρτιν δεν βοήθησαν στην άμυνα, με τον Αμερικανό, μάλιστα, να συνεχίζει να έχει μέτρια απόδοση, προβληματίζοντας το τεχνικό επιτελείο και τους φιλάθλους, καθώς η ομάδα περιμένει πολύ περισσότερα από τον back up center της.

Τέλος, άλλο ένα θέμα όπου σήμερα φάνηκε «έλλειμμα» στην ομάδα, είναι η απουσία ενός ακόμη πληθωρικού φόργουορντ, πλην Παπανικολάου, με καλή αμυντική συμπεριφορά, πλούσια αθλητικά προσόντα και αξιοπρεπές στατικό σουτ. Ο Κλάιμπερν ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε αυτό το κενό και βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια μεγαλειώδη εμφάνιση, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ανακόψει.

Όπως είπαμε στο pre game, συνήθως όταν ο Ολυμπιακός είναι σε καλή κατάσταση και με πιθανότητες νίκης, δύσκολα παίρνει το ροζ φύλλο αγώνα απέναντι στην CSKA. Σήμερα επιβεβαιώθηκε αυτό, μαζί με την παράδοση, που τον θέλει να φεύγει ηττημένος από τη Μόσχα. Ας ελπίσουμε, οι δυο ομάδες να τεθούν αντιμέτωπες στο μέλλον και σε αγώνες που θα κρίνουν προκρίσεις, όπου η προϊστορία είναι σαφώς καλύτερη για αυτόν. Εξάλλου η συμμετοχή και μόνο του Ολυμπιακού σε παιχνίδια Ρ/Ο, θα είναι πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μια ένδειξη ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν επιστρέψει για τα καλά…