Skip to main content

Shot Clock: Και τώρα οι δυο τους

΄Οι τελικοί της Basket League εκκινούν και το «Shot Clocκ» γράφει για την πρώτη μάχη ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αφού ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην Ευρώπη, κλήθηκαν αμέσως στη μάχη των playoff της Basket League. Εκεί χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες απέναντι σε Περιστέρι και Άρη αντίστοιχα, έκαναν το 2-0 και τώρα οι δυο τους θα αναμετρηθούν στους τελικούς του πρωταθλήματος. Μετά από μία περίοδο αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ερυθρόλευκων, οι τελικοί ανάμεσα στις δύο ομάδες αποκτούν και πάλι ενδιαφέρον.

Από την μία η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα η οποία προέρχεται από δύο συνεχόμενα νταμπλ και ψάχνει το τρίτο της σερί πρωτάθλημα, ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός ο οποίος βρίσκεται σε ολική επαναφορά που τον οδήγησε στην κατάκτηση της Euroleague, επιθυμεί να επιστρέψει πάλι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί απέναντι στους πράσινους με μειονέκτημα έδρας καθώς ηττήθηκε 3 φορές στο πρωτάθλημα από την ομάδα του coach Αταμάν. Οι ερυθρόλευκοι επιθυμούν να κλείσουν τη σεζόν με το 3/3 εντός συνόρων έχοντας κατακτήσει ήδη κύπελλο και Super Cup απέναντι στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί η χρονιά ως αποτυχημένη σε σχέση με τον αιώνιο αντίπαλο. Πάμε να δούμε μερικά πράγματα που πιστεύουμε ότι θα εφαρμόσει ο Ολυμπιακός αλλά και τι χρειάζεται να προσέξει.

Ο Μιλουτίνοβ και το χαμηλό σχήμα

Ο τραυματισμός του Φαλ μετά το Final 4 αλλά και το κόψιμο του Ράιτ από τη λίστα των ξένων εξαφάνισε το πλεονέκτημα των ερυθρόλευκων στη ρακέτα. Η frontline του Αταμάν μπορεί να μην υπερτερεί των αντιπάλων του, αλλά με βάση το πως είναι χτισμένες οι δυο ομάδες αυτό αποτελεί κέρδος για τους πράσινους. Ο Μιλουτίνοβ στη σειρά με το Περιστέρι σε σχεδόν 30 λεπτά συμμετοχής είχε μέσο όρο double double με 16 πόντους, κάτι το οποίο τον βοήθησε να βρει ρυθμό ενόψει Παναθηναϊκού. Ο Μιλουτίνοβ όπως έχουμε ξαναπεί πολλάκις, αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη. Όχι μόνο δημιουργεί ανισορροπίες στις άμυνες των αντιπάλων βοηθώντας να ανοίγουν οι χώροι στη επίθεση αλλά ταυτόχρονα η παρουσία του στο ριμπάουντ τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά κρίνεται άκρως σημαντική. Το δίδυμο Γκος-Μιλουτίνοβ είναι κάτι το οποίο περιμένουμε να δούμε από τον Γιώργο Μπαρτζώκα , είτε επιτίθοντας στο pick and roll, είτε δημιουργώντας εξαιρετικό spacing για τους υπόλοιπους με τον ΜακΚίσικ να επιτίθεται σε περισσότερα close out.

Στα λεπτά τώρα που ο Μιλουτίνοβ θα βρίσκεται εκτός παρκέ ή ακόμα και σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα στα φάουλ τη θέση του στο 5 θα καλύψει ο Πετρούσεβ. Ο Ολυμπιακός με τον Πετρούσεβ στο 5 ίσως πάει και σε χαμηλό σχήμα με τον Παπανικολάου στο 4 δίνοντας ευκαιρίες στους υπόλοιπους και κυρίως στον Πίτερς να πάρει τα σουτ που επιθυμεί. Ο Μιλουτίνοβ μπορεί να φθείρει τον Λεσόρ με φάουλ βγάζοντας τον εκτός ρυθμού και κάνοντας το έργο των συμπαικτών του πιο εύκολο. Ο Ολυμπιακός μετά το τρίτο σερί χαμένο Final 4 αλλά και τις ατυχίες με τους τραυματισμούς των Φαλ και του προσυμφωνημένου Κίναν Έβανς, θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται σε κακό momentum . Ωστόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έχουν αποδείξει ότι αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και όταν δεν θεωρούνται φαβορί, έχοντας πιο αυξημένο κίνητρο να δώσουν απαντήσεις.

Η άμυνα του Ολυμπιακού και ο καθοριστικός Γουόκαπ

Το βασικό χαρακτηριστικό του Ολυμπιακού ολόκληρη τη σεζόν ήταν η άμυνα του. Ο Γουόκαπ μπορεί να μην πραγματοποίησε καλή σεζόν αλλά έχει αποδείξει ότι στα ματς στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό είναι παρών. Η άμυνα πάνω στους Ναν, Σλούκα αναμένεται καθοριστική καθώς και οι δύο θα ψάξουν το pick and roll με τον Λεσόρ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι physical από νωρίς και να μην επιτρέψει κυρίως τους Ναν,Σλούκα,Γκραντ και Λεσόρ να βρουν ρυθμό καθώς θα είναι κομβικό κατά πόσο θα αντέξουν να παίξουν 30 λεπτά σε αυτούς τους ρυθμούς. Οι ερυθρόλευκοι έχουν δείξει ότι δεν παίζουν τόσο κλειστό rotation όπως οι πράσινοι, κάτι το οποίο μπορεί να δώσει έξτρα πίεση στον coach Αταμάν.