Μην μου μιλάς για τρίτα δεκάλεπτα
Ο «Manolo» γράφει για το τρίτο δεκάλεπτο που συνεχίζει να… πληγώνει τους «ερυθρόλευκους», όπως φάνηκε και στο παιχνίδι της Μαδρίτης απέναντι στην Ρεάλ.
Ο Ολυμπιακός μετά το «μαύρο» φετινό Γενάρη με τις 3 σερί ήττες στην Ευρωλίγκα, ξεκινούσε την αποστολή του στην Ισπανία, με ένα ομολογουμένως δύσκολο παιχνίδι απέναντι στη Ρεάλ, για το οποίο πρωτίστως υπήρχε η απαίτηση να «βγάλει αντίδραση» μετά τις προηγούμενες κακές εμφανίσεις και δευτερευόντως να κυνηγήσει το αποτέλεσμα, εφόσον προκύψει η ευκαιρία, καθώς η must win αναμέτρηση ήταν και παραμένει αυτή απέναντι στην Μπασκόνια.
Τελικά οι ερυθρόλευκοι για άλλη μια φορά τον τελευταίο μήνα έδειξαν δύο πρόσωπα, για άλλη μια φορά είχαν κάποιες καλές αλλά και αρκετές κακές στιγμές μέσα στον αγώνα, αλλά κυρίως για άλλη μια φορά «πληγώθηκαν» από ένα εφιαλτικό 3ο δεκάλεπτο, μη καταφέρνοντας τελικά να πάρουν μια νίκη, που διεκδικούσαν για περίπου 20 λεπτά, βάσει της εικόνας τους … Και αν απορείτε για τον τίτλο του κειμένου, αρκεί να σας αναφέρω ότι στις 4 αυτές ήττες ο Ολυμπιακός έχει επιμέρους σκορ 67 – 101, αφήνοντας σε όλες τις περιπτώσεις στον αντίπαλο το «χώρο» για ανάκαμψη, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να επιβάλλει το καλό του momentum και να εδραιώσει την κυριαρχία του.
Χθες ήταν ένα σερί 13 – 26 της Ρεάλ στις αρχές του 2ου ημιχρόνου που της έδωσε «αέρα» και ψυχολογία, ενώ και στις ήττες με Μακάμπι και Φενερμπαχτσέ, το σκορ του 3ου δεκαλέπτου ήταν 18 – 26 και 20 – 30 αντίστοιχα υπέρ τους, με τους ερυθρόλευκους να είναι ανήμποροι να παρουσιάσουν καλό αμυντικό πρόσωπο, έχοντας παράλληλα «αρρυθμίες» στην επίθεση…
Τίποτα δεν προμήνυε, ούτε το ξεκίνημα του αγώνα, αλλά ούτε και την εξέλιξη του. Η Ρεάλ προερχόμενη από εντός έδρας ήττα – σοκ για την ACB, από την Ανδόρα, περιμέναμε να μπει φουριόζα απέναντι σε έναν «προβληματικό» Ολυμπιακό, όπως έδειξε με την ΑΕΚ, ο οποίος αναμενόμενα θα έριχνε το βάρος του στο παιχνίδι με τους Βάσκους. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι, εκμεταλλευόμενοι και την αστοχία της Ρεάλ (είχε 4/20 τρίποντα στο 1ο ημίχρονο), αλλά και τη δική τους καλή συμπεριφορά στην επίθεση (ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με μόλις 6 λάθη), κατάφεραν να «χτίσουν» διψήφιες διαφορές και να «βάλουν δύσκολα» στους Μαδριλένους. Ο Βεζένκοφ ήταν σε καλή βραδιά, ενώ εκτός από τους «συνήθεις ύποπτους», η ομάδα πήρε βοήθειες επιθετικά και από τον Ζαν-Σαρλ. Η άμυνα είχε υψηλό δείκτη συγκέντρωσης και έντασης, παρά το γεγονός ότι η μάχη των ριμπάουντ ήδη έγερνε προς την πλευρά της Βασίλισσας.
Ο Φαλ δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τις περισσότερες φορές τον Ταβάρες, ενώ και το Γαλλικό δίδυμο των Πουαριέ – Γιαμπουσέλε έκανε μεγάλη ζημιά μέσα στη ρακέτα. Στο πρώτο ημίχρονο, πάντως, εκείνος που κράτησε τη Ρεάλ μέσα στο παιχνίδι (συνεχίζοντας μάλιστα το έργο του στις αρχές της επανάληψης και στην αντεπίθεση των μερένχες), ήταν ο Ερτέλ, για τον οποίο δεν βρέθηκε το αντίδοτο από κανέναν γκαρντ, ούτε από τον Μακίσικ, ο οποίος δοκιμάστηκε πάνω του για κάποια λεπτά στο 2ο ημίχρονο. Από τις αρχές του 3ου δεκαλέπτου ήταν εμφανές ότι ο Ολυμπιακός δεν «πάταγε» το ίδιο καλά στα πόδια του, ούτε στην άμυνα, ούτε στην επίθεση. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, με τη Ρεάλ να έχει πλέον το «πάνω χέρι», η ομάδα είχε τη δυνατότητα στο τέλος να πάρει τη νίκη, έστω και με μόλις 5/23 τρίποντα, έστω και με μόλις 30 ριμπάουντ, έναντι 47 της αντιπάλου της.
Δυστυχώς όμως, μετά τον Ερ. Αστέρα, για άλλο ένα παιχνίδι έλειψε το «καθαρό μυαλό» στην επίθεση. Ο Σλούκας μετά το καλό του πρώτο ημίχρονο, δεν μπόρεσε ξανά να σκοράρει ή να δημιουργήσει με σταθερό ρυθμό, ο Ντόρσει είχε μόνο εκλάμψεις, ενώ ο Γουόκαπ ξεκάθαρα έχει μπει πλέον σε «μαύρη τρύπα», όσον αφορά το μακρινό σουτ, χάνοντας κατά κόρον αμαρκάριστα τρίποντα. Την ίδια ώρα η μπάλα δεν ακούμπησε σχεδόν καθόλου στο φινάλε στα σίγουρα χέρια του Βεζένκοφ, ο οποίος τελείωσε με 16 πόντους, έχοντας 5/6 σουτ! Δηλαδή ο πιο «ζεστός» παίκτης, που μάλιστα με δικό του τρίποντο η ομάδα πλησίασε στον πόντο, λίγο πριν την crunch time, πήρε 6 προσπάθειες μόνο, ενώ ο Σλούκας 12 (5/12), ο Γουόκαπ 10 (3/10) και ο Ντόρσει 9 (3/9).
Φυσικά στοίχισαν και κάποιες άλλες μικρές λεπτομέρειες, όπως το χαμένο κάρφωμα του Φαλ σε κρίσιμο χρονικό σημείο (με υποψία φάουλ από τον Ταβάρες), όπως και μια παρόμοια φάση με τον Μακίσικ (όπου σε αυτή ήταν πιο ξεκάθαρη η παράβαση), ένα μπέρδεμα του Γάλλου γίγαντα μέσα στη ρακέτα, που οδήγησε σε λάθος, την ίδια ώρα που ο Βεζένκοφ ήταν αγκυροβολημένος, ανενόχλητος, έξω από τα 6.75 μ. και φυσικά η επιλογή (έστω εξ ανάγκης) ο Γουόκαπ να πάρει κρίσιμες επιθέσεις στο φινάλε.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα έγραψε, ο Ολυμπιακός μάζεψε ένα ακόμη ροζ φύλλο και πλέον πρέπει να κοιτάξει μπροστά, γιατί η αναμέτρηση με την Μπασκόνια αποκτά τον χαρακτήρα του «πρέπει». Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη ήττα, εφόσον ακολουθεί δύσκολη συνέχεια, εντός έδρας με την Εφές, με τον Ολυμπιακό να έχει να την κερδίσει πάνω από 3 χρόνια, ενώ παράλληλα και οι άλλοι βασικοί ανταγωνιστές για την 8άδα, που βρίσκονται κάτω από την 7η θέση, δηλαδή οι Μπάγερν, Μονακό, Φενερμπαχτσέ και Μακάμπι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ανεβαίνουν βαθμολογικά.
Μπορεί η ομάδα του Σπάχια να έχει απουσίες και να πραγματοποιεί μέτρια σεζόν στην Ευρωλίγκα, ωστόσο εκτός από το γόητρο (προέρχεται από ήττα με τη Ζενίτ στην έδρα της), θέλει να συνδυάσει μια νίκη με επανάκτηση της καλής της ψυχολογίας, ενόψει του F8, για το Ισπανικό κύπελλο την επόμενη εβδομάδα. Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα σύνολο, το οποίο βασίζεται στις «ορέξεις» του Μπόλντγουιν, με μεταπτώσεις στην απόδοσή του, ενώ διαθέτει υπεροπλία στη γραμμή των φόργουορντ, ειδικά μετά την επιστροφή του Άλεκ Πίτερς. Στοίχημα για τον Ολυμπιακό είναι να περιορίσει τη δράση των Γκιεντράιτις και Φοντέκιο, οι οποίος εκτός από μεγάλα κορμιά στη θέση 3, έχουν καλό σουτ και παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια. Ο Παπανικολάου θα έχει δύσκολο έργο και γενικά θα πρέπει να υπάρχει συγκέντρωση μακριά από την μπάλα, καθώς η off ball δράση τους μπορεί να «πληγώσει».
Σημαντικό θα είναι, γενικά, να αποκοπεί ο Μπολντγουιν στην επίθεση και να «χαλάσει το μυαλό του», με τον Γουόκαπ να είναι λογικά ο εκλεκτός για το μαρκάρισμα του, μη αφήνοντας του χώρο για drive και pull up jumpers. Ο Ολυμπιακός είναι απαραίτητο να ελέγξει το ρυθμό από την αρχή και να μην αφήσει την Μπασκόνια να πάρει ψυχολογία, ειδικά από μακρινή απόσταση και με αιφνιδιασμούς, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα «γέρνει» η Fernando Buesa Arina. Και κυρίως περιμένουμε αγωνιστική άνοδο του Φαλλ, να κυριαρχήσει μέσα στις δύο ρακέτες, την ίδια σταθερότητα από τον Βεζένκοφ και καλύτερη εμφάνιση έστω από τα 2 γκαρντ, με εύστοχα τρίποντα να ανοίξουν το γήπεδο. Στην επίθεση λοιπόν, αν μετά τη Ρεάλ υπάρχει ξανά low mistake παιχνίδι, σε συνδυασμό με στοχευμένες επιθέσεις και καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (ιδανικά πάνω από 35%), σπάζοντας την κατάρα του 3ου δεκαλέπτου, τότε οι ερυθρόλευκοι θα μπορούν να λογίζονται ως φαβορί για μια νίκη, που την έχουν ανάγκη για πολλούς λόγους, όπως δείχνει η δυναμική κατάταξη, με την 8η θέση να «κλειδώνει» στις 18 τελικές νίκες με τάση για 19…