Το σερί έσπασε και έχουμε τελικούς
Το «Shot Clock» γράφει για το νέο μπασκετικό ενδιαφέρον που απέκτησε η σειρά των τελικών της Basket League, μετά την ισοφάριση του Παναθηναϊκού σε 1-1.
Στο προηγούμενό μας άρθρο ασχοληθήκαμε εκτενώς με το πόσο υποβαθμισμένο προϊόν φαίνεται να είναι οι τελικοί της Basket League. Πλέον, μετά και το Game 2, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: ΠΟΛΥ! Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρέθηκαν αντιμέτωποι, αλλά πλέον μετά το 1-1, είναι υπερβολικά πιθανό να βλέπουμε τελικούς κεκλεισμένων των θυρών λόγω επεισοδίων! Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Παρόλα αυτά, η ισοφάριση της σειράς από τον ΠΑΟ έδωσε νέο ενδιαφέρον μπασκετικά στους τελικούς και εκεί που όλοι πίστευαν σε μια εύκολη σκούπα, πλέον έχουμε μια διαφορετική σειρά.
Το παιχνίδι, αν πρέπει να μπει κάτω από έναν τίτλο, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως κακό. Το μπάσκετ των δύο ομάδων δεν ήταν υψηλού επιπέδου και το τελικό 67-65 ίσως κολακεύει αυτό που είδαμε στον αγωνιστικό χώρο. Οι ερυθρόλευκοι εν τη απουσία του Κώστα Σλούκα επέλεξαν τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη ως το βασικό SG της ομάδας. Η επιλογή αυτή από τον coach Μπαρτζώκα επιδίωκε την ενδυνάμωση της βασικής πεντάδας, αύξηση των λεπτών της και στην ουσία τον Μιχάλη Λούντζη να παίζει πολύ λίγο. Όλα θα βασίζονταν στην δημιουργία και εκτελεστικότητα του Τόμας Γουόκαπ που χωρίς Σλούκα και Κάνααν είναι με διαφορά ο καλύτερος σε σκορ και δημιουργία στην ερυθρόλευκη περιφέρεια.
Ο coach Σερέλης θέλησε να εκμεταλλευτεί την έλλειψη ικανών περιφερειακών και πίεσε τον Γουόκαπ με στόχο να τον εξουθενώσει, τακτική που φάνηκε εξαιρετική. Ο Πάρις Λι πίεζε τη μπάλα, όλοι οι υπόλοιποι εκτός του Γκουντάιτις άλλαζαν στα screen και αυτή η επιθετική άμυνα έδωσε ρυθμό στον ΠΑΟ και έκανε την επίθεση του Ολυμπιακού στατική και δυσλειτουργική, χωρίς spacing και ρυθμό.
Ο ΠΑΟ παρήγαγε ελεύθερα σουτ, σουτάροντας με το εξαιρετικό 40%, ενώ Λι και Πονίτκα ήταν αυτοί που έφτιαχναν όλο το παιχνίδι. Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε με τον Γουόκαπ να κάνει μια καταπληκτική δεύτερη περίοδο και το plan B με pick and roll του Παπανικολάου με τον Μπολομπόι να λειτουργεί εξαιρετικά. Ο ψηλός του Ολυμπιακού φάνηκε ότι σε αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι ικανότατος -παρότι είναι σκουριασμένος από την όλη μέτρια σεζόν- και μπόρεσε να είναι επιδραστικός.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Γουόκαπ να πετιέται από το ματς σε μια σίγουρα υπερβολική φάση και λίγα λεπτά οι πάντες σοκαρίστηκαν από τον Σάσα Βεζένκοβ που βγήκε υποβασταζόμενος πιάνοντας το γόνατό του. Όπως αναλύσαμε και στο twitter, η συγκεκριμένη φάση είναι λογικό να τρόμαξε όλους τους φίλους του Ευρωπαϊκού μπάσκετ: από τη μια, πρόκειται για τον κορυφαίο παίκτη στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού. Από την άλλη, το γόνατο του Βεζένκοβ δεν φάνηκε να συγκρούεται, οπότε οι φόβοι να γύρισε το γόνατο ή να έγινε κάποια υπερέκταση ήταν υπαρκτοί. Προσοχή: αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μποχωρίδης δεν έκανε ένα άσχημο φάουλ. Όταν μιλάμε για Non-contact τραυματισμό, μιλάμε για τη φύση του τραυματισμού και όχι για το τί οδήγησε εκεί. Υπό αυτή την έννοια, ο Σάσα Βεζένκοβ ΕΥΤΥΧΩΣ γλίτωσε έναν non-contact injury που συνήθως πρόκειται για ρήξη χιαστού ή μηνίσκου και θα κάνει την αποθεραπεία του, απλά απουσιάζοντας πιθανότατα από τους τελικούς.
Ο Άλεκ Πίτερς στάθηκε καλά στη θέση του superstar του Ολυμπιακού και παρά την επιθετική δυσλειτουργία του Ολυμπιακού χωρίς Point Guard, οι ερυθρόλευκοι έμειναν στο παιχνίδι χωρίς 4 (!) από τους 6 παίκτες της βασικής τους προσέγγισης όλη τη σεζόν, καθώς ο ΠΑΟ δεν μπορούσε να δημιουργήσει επιθετικά, περιμένοντας μόνο τις ατομικές προσπάθειες του Γκριγκόνις, που ήταν -ξανά- σε ρόλο Μπέικον, αλλά χωρίς να μπορεί σε καμία περίπτωση να προσεγγίσει την ποιότητα του Αμερικάνου σταρ. Το ματς συνέχιζε να βρίσκεται σε χαμηλό σκορ, κακό μπάσκετ και υψηλή ένταση, δείγμα καθόλου κολακευτικό για τους τελικούς του εγχώριου πρωταθλήματος.
Και ενώ ο Κώστας Παπανικολάου έκανε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση, ο Ολυμπιακός δε μπορούσε να βρει λύσεις επιθετικά, ενώ αμυντικά ο Πονίτκα δημιουργούσε πονοκεφάλους από το πόστ.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε -κακά τα ψέματα- η παρουσία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο Έλληνας guard βρίσκεται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση εδώ και καιρό και αυτό αποτυπώνεται σε άμυνα και επίθεση. Χαρακτηριστικά, για να βρει κάποιος ένα πραγματικά επιδραστικό παιχνίδι του πρέπει να ανατρέξει στις 9/3 απέναντι στη Μπάγερν ενώ έκτοτε στα ματς επιπέδου Ευρωλίγκας (δηλαδή τα ματς της EL και οι τελικοί απέναντι στον ΠΑΟ τον βρίσκουν με τα εξής στατιστικά: 2.6 πόντοι με 7/45 τρίποντα! Ειδικά τη χθεσινή βραδιά, ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από ένα step up στη περιφέρεια και δε το είχε.
Πλέον, χωρίς τον Βεζένκοβ, αλλά με την πιθανή επιστροφή του Σλούκα, ο Ολυμπιακός παίζει στην έδρα του και ίσως έχουμε σειρά. Ο ΠΑΟ επιδιώκει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και έχει το momentum για να το κάνει. Αρκεί όμως αυτό, όταν η ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων είναι τόσο μεγάλη;