Skip to main content

Το preview του Game 4 των τελικών της Basket League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Το «Shot Clock» γράφει για τα στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τέταρτο «αιώνιο» ραντεβού των τελικών της Basket League.

Μετά από τα δύο πρώτα επεισοδιακά ματς για τους φετινούς τελικούς, όπου θα λέγαμε με ασφάλεια ότι δεν ήταν ιδιαίτερα ποιοτικά από μπασκετική άποψη, το Game 3 ήρθε να επαναφέρει την τάξη, μιας και ήταν το πρώτο ματς των τελικών που η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων έγινε αισθητή. Ωστόσο, το Game 4 αναμένεται ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Οι «πράσινοι» θέλουν να κερδίσουν στην έδρα τους, το γήπεδο θα είναι γεμάτο και ένα ενδεχόμενο Game 5 θα μετακυλήσει όλη την πίεση στον Ολυμπιακό. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία εν όψει του ματς του ΟΑΚΑ:

  1. Η άμυνα του Παναθηναϊκού στα pick and roll

Τον τελευταίο χρόνο, η συζήτηση γύρω από την άμυνα του Παναθηναϊκού απέναντι στον αιώνιο αφορά κυρίαρχα την αντιμετώπιση του Μουσταφά Φαλ από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Στα τελευταία ματς ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να έχει μειωθεί -σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαφανισθεί- και έχει μεταπηδήσει στο pick and roll. Ο ΠΑΟ είχε μια πολύ καλή προσέγγιση με τον Παπαγιάννη στο παρκέ, όπου σε 20 λεπτά αγώνα στο Game 3 ήταν στο -4. Τα λεπτά του Γκουντάιτις όμως ήταν κυριολεκτικά πολύ σκληρά για τους πράσινους. Σε κάθε φάση που ήταν στο παρκέ ο Λιθουανός ήταν ένα κινητό mismatch για την ομάδα του, ο Ολυμπιακός τον στόχευε ασταμάτητα και έτσι σε 19 λεπτά είχε -19 στο επιμέρους σκορ για την ομάδα του. Καθοριστική σε αυτό ήταν και η επιλογή του ΟΣΦΠ να βάλει σε όλα τα actions το δίδυμο Γκριγκόνις - Γκουντάιτις, κάτι που έκανε τον ΠΑΟ αδύναμο να αντιδράσει.

  1. Οι Σλούκας-Γουόκαπ είναι σε άλλο επίπεδο

Ό,τι προσαρμογές και να κάνει ο coach Σερέλης, η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι μεγάλη. Αυτό δεν αποτυπώνεται πουθενά περισσότερο από την περιφέρεια όπου Σλούκας και Γουόκαπ κυριάρχησαν (ο Σλούκας στο Game 3, ο Γουόκαπ όσο έπαιξε στο Game 2 και στο Game 3). Στο 3ο παιχνίδι, οι δύο γκαρντ είχαν 13 ασίστ έναντι 4 λαθών, προσθέτοντας και 21 πόντους. Οι δυο σταρ του Ολυμπιακού ελέγχουν απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα και αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό και στο επόμενο ματς.

  1. Η ένταση της άμυνας του Ολυμπιακού

Στο 3ο παιχνίδι της σειράς, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξε την άμυνα που μας είχε συνηθίσει μέσα στη σεζόν και έτσι κατάφερε να κάνει τον ΠΑΟ να μην αισθάνεται άνετα. Οι ερυθρόλευκοι, γνωρίζοντας την τεράστια αδυναμία του Παναθηναϊκού στα guard, πίεσαν και αμύνθηκαν επιθετικά και έτσι οδήγησαν την ομάδα του Σερέλη σε 19 λάθη. Αυτά, οδήγησαν σε 22 εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό, αριθμός απαγορευτικός για τελικούς. Για να μπορέσει ο ΠΑΟ να διεκδικήσει τη νίκη και να στείλει τη σειρά στο ΣΕΦ θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά αυτό προϋποθέτει μερικά τρικς (πχ να γίνει ολοκληρωτικά facilitator της επίθεσης ο Πονίτκα).

Παρότι η Basket League χάνει συνεχώς την αίγλη της, είναι πλήρως αντιληπτό ότι ο τίτλος έχει τεράστια σημασία για τις ομάδες και τους φιλάθλους τους. Το Game 4 στο ΟΑΚΑ μπορεί να είναι ένα ματς με εξαιρετικό ενδιαφέρον με την ελπίδα το μπάσκετ να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά.