Skip to main content

Eurobasket 2022: Τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής

Ο "Manolo" αναλύει τα σενάρια προκρίσεων στους τέσσερις ομίλους του Eurobasket 2022, με βάση τα ενδεχόμενα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών.

Το φετινό Eurobasket, το καλύτερο και ποιοτικότερο των πολλών τελευταίων ετών, έχει προσφέρει συγκινήσεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο αγωνιστικά με την παρουσία των super stars του ΝΒΑ και αρκετά «γκρανγκινιολικά» παιχνίδια (sic), όσο και εξωαγωνιστικά, με πολλές εκπλήξεις και όσα επεισοδιακά σκηνικά έχουν συμβεί με τη διαιτησία και όχι μόνο…

Παρόλα αυτά, παρακολουθούμε μπάσκετ υψηλού επιπέδου και με μεγάλη ανταγωνιστικότητα, συνεπώς η εξέλιξη της διοργάνωσης κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό “far west” δε θα μπορούσε να λείψει και το «δράμα» της τελευταίας αγωνιστικής, όπου μετά από μια σειρά αναπάντεχων αποτελεσμάτων, θα υπάρχουν αρκετοί do-or-die αγώνες, που θα κρίνουν το μέλλον των ομάδων. Και μπορεί οι ώρες των αναμετρήσεων να μη συμπίπτουν (κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί σφοδρά η Euroleague), με αποτέλεσμα να ευνοούνται διάφορα «μαγειρέματα», αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μειώνει την αγωνία.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ανά όμιλο, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και ποια είναι τα σενάρια για την τελευταία αγωνιστική, τόσο όσον αφορά το πλασάρισμα στις κορυφαίες θέσεις, όσο και για τη διεκδίκηση των εναπομεινάντων εισιτηρίων για τη φάση των 16:

Α' Ομιλος

ΑΓΩΝΕΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ:

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΒΕΛΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Ο 1ος όμιλος, μετά την απρόσμενη νίκη της Βουλγαρίας επί της γηπεδούχου Γεωργίας, εξελίχθηκε σε «χάος», καθώς όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης και τα παιχνίδια είναι «αίμα και άμμος»! Νωρίς το μεσημέρι διεξάγεται ο αγώνας που θα κρίνει την 1η θέση, καθώς όποια ομάδα κερδίσει, κατακτά την πρωτιά. Ισπανία και Τουρκία έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στον επόμενο γύρο, περιμένοντας μόνο τον αντίπαλο τους από τον Β όμιλο του «θανάτου». Το γεγονός, πάντως, ότι αγωνίζονται πρώτοι χρονικά δεν τους αφήνει περιθώρια να επιλέξουν ποιον θα βρουν απέναντι τους… Η Τουρκία ό,τι και αν συμβεί στα υπόλοιπα παιχνίδια, θα είναι minimum στη 2η θέση, ενώ έχει κίνητρο να νικήσει, περιμένοντας τον 4ο του άλλου ομίλου, που μπορεί να είναι θεωρητικά μια βατή αντίπαλος (Βοσνία ή Λιθουανία). Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρά την ήττα – σοκ από το Βέλγιο, κρατά την τύχη στα χέρια της και με νίκη θα τερματίσει 1η στον όμιλο. Αν ωστόσο ηττηθεί, τότε με έναν όχι τόσο απίθανο συνδυασμό αποτελεσμάτων (νίκη Βελγίου και ήττα Μαυροβουνίου), κινδυνεύει να πέσει στην 3η θέση!

Η Βουλγαρία, εντελώς αναπάντεχα, μπήκε στο παιχνίδι της πρόκρισης και θα εξαντλήσει τις πιθανότητές της απέναντι στο Βέλγιο. Με νίκη επί των «λιονταριών» περιμένει νίκη των Μαυροβουνίων επί της Γεωργίας στον βραδινό αγώνα για να πανηγυρίσει, αλλιώς αν επικρατήσουν Γεωργία και Βουλγαρία θα έχουμε 4πλη (!) ισοβαθμία μαζί με Βέλγιο, Μαυροβούνιο. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, προκρίνονται Μαυροβούνιο και Βουλγαρία με 2 νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις έναντι μίας των υπολοίπων! Ποιος να το έλεγε πριν μερικές ημέρες; Συνεπώς από αυτό το παιχνίδι θα «βγει» ουσιαστικά η 3η ομάδα που θα προκριθεί, καθώς η νικήτρια εξασφαλίζει τη θέση της στην επόμενη φάση.

Ο τελευταίος χρονικά αγώνας είναι εξίσου σημαντικός και για τις δύο αντιπάλους μεν, έχει χαρακτήρα «δίχως αύριο» για τη Γεωργία δε, υπό προϋποθέσεις. Το Μαυροβούνιο, έχοντας στο σακούλι του 2 νίκες επί Βελγίου και Βουλγαρίας με «καλές» διαφορές, όπως είδαμε δεν ανησυχεί στο ενδεχόμενο 4πλης ισοβαθμίας. Αν, όμως, το Βέλγιο επικρατήσει της Βουλγαρίας, τότε θα επιθυμεί και αυτό νίκη οπωσδήποτε, για να προκριθεί. Συνεπώς και το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να «κοιμάται» ήσυχο, αλλά πριν την έναρξη του δικού του αγώνα, θα γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι. Η Γεωργία θέλει μόνο νίκη για να έχει ελπίδες πρόκρισης, ωστόσο και αυτή θα περιμένει το αποτέλεσμα του άλλου παιχνιδιού. Με νίκη του Βελγίου, παραμένει «ζωντανή», με ήττα του αποχαιρετά. Βλέπουμε λοιπόν, ότι το απογευματινό παιχνίδι κρίνει την έκβαση του βραδινού, με το ένα … μπλοκ να είναι Βέλγιο / Γεωργία και το άλλο Μαυροβούνιο / Βουλγαρία!  

Συμπερασματικά έχουμε τους εξής συνδυασμούς και πιθανότητες πρόκρισης 75% για Μαυροβούνιο, 50% για Βέλγιο και Βουλγαρία και 25% για Γεωργία:

ΝΙΚΕΣ ΒΕΛΓΙΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ => ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΒΕΛΓΙΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΝΙΚΕΣ ΒΕΛΓΙΟΥ και ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ => ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΒΕΛΓΙΟΥ και ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ => ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ => ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ και ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

 

Β' Όμιλος

ΑΓΩΝΕΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ:

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ – ΣΛΟΒΕΝΙΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στον 2ο όμιλο, τον πιο ανταγωνιστικό της διοργάνωσης, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς ήδη 3 ομάδες έχουν εξασφαλισμένη την πρόκριση (Γερμανία, Σλοβενία, Γαλλία) και περιμένουν να μάθουν την τελική τους κατάταξη, ενώ το τελευταίο εισιτήριο ψάχνει κάτοχο ανάμεσα σε Λιθουανία και Βοσνία. Το πρώτο παιχνίδι χρονικά, μεταξύ τους στις 15.30, είναι αυτό που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στον όμιλο. Η Λιθουανία θέλει μόνο νίκη για να περάσει ως 4η, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Βοσνία, που με θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο εξασφαλίζει την πρόκριση, αλλά μπορεί να κοιτάξει και ψηλότερα! Συνεπώς, νυν υπέρ πάντων αγώνας για τις δυο ομάδες!

Εφόσον κερδίσει η Λιθουανία, θα είναι de facto 4η και οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν στους 3 πρωτοπόρους, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους. Δεδομένου ότι η Γερμανία θα επικρατήσει στο δικό της εύκολο παιχνίδι απέναντι στην αδιάφορη Ουγγαρία, τότε η τελική κατάταξη θα εξαρτηθεί από το νικητή του Γαλλία – Σλοβενία. Με νίκη της Γαλλίας, στην κορυφή θα τερματίσουν τα panzer, πίσω τους οι Γάλλοι και στην 3η θέση οι Σλοβένοι. Αντίθετα, αν κερδίσει η Σλοβενία, τότε θα καταλάβει εκείνη την πρωτιά, με 2η τη Γερμανία. Θεωρώ ακραίο το σενάριο, η ομάδα του Herbert, να αντιμετωπίσει αδιάφορα το παιχνίδι της, για να επιλέξει δυνητικά αντίπαλο, καθώς κάτι τέτοιο θα «αμαύρωνε» την εικόνα της και θα την έφερνε απέναντι σε δύσκολο σύνολο στο Βερολίνο, στη φάση των 16 (Ισπανία ή Τουρκία). Άρα παίρνουμε ως δεδομένη την επικράτησή τους, καθώς κάτι άλλο θα συνιστούσε έκπληξη μεγατόνων…

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι πιθανή νίκη της Βοσνίας θα περιπλέξει τα πράγματα, καθώς αν στους άλλους αγώνες επικρατήσουν Γερμανία και Γαλλία, τότε οι Σλοβένοι θα πέσουν 4οι! Αντίθετα, αν νικήσουν Γερμανία και Σλοβενία, η Βοσνία δεν θα αποφύγει την 4η θέση, με τους Γάλλους να τερματίζουν 3οι.

Συμπερασματικά:

ΝΙΚΗΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ – ΒΟΣΝΙΑΣ => ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

ΝΙΚΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ => ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΙΑ

ΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ => 1η Γερμανία, 2η Γαλλία, 3η Σλοβενία, 4η Λιθουανία

ΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ => 1η Γερμανία, 2η Γαλλία, 3η Βοσνία, 4η Σλοβενία

ΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ => 1η Σλοβενία, 2η Γερμανία, 3η Γαλλία, 4η Λιθουανία

ΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ => 1η Σλοβενία, 2η Γερμανία, 3η Γαλλία, 4η Βοσνία

Γ' Όμιλος

ΑΓΩΝΕΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ:

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΕΣΘΟΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ

ΙΤΑΛΙΑ – Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο Γ όμιλος, με την ελληνική συμμετοχή, έχει το … λιγότερο δράμα, καθώς έχουν «βγει» οι 4 ομάδες για την επόμενη φάση (με την πρωτιά μάλιστα να είναι ήδη «γαλανόλευκη υπόθεση») και απομένει να μάθουμε την τελική κατάταξη. Ο αγώνας της εθνικής μας απέναντι στην Εσθονία είναι «αδιάφορος», καθώς όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα αλλάξει τη θέση τους, με την Ελλάδα να τερματίζει 1η και την Εσθονία 5η. Το ίδιο ισχύει και για την αδύναμη και μάλλον απογοητευτική Μ. Βρετανία που δεν μπορεί να αποφύγει την τελευταία θέση… Συνεπώς και σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούμε δεδομένη τη νίκη της Ιταλίας, εκτός και αν αποφασίσει (ως τελευταία χρονικά αγωνιζόμενη) να ηττηθεί, διαλέγοντας αντίπαλο από την 3η ή 4η θέση (ακραίο σενάριο και αυτό, καθώς ίσως τη στείλει στη Σερβία).

Με νίκη των Ιταλών ως προαπαιτούμενο, είναι το παιχνίδι ανάμεσα σε Κροατία και Ουκρανία, που θα καθορίσει την τελική κατάταξη και τα ζευγάρια της επόμενης φάσης. Το σύνολο του Bagackis, με πολύ καλή παρουσία φέτος, έχει την τύχη στα χέρια του, καθώς με νίκη κατακτά την 2η θέση, με ρεκόρ 4 – 1, ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα! Σε ένα τέτοιο σενάριο οι Κροάτες θα πέσουν στην 4η θέση και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Σερβία, Πολωνία ή Φινλανδία στη φάση των 16. Αντίθετα, αν επικρατήσουν οι Κροάτες, τότε με νίκη των Ιταλών, θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία μεταξύ της Hrvatska, της Squadra Azzura και της Ουκρανίας. Η τελική κατάταξη θα εξαρτηθεί από το goal average, με τις τρεις ομάδες να μετράνε από μία νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια…

Στην παρούσα φάση, η Ουκρανία είναι στο +11, η Κροατία στο – 5 και η Ιταλία στο – 6. Συνεπώς, η Κροατία θα θέλει νίκη με +8 πόντους για να καταλάβει τη 2η θέση, διαφορετικά θα είναι 3η. Η Ουκρανία, με ήττα μέχρι 8 πόντους έχει εξασφαλισμένη τη 2η θέση, αν ωστόσο ηττηθεί με +18, τότε πέφτει 4η, με την Ιταλία 3η. Λίγο απίθανο σενάριο, βάσει της εικόνας των δύο ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, η Κροατία αναμένεται να κυνηγήσει με πάθος τη νίκη που θα τη στείλει στη χειρότερη στην 3η θέση και πιθανότατα μακριά από τη Σερβία (εκτός και αν ο «εμφύλιος» είναι αυτό που επιζητά)! Συμπερασματικά:

ΕΛΛΑΔΑ => 1η ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων

ΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ => ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ως 2η, με την ΙΤΑΛΙΑ 3η και την ΚΡΟΑΤΙΑ 4η

ΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ => ΚΡΟΑΤΙΑ και ΟΥΚΡΑΝΙΑ στη 2η και 3η θέση ανάλογα με το goal average, ΙΤΑΛΙΑ 4η

 

Δ' Όμιλος

ΑΓΩΝΕΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ:

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΤΣΕΧΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ

ΣΕΡΒΙΑ – ΠΟΛΩΝΙΑ

Αντίθετα, το τοπίο στον Δ όμιλο, που διασταυρώνεται με της Ελλάδας, είναι πιο «ομιχλώδες», καθώς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τα 3/4 εισιτήρια (Σερβία, Πολωνία και Φινλανδία), ωστόσο μένει ανοιχτό ακόμη ποια θα είναι η τέταρτη τυχερή ομάδα, καθώς και η τελική κατάταξη. Το βραδινό παιχνίδι ανάμεσα σε Σερβία και Πολωνία είναι εκείνο που θα καθορίσει την πρωτιά. Ο νικητής εξασφαλίζει την 1η θέση και θα βρίσκεται σε θέση ισχύος στη φάση των 16. Πάντως, δεν είναι ακραίο το ενδεχόμενο σε αυτόν τον όμιλο, κάποια ομάδα να επιθυμεί επιλέξει την Ουκρανία ως αντίπαλο στην επόμενη φάση, αποφεύγοντας τις πιο έμπειρες Ιταλία και Κροατία. Ειδικά η Πολωνία, γνωρίζοντας όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα, είναι πιθανόν να μην «κυνηγήσει» τη νίκη…

Το πρώτο χρονικά αυριανό παιχνίδι, σε αυτόν τον όμιλο, ανάμεσα σε Φινλανδία και Ολλανδία φαινομενικά μπορεί να μοιάζει αδιάφορο, καθώς η μεν Φινλανδία έχει προκριθεί, η δε Ολλανδία έχει αποκλειστεί, αλλά η Σκανδιναβική ομάδα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την τελική της θέση. Σε περίπτωση νίκης της και νίκης της Πολωνίας, τότε θα τερματίσει στην 3η θέση, ενώ εφόσον η ίδια επικρατήσει και ηττηθεί η Πολωνία (πιο πιθανό σενάριο), θα καταλάβει τη 2η θέση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος Τσεχία – Ισραήλ. Αν πάντως γνωρίσει την ήττα, τότε ή θα τερματίσει 3η (αν κερδίσει η Τσεχία) ή 4η (αν επικρατήσει το Ισραήλ). Το τελευταίο είναι ένα ενδεχόμενο, που μάλλον επιθυμεί να αποφύγει, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ελλάδα στη συνέχεια, άρα εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά το παιχνίδι με την Ολλανδία, κυνηγώντας τη 2η ή 3η θέση, που μπορεί να της φέρει την Ουκρανία ως αντίπαλο…

Τέλος, το αυριανό απογευματινό παιχνίδι, ανάμεσα σε Τσεχία και Ισραήλ, είναι ένας λόγος για να καθίσουμε όλοι αναπαυτικά στην πολυθρόνα και να το απολαύσουμε! Η Τσεχία, με ήττα αποχαιρετά το θεσμό, μη δικαιώνοντας τις προσδοκίες και ως ποιότητα ομάδας και ως γηπεδούχος, με τον «κύκλο» αυτής της γενιάς να κλείνει άδοξα… Τότε, το Ισραήλ προκρίνεται και μάλιστα αν έχει γίνει η έκπληξη στο Φινλανδία – Ολλανδία (νίκη των οράνιε), ανεβαίνει στην 3η θέση και αποφεύγει την Ελλάδα. Το Ισραήλ επιθυμεί νίκη της Πολωνίας με τη Σερβία, ούτως ώστε να μην εξαρτάται από το αποτέλεσμα του αγώνα της Φινλανδίας, αλλά αυτό είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμο σενάριο…

Σε περίπτωση που κερδίσουν Ισραήλ, Πολωνία και Ολλανδία, το Ισραήλ προκρίνεται ως 3ο και η Φινλανδία ως 4η, με την Πολωνία να τερματίζει 1η και τη Σερβία 2η! Αν επικρατήσουν Ισραήλ, Πολωνία και Φινλανδία, η τελική κατάταξη παραμένει ίδια, στέλνοντας τους Σκανδιναβούς απέναντι στην εθνική μας. Αν κερδίσουν Ισραήλ, Σερβία, Φινλανδία (πιο λογικό σενάριο), τότε η Σερβία θα είναι 1η και θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία στις θέσεις 2 – 4, με τους Φινλανδούς 2ους, το Ισραήλ 3ο και την Πολωνία 4η (λόγω ήττας με 30 πόντους από την ομάδα του Markkanen)!

Τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα αν κερδίσει η Τσεχία, καθώς τότε το Ισραήλ θα είναι με το 1,5 πόδι εκτός. Σε περίπτωση νίκης της Φινλανδίας, στη διπλή ισοβαθμία με τους Τσέχους θα υστερεί, ενώ ακόμη και αν ηττηθεί η Φινλανδία, η τριπλή ισοβαθμία δύσκολα θα την ευνοήσει. Νυν υπέρ πάντων παιχνίδι για τις δυο ομάδες, καθώς ο ηττημένος θα αποχαιρετήσει πρόωρα. Συμπερασματικά:

ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ – ΠΟΛΩΝΙΑΣ => ΔΕΔΟΜΕΝΗ 1η θέση

ΗΤΤΑ ΤΣΕΧΙΑΣ => ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΕΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ => 2η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, 3η ΠΟΛΩΝΙΑ, 4η ΤΣΕΧΙΑ

ΝΙΚΕΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ => 2η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, 3ο ΙΣΡΑΗΛ, 4η ΠΟΛΩΝΙΑ