Skip to main content

Shot Clock: O ένας στον τελικό

 Το «Shot Clock» γράφει για τους «αιώνιους» ημιτελικούς της Euroleague αλλά και για το τι περιμένει από τον τελικό του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ και τον μικρό τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φενέρμπαχτσε.

Το σενάριο που θα έφερνε αντιμέτωπες τις δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό της Ευρωλίγκας δεν θα πραγματοποιηθεί. Η ελληνική εκπροσώπηση θα έρθει από τον Παναθηναϊκό καθώς επικράτησε της Φενέρ με το 73-57 στον πρώτο ημιτελικό και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Final 4. Στην άλλη μεριά ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στην πανίσχυρη Ρεάλ, ηττήθηκε πιο εύκολα από ότι δείχνει το 87-76 και έτσι θα διεκδικήσει την τρίτη θέση στο μικρό τελικό.

Ο Παναθηναϊκός με κύριο οδηγό την άμυνα του κατάφερε να οδηγήσει τη Φενέρ σε χαμηλό σκορ, δεν της επίτρεψε να βρει ρυθμό και με τον Λεσόρ να επιτίθεται και να κυριαρχεί στη ρακέτα δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην ομάδα του coach Σάρας. Σε ένα παιχνίδι με τους Σλούκα και Ναν να μην πραγματοποιούν ιδιαίτερη εμφάνιση, αλλά με τους ρολίστες να ανταποκρίνονται για ακόμα ένα παιχνίδι εξαιρετικά, η ομάδα του Αταμάν απέδειξε γιατί βρέθηκε στη 2η θέση της κανονικής περιόδου. Στον δεύτερο ημιτελικό η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών, πραγματοποίησε το χειρότερο πρώτο ημίχρονο της χρονιάς, επέτρεψε στη Ρεάλ να βρει ρυθμό και από κει και πέρα ήταν δύσκολο να ακολουθήσει. Με την διαφορά να φτάνει από νωρίς μέχρι και τους 24 πόντους, η Ρεάλ κατέβασε ρυθμούς, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό και έδειξε πως η φετινή χρονιά αποτελεί υπέρβαση για τους ερυθρόλευκους. Πάμε να δούμε τι χρειάζεται να προσέξει ο Παναθηναϊκός στον μεγάλο τελικό αλλά και πως περιμένουμε να κινηθεί ο Ολυμπιακός στο διαδικαστικό παιχνίδι της τρίτης θέσης.

Το μέγεθος της Ρεάλ και η άμυνα του ΠΑΟ

Οι δύο καλύτερες ομάδες της σεζόν δικαίως στον τελικό της Ευρωλίγκας. Παναθηναϊκός και Ρεάλ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο, με τους πράσινους να ψάχνουν το 12ο αστέρι τους και με τους Μαδριλένους να επιδιώκουν τη δεύτερη σερί κατάκτηση. Η ομάδα του Αταμάν που αποτελεί την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, καλείται να σταματήσει την καλύτερη επίθεση στο πιο δύσκολο παιχνίδι της σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο πλάνο που ακολούθησε και με τη Φενέρ. Να μην αφήσει τη Ρεάλ να τρέξει το γήπεδο, να παίξει αλλαγές στην άμυνα καθώς η Ρεάλ διαθέτει παίκτες που μπορούν να σε τιμωρήσουν σε όλες τις θέσεις και κυρίως να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στην επίθεση ώστε να τροφοδοτήσει τον Λεσόρ στη ρακέτα. Δεν αποκλείουμε στην αρχή του παιχνιδιού ο Ναν να μοιράσει τη μπάλα προς τα έξω σε κάποια σουτ τριών πόντων δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός πιθανότατα θα χρειαστεί αυτά τα σουτ, βλέποντας τη Ρεάλ να σουτάρει με 70% στο πρώτο ημίχρονο πίσω από τη γραμμή των 6.75μ. Στο αμυντικό κομμάτι ο Λεσόρ δεν μπορεί να αντέξει για ολόκληρο το παιχνίδι τους Ταβάρες και Πουαριέ πάνω του, οπότε η παρουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο αναμένεται έστω και για λίγα λεπτά καθοριστική. Πολύ πιθανό ο Αταμάν να χρησιμοποιήσει στο 5 και τον Μήτογλου.

Με ροτέισον για την τρίτη θέση

Ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι όπου φάνηκε η υπέρβαση της χρονιάς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τη Ρεάλ. Στον μικρό τελικό τώρα που για πολλούς έχει διαδικαστικό χαρακτήρα οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τη Φενέρ του coach Σάρας. Η τελευταία αναμέτρηση τους ήταν την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου με την ομάδα του Πειραιά να κλειδώνει τότε την 5η θέση. Επιθετικά περιμένουμε από τον coach Μπαρτζώκα να χτυπήσει στη ρακέτα καθώς εκεί υστερεί αμυντικά η Φενέρ ενώ αμυντικά στις αλλαγές θα πρέπει να είναι προσεκτικός διότι όπως έχουμε πει πολλάκις η Φενέρ είναι μια ομάδα η οποία ζει για το τρίποντο. Και οι δύο προπονητές αναμένουμε να χρησιμοποιήσουν αρκετούς παίκτες καθώς αποτελεί το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης.