Skip to main content

Shot Clock: Ο Παναθηναϊκός Πρωταθλητής Ευρώπης

Το «Shot Clock» γράφει για την επιστροφή των «πράσινων» στην κορυφή του ευρωπαϊκού Ολύμπου.

Και ναι λοιπόν, ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομάδα του Αταμάν σε έναν συγκλονιστικό τελικό επικράτησε της Ρεάλ με σκορ 80-95 και κατέκτησε το 7ο τρόπαιο της ιστορίας της. Ποιος θα φανταζόταν μια ομάδα που την περσινή χρονιά τερμάτιζε στην 17η θέση της βαθμολογίας, όχι μόνο θα βρίσκεται στο Final 4 αλλά θα κατακτά και τη κούπα. Η απουσία 12 χρόνων από Final 4 ήταν μεγάλη, με την υπέρβαση του προέδρου Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την αρχή της σεζόν σε όλους τους τομείς να αποδίδει καρπούς. Το τεράστιο μπάτζετ συνοδευόμενο με έναν από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη, τον Εργκίν Αταμάν και φυσικά ως ηγέτη και πλέον MVP Κώστα Σλούκα οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο 7ο αστέρι ύστερα από 13 χρόνια. Μάλιστα είναι η 2η φορά που κατακτά το τρόπαιο στο Βερολίνο μετρώντας πλέον το απόλυτο 7/7 σε τελικούς στη Euroleague!

Ο Παναθηναϊκός όπως όλη τη χρονιά έτσι και στον τελικό, με κύριο οδηγό την άμυνα του κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του coach Ματέο σε χαμηλό σκορ, δεν της επέτρεψε να παίξει το παιχνίδι που επιθυμεί, δηλαδή τις γρήγορες επιθέσεις και με εξαιρετική παρουσία και στο επιθετικό κομμάτι εκθρόνισε τη Ρεάλ και ανέβηκε και πάλι στη κορυφή. Σε ένα παιχνίδι όπου ο Κώστας Σλούκας πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, με τους Ναν, Λεσόρ και Γκραντ να ακολουθούν, αλλά και με τους υπόλοιπους να βρίσκονται σε εξαιρετική μέρα συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του, μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο και ασφυκτική πίεση στη συνέχεια έκανε τη Ρεάλ να χάσει το μυαλό της. Πραγματική δικαίωση για τον coach Αταμάν που από την αρχή της σεζόν όχι μόνο είχε προτρέψει τους φίλούς του Παναθηναϊκού να αγοράσουν εισιτήρια για το Final 4 αλλά είχε υποσχεθεί και το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ, κάτι το οποίο επετεύχθη.

Στην άλλη μεριά και στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός επικράτησε της Φενέρ του coach Σάρας  με σκορ 87-84 σε ένα ματς διαδικαστικού χαρακτήρα κατέκτησε την 3η θέση κλείνοντας τη χρονιά με ικανοποιητικό τρόπο σκεφτόμενος ήδη τους τελικούς του πρωταθλήματος. Πάμε να δούμε τι οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη μεγάλη νίκη αλλά και τι κρατάνε οι ερυθρόλευκοι.

Ο MVP Κώστας Σλούκας

Η Ρεάλ παρόλο που είδε τον Ταβάρες να φορτώνεται με δύο φάουλ στα τρία πρώτα λεπτά του παιχνιδιού μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι προσπαθώντας να επιβάλλει τον ρυθμό τελειώνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με το επιμέρους σκορ 36-25. Βλέποντας τον Κέντρικ Ναν να φορτώνεται επίσης με 3 φάουλ στη πρώτη περίοδο, ήρθε η ώρα να αναλάβει ο Σλούκας. Με ατομικές ενέργειες αλλά με τον Λεσόρ να συμβάλλει τα μέγιστα με θηρία κάτω απο τη μπασκέτα και επιθετικά και αμυντικά κατάφερε και έκλεισε τη διαφορά στους 5. Και κάπου εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση. Με σκληρή άμυνα σε όλο το γήπεδο κατάφερε να οδηγήσει τη Ρεάλ στο να σκοράρει μόνο 7 πόντους στην 3η περίοδο, οδηγώντας την σε μεγάλες επιθέσεις και βάζοντας της στην διαδικασία του να σκεφτεί, κάτι στο οποίο δεν είναι συνηθισμένη να παίζει. Τότε ο coach Ματέο έκανε το λάθος να ρίξει στο παιχνίδι την παλιοσειρά. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο κατάφερε να ισορροπήσει το σκορ με τις εκπληκτικές άμυνες των Γκραντ,Καλαιτζάκη,Παπαπέτρου αλλά και με μεγάλα σουτ του Σλούκα να βρεθεί μπροστά στο σκορ. Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Μήτογλου που όπως είχαμε πει, ήταν πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τον Αταμάν στο 5, στα λεπτά που ο Λεσόρ δεν θα βρίσκεται στο παρκέ. Και κάπου εκεί ήρθε και ο Ναν να προσθέσει και αυτός τη δική του πινελιά.

Οι πράσινοι όπως είχαμε πει και στο preview απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ρεάλ θα χρειαστούν τα μεγάλα σουτ. Έτσι και έγινε. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε το παιχνίδι με το εκκωφαντικό 54.5% πίσω από τη γραμμή των 6.75μ, σε αντίθεση με τους Μαδριλένους που σημείωσαν 30.6%. Η ομάδα του Αταμάν είχε 4 διψήφιους παίκτες, δείχνοντας πόσο συνέβαλλαν όλοι στη νίκη και φυσικά ως πρώτο σκόρερ τον Κώστα Σλούκα, τελειώνοντας το παιχνίδι με 24π χωρίς μάλιστα να χάσει προσπάθεια(2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 8/9 βολές)! Η απόλυτη δικαίωση επίσης και τον Σλούκα που πήρε μια δύσκολη απόφαση το καλοκαίρι να αλλάξει στρατόπεδο, κλήθηκε να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, σήκωσε το βαρύ φορτίο και οδήγησε τους πράσινους στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Πλέον έγινε ο 2ος παίκτης που κατακτά 4 τρόπαια με 3 διαφορετικές ομάδες, γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία όπως και ο coach Αταμάν, με 3 κατακτήσεις ως προπονητής την τελευταία πενταετίας. Με τέτοιο ρόστερ, τέτοιο προπονητή αλλά και πλάνο ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. 

Έβγαλε την υποχρέωση

Ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι για τα μάτια του κόσμου επικράτησε της Φενέρ και κατέκτησε την 3η θέση για τη φετινή σεζόν. Σε ένα ματς χωρίς ιδιαίτερες άμυνες και επαφές, οι δύο προπονητές χρησιμοποίησαν λίγο πολύ όλους τους παίκτες τους και ευχαρίστησαν τον κόσμο που βρέθηκε στις κερκίδες για χάρης τους. Η φετινή πορεία αποτέλεσε υπέρβαση για τους ερυθρόλευκους ξεπερνώντας τον εαυτό τους δείχνοντας πως χρειάζονται ενίσχυση για την επόμενη σεζόν. Ο Ολυμπιακός πλέον στρέφεται στο πρωτάθλημα και περιμένει τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό.