Skip to main content

Shot Clock: Αναγκαία και κρίσιμη νίκη στην πρεμιέρα

Η Εθνική Ανδρών μπήκε με το… δεξί στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το «Shot Clock» γράφει για το νικηφόρο παιχνίδι κόντρα στην Ιορδανία.

Η Εθνική κέρδισε την Ιορδανία στον πρώτο αγώνα της πρώτης φάσης με το τελικό αποτέλεσμα να μην δείχνει ακριβώς...τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε στη νίκη. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία ενός αγώνα που δυσκόλεψε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αλλά τελικά η νίκη ήταν αυτό που μέτρησε!

Η Εθνική μπήκε νωχελικά στον αγωνιστικό χώρο

Ίσως το κλίμα γύρω από την εθνική να έχει επηρεάσει τους παίκτες της και ο τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου ίσως έφερε ακόμη πιο μεγάλο άγχος στους διεθνείς μας. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν μια πολύ κακή εικόνα στο πρώτο ημίχρονο, όπου η Ιορδανία έλεγχε τον ρυθμό, έμενε κοντά στο σκορ και κατάφερε να μην φανεί η διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Μάλιστα, αν η Εθνική μας δεν είχε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο από τους Walkup και Θανάση Αντετοκούνμπο τότε ίσως να είχε μπει σε περιπέτειες.

Η Εθνική βρήκε πολλές απαντήσεις

Παρά το δεδομένα αδύναμο ρόστερ μας σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι οι παίκτες της Εθνικής έχουν την ποιότητα και την εμπειρία να κερδίσουν ομάδες όπως η Ιορδανία. Χαρακτηριστικά, παρά τις προσπάθειες του φανταστικού Hollis Jefferson, η ομάδα του coach Ιτούδη βρήκε λύσεις στην άμυνα (με πρωταγωνιστές ξανά τους Walkup και Θανάση), ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκαναν τα καλύτερα τους ματς εδώ και καιρό! Παράλληλα, η καταπληκτική εμφάνιση του Γιώργου Παπαγιάννη στο 2ο ημίχρονο, που παίζοντας για 15 συνεχόμενα λεπτά κυριάρχησε και στις δύο ρακέτες, έδωσε την ευκαιρία στην Εθνική να κρατά μια απόσταση ασφαλείας από τον αντίπαλό της.

Τί περιμένουμε για τη συνέχεια

Με την Ιορδανία να μην αποτελεί κάποιο δυνατό αντίπαλο, η Εθνική έχει πολλά πράγματα να δουλέψει για τη συνέχεια. Η αμυντική της απόδοση στα pick and roll δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ η άμυνά μας στο transition παραμένει κακή. Επιθετικά, οφείλουμε να δημιουργήσουμε πολλά ελεύθερα σουτ, όπως και κάναμε, αλλά υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα το καταφέρουμε αυτό απέναντι σε πιο δυνατές ομάδες. Με το παιχνίδι απέναντι στις ΗΠΑ να έχει μάλλον...διαδικαστικό χαρακτήρα, η νίκη απέναντι στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να προκριθούμε στην επόμενη φάση.

Τί κρατάμε από το πρώτο ματς

Από προπονητική και τακτική σκοπιά, ίσως λίγα είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν. Από τη μια, ο πλουραλισμός στην επίθεση είναι ένα εξαιρετικό νέο, αλλά η δυναμική του αντιπάλου επέτρεπε πολλές ελευθερίες στους παίκτες της Εθνικής. Απο την άλλη όμως, το σχήμα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο στο «5» έδειξε δρόμους ώστε η άμυνα να προσαρμόζεται και να μπορούμε να αλλάξουμε ρυθμό. Ίσως να μπορούσε να εξεταστεί και μια αύξηση των κατοχών που παίζεται το pick and roll μεταξύ Walkup και Παπαγιάννη, καθώς είναι ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει λύσεις επιθετικά όταν τα σουτ μας απλά...δεν μπαίνουν!