Skip to main content

Πέντε Rising παίκτες από πρωταθλήματα 2ης ταχύτητας

Η Ευρώπη παίζει μπάσκετ σε φουλ ρυθμούς και ο «Manolo» εστιάζει σε μία πεντάδα παικτών που έχει ήδη ξεχωρίσει σε πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικότητας.

Εκτός των μεγάλων Ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του μπασκετικού κοινού, έχουν ανοίξει την αυλαία τους και οι εγχώριες λίγκες. Και Ευρώπη δεν είναι μόνο η λάμψη της Liga Endesa, ο υψηλός ανταγωνισμός της τουρκικής BSL και η ανερχόμενη LNB Pro A, αλλά και minor leagues, τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια τροφοδοτούν ομάδες του υψηλότερου επιπέδου με παίκτες με υψηλό potential! Σε αυτό το κείμενο θα κάνουμε το καθιερωμένο deep dive σε μια 5άδα, που έχει ήδη ξεχωρίσει σε πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικότητας στην Ευρώπη…

TONY CARR (PG) – AGE: 25, HEIGHT: 1.95 m, WEIGHT: 92 kg, TEAM: Bakken Bears (DEN)

Stats: 6 games, 26.5 mpg, 12.5 ppg, (FT: 65%, 2FG: 60.8%, 3FG: 15.4%), 3.5 Rpg, 5.7 Apg, 0.8 Spg, 0.5 Bpg, 2.2 Tpg, eFG% 52.5, Ast% 35.7, USG% 22.5, ORtg 110.3, DRtg 98.1

Ξεκίνημα με ένα high profile guard, τον Tony Carr, ο οποίος αποτελεί φέτος τον go-to-guy των Bakken Bears, από τη Δανία, μια ομάδα που έχει συστήσει στο Ευρωπαϊκό κοινό τον Devaughn Akoon-Purcell. O Carr είχε μια σύντομη, αλλά επιτυχημένη διετή καριέρα στο Penn State (2016 – 18), που τον έφερε στο 2ο γύρο του draft (#51) από τη Νέα Ορλεάνη. Ωστόσο, δεν αγωνίστηκε στο ΝΒΑ και πέρασε την επαγγελματική του θητεία σε Torino, G League και εσχάτως στον Καναδά, όπου ήταν από τους κορυφαίους της CEBL, με τους Saskatchewan Rattlers. Φέτος ήδη ξεχωρίζει στο Basketball Champions League και αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του.

Πρόκειται για έναν guard με μέγεθος, άψογο χειρισμό και playmaking skills, ο οποίος μπορεί να σκοράρει μετά από τρίπλα με drive και με pull up jumpers από μέση απόσταση κυρίως, αλλά χρειάζεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του από το τρίποντο, όπου παρουσιάζει διακυμάνσεις. Διαθέτει δημιουργική ικανότητα με υψηλό μ.ο. ασίστ σε όλη την καριέρα του, αν και οι επιλογές και το shot selection του δεν είναι πάντοτε ιδανικά, με αποτέλεσμα να είναι και αρκετά επιρρεπής στο λάθος. Αμυντικά, παρόλο που διαθέτει τα tools (μέγεθος και άνοιγμα χεριών στα 2.04 μ.), είναι απαραίτητο να αυξήσει τη διάθεση και ένταση, για να μπορέσει να κάνει το βήμα στο υψηλότερο επίπεδo.

Γενικά, ο Carr, με την ένδεια που υπάρχει σε all-around Gs στην Ευρώπη (είδαμε το άμεσο impact του Darius Thompson στην Euroleague), είναι από τους παίκτες τους οποίους μπορεί σύντομα να δούμε σε μεγαλύτερο σύλλογο.

JON DAVIS (CG) – AGE: 26, HEIGHT: 1.88 m, WEIGHT: 89 kg, TEAM: Mladost Zemun (SRB)

Stats: 5 games, 30.8 mpg, 24.8 ppg, (FT: 80.6%, 2FG: 45.5%, 3FG: 45%), 3.2 Rpg, 4.2 Apg, 1.4 Spg, 5 Tpg, eFG% 57.6, Ast% 26.8, USG% 35.7, ORtg 103.6, DRtg 113.8

Και στην περίπτωση του Davis έχουμε έναν guard με αξιομνημόνευτη κολεγιακή καριέρα (από τους κορυφαίους σκόρερ της Charlotte), ο οποίος δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ και έχει κυρίως περάσματα από minor leagues ανά τον κόσμο (Βοσνία, Μεξικό), αλλά και μια σεζόν στην G League. Φέτος επιλέχθηκε για να ενισχύσει τη Mladost, που συμμετέχει μόνο στο Σερβικό πρωτάθλημα και ήδη οι επιδόσεις του, παραείναι καλές για τα στενά σύνορα της Σερβίας. 2ος σκόρερ με 24.8 πόντους μ.ο. και με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, ο Davis αποτελεί τον ηγέτη ενός μέτριου ρόστερ και δεν αποκλείεται αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, να γίνει μεταγραφικός στόχος μεγαλύτερων ομάδων.

Ο Davis είναι ένας scoring guard, με 3-level scoring potential, καθώς απειλεί στην επίθεση με drive, αλλά και με σουτ μέσης και μακρινής απόστασης. Ωστόσο, είναι αρκετά ασταθής και παίκτης με μεταπτώσεις στην απόδοσή του, ενώ δεν λειτουργεί πάντα καλά υπό πίεση, κάτι που είναι εμφανές από τον διαχρονικά υψηλό μ.ο. λαθών στην καριέρα του. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα αθλητικός ή σκληρός, είναι καλός αμυντικός στην μπάλα, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά τη μετάβαση του σε αυτό το κομμάτι της άμυνας.

Συνολικά, ο Davis θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ομάδες FIBA Europe Cup ή ακόμη και BCL ως microwave scorer, ένας back up G που θα έρχεται από τον πάγκο να δίνει instant scoring.

KAREL GUZMAN (SG) AGE: 27, HEIGHT: 1.88 m, WEIGHT: 81 kg, TEAM: Cluj-Napoca (ROM)

Stats: 7 games, 23 mpg, 13.8 ppg, (FT: 60%, 2FG: 68%, 3FG: 52.9%), 4 Rpg, 2.7 Apg, 1.3 Spg, 0.6 Bpg, 1.3 Tpg, eFG% 79.1, Ast% 16.5, USG% 20.6, ORtg 143.7, DRtg 104.5

Συνεχίζουμε με τον SG της Cluj, τον παίκτη – αποκάλυψη, με τη ραγδαία πρόοδο από το 2020 που βρίσκεται στη Ρουμανική ομάδα. Ο Κουβανός Guzman-Abreu, όπως είναι το πλήρες όνομά του, μετά τη θητεία του σε Κούβα και Αργεντινή, βρίσκεται για 3η σερί σεζόν στην Cluj, με την οποία αγωνίζεται φέτος στο Eurocup, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις! Είναι ένας αθλητικός guard με έφεση στο drive και γενικά στο σκορ στο ανοιχτό γήπεδο, με υψηλό άλμα, ο οποίος έχει βελτιώσει και την αποτελεσματικότητά του στο σουτ. Θα έλεγα ότι είναι το βαρόμετρο στο back court της ομάδας, όπου βρίσκονται επίσης οι Jordan Taylor και Victor Sanders.

Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο του, εκείνο που μπορεί να τον «φέρει στον αφρό», είναι το 2-way profile του. Πρόκειται για εξαιρετικό αμυντικό πάνω στην μπάλα, με ικανότητα σε κλεψίματα, ακόμη και σε κοψίματα, ο οποίος διαθέτει ταχύτητα και εξαιρετικό footwork. Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο για αυτόν και είναι εκείνη που μπορεί να τον καθιερώσει ως έναν από τους guards, με πιθανότητα να τον δούμε στο υψηλότερο επίπεδο, ως ρολίστα. Ο συνδυασμός αθλητικών προσόντων – ταλέντου – αμυντικής έντασης είναι το καλύτερο διαβατήριο για τον Κουβανό, ο οποίος έχει μεγάλες φιλοδοξίες με την Cluj!

DALLAS WALTON (C) – AGE: 25, HEIGHT: 2.13 m, WEIGHT: 101 kg, TEAM: Sibiu (ROM)

Stats: 4 games, 27.3 mpg, 13 ppg, (FT: 77.7%, 2FG: 54.2%, 3FG: 50%), 7 Rpg, 1 Apg, 0.3 Spg, 1.2 Bpg, 1.5 Tpg, eFG% 56.5, DR% 26.2, Blk% 4.9, USG% 20.2, ORtg 119.2, DRtg 107.5

Δεύτερος παίκτης από τη Ρουμανία, ένα πρωτάθλημα που έχει αυξήσει το status του την τελευταία διετία και το όνομα αυτού, Dallas Walton, o center της Sibiu! O Walton είναι ρούκι στην Ευρώπη, καθώς την περασμένη περίοδο αποφοίτησε από το Wake Forest, μια καριέρα που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά, αν δεν είχε δυο σοβαρούς τραυματισμούς ως freshman και ως sophomore. Παρά τις αντιξοότητες, ο Walton ανέκαμψε πέρυσι και ήταν από τους πιο επιδραστικούς παίκτες του WF σε άμυνα και επίθεση. Συμμετείχε μάλιστα στο PIT, χωρίς πάντως να αποτελέσει επιλογή στο τελευταίο draft.

Πρόκειται για ένα 7-footer με ικανότητα στο μακρινό σουτ, ένα shooting big με καλό mobility, παρά το γεγονός ότι οι τραυματισμοί του, έχουν περιορίσει σε ένα βαθμό την αθλητικότητά του. Διαθέτει ικανοποιητικό face up και post up παιχνίδι, ενώ τα μεγάλα του άκρα (wingspan 2.23 μ.) τον βοηθάνε στην άμυνα, όπου είναι ικανότατος μπλοκέρ. Ωστόσο, το footwork του δεν είναι ιδανικό για να υπηρετήσει άμυνα με αλλαγές, ούτε διαθέτει την εκρηκτικότητα για να μπορεί να αντιμετωπίσει ψηλούς με μεγάλο δείκτη αθλητικότητας. Η παρουσία του στη Sibiu έως τώρα είναι παραπάνω από καλή και αν μείνει υγιής, δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια value for money επιλογή για ομάδες επιπέδου BCL, που θα ψάχνουν μια back up λύση στο 5 με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχουν πολλοί 7-footer centers με το δικό του skillset στην Ευρώπη…

BRISON GRESHAM (C) – AGE: 24, HEIGHT: 2.04 m, WEIGHT: 102 kg, TEAM: AEK Larnaca (CYP)

Stats: 5 games, 27.6 mpg, 13.6 ppg, (FT: 83.3%, 2FG: 59.1%), 9.4 Rpg, 1 Apg, 0.6 Spg, 2.2 Bpg, 1.6 Tpg, eFG% 52.6, OR% 12.9, Blk% 8, USG% 19.7, ORtg 112.8, DRtg 82

Κλείνουμε με έναν διαφορετικό τύπου ψηλό, από το Κυπριακό πρωτάθλημα, τον Brison Gresham, ένα late bloomer, ο οποίος μετά από μια «χλιαρή παρουσία» στο Ole Miss και στο Houston (με εξαίρεση την τελευταία του χρονιά), πέρυσι έκανε σεζόν – καριέρας με το Texas Southern, με το οποίο έφθασε μέχρι το τουρνουά του NCAA! Η επιλογή του να αγωνιστεί φέτος στην Κύπρο τον δικαιώνει, καθώς είναι από τους πλέον dominant ψηλούς της λίγκας και ειδικά οι εμφανίσεις του στα προκριματικά του FIBA Europe Cup, «έκαναν θόρυβο»!

Ο Gresham μπορεί να είναι «άγουρος» ακόμη, αλλά διαθέτει εξαιρετικά φυσικά προσόντα (δύναμη και wingspan στα 2.20 μ.), τα οποία τον βοηθάνε να είναι αποτελεσματικός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη σε άμυνα και επίθεση. Πρόκειται για center – εργάτη με υψηλό δείκτη hustle και ένταση στην άμυνα, ο οποίος διαθέτει προφίλ για να αποτελέσει banger στο υψηλότερο επίπεδο, ένας αθλητικός center που θα έχει impact και στις δύο πλευρές του παρκέ, με την κατάλληλη στελέχωση (pass first guard, stretch PF).