Skip to main content

Γι' αυτό θα το πάρουν οι Lakers με... 4-2

Οι τελικοί του NBA βρίσκονται στο επίκεντρο και το Shot Clock κάνει μια βουτιά στην ανάλυση των δύο διεκδικητών του τίτλου σε επίπεδο τακτικής και ρόστερ. Eεξηγεί το πώς ματσάρουν τα ρόστερ των δύο ομάδων και τολμάει να κάνει εκτίμηση αποτελέσματος όσο.... παρακινδυνευμένο κι αν ακούγεται.

Οι Los Angeles Lakers

Οι Lakers είναι μια ομάδα που θα κινηθεί με βασικά όπλα την άμυνά της, τους δύο σουπερ σταρ της στο πρόσωπο του LeBron James και του Anthony Davis και το versatile ρόστερ της. Η άμυνα είναι το στοιχείο που δίνει ταυτότητα στους Lakers, καθώς με έναν αμυντικό mastermind στον πάγκο της όπως ο Frank Vogel, έχουμε δει πολύ καλό χτίσιμο, διαβάσματα και αντιμετωπίσεις. Μάλιστα, στη σειρά με τους Nuggets ο Vogel έδειξε προσαρμογή κατα τη διάρκεια της σειράς περνώντας τον Dwight Howard στη βασική πεντάδα για την αντιμετώπιση τόσο του Nikola Jokic στο ποστ, όσο και την διαφορετική αντιμετώπιση του pick and roll μεταξύ Jokic και Murray. Άλλωστε, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Lakers είναι η ομάδα με ένα από τα κορυφαία Defensive Rating και το κορυφαίο Net Rating στη λίγκα με 7.5.

Η ομάδα του Vogel επιθετικά επιλέγει κυρίως να παίζει με βάση τον LeBron ως βασικό δημιουργό και τον Anthony Davis ως τον παίκτη γύρω από τον οποίον η ομάδα χτίζει την επίθεση της. Ενώ υπήρχαν αρκετά επιθετικά προβλήματα κατα τη διάρκεια της σεζόν, στο bubble φαίνονται να έχουν βρει τους ρόλους τους, έχοντας το δεύτερο καλύτερο Offensive Rating στα play off και μια επίθεση που ξέρει τι θέλει από κάθε παίκτη της. Το versatile ροστερ φάνηκε να κάνει τη διαφορά, καθώς φάνηκαν έτοιμοι για οποιοδήποτε ματσάρισμα: απο το micro ball των Rockets μέχρι την αντιμετώπιση του Nikola Jokic.

Αυτή τη στιγμή οι Lakers έχουν δύο σουπερ σταρ στα πρόσωπα των LeBron και Davis, έχουν δύο κομβικούς βετεράνους στα πρόσωπα του εντυπωσιακού Rondo και στον Dwight Howard, ενώ κάθε παίκτης φαίνεται να δίνει ένα διαφορετικό στοιχείο. Το μόνο που φαινομενικά λείπει είναι ένας παίκτης ικανός να σκοράρει μετά από pick and roll, ένας παίκτης στο στυλ του Dion Waiters, απλά...όχι ο Dion Waiters, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ο μόνος παίκτης στον πλανήτη που έχει πάρει ήδη δαχτυλίδι για τη φετινή σεζόν καθώς ξεκίνησε τη σεζόν στους Heat και τώρα παίζει για την ομάδα του LA.

Οι Miami Heat

Το οικοδόμημα του Pat Riley έχει παρουσιάσει κάτι μοναδικό στα φετινά play off. Μια ομάδα πραγματικά καλοδουλεμένη με την υπογραφή του Front Office και του προπονητικού επιτελείου. Ο Coach Spo κάνει απίστευτα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχοντας παγιώσει τον εαυτό του ως ένας από τους καλύτερος προπονητές στον πλανήτη. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ξεκινήσει από video coordinator και έχει φτάσει να είναι ένα σύγχρονο μυαλό του αγαπημένου μας αθλήματος. Αυτό είναι ο ορισμός του Heat Culture, το οποίο αποτυπώνεται σε κάθε στιγμή και κάθε προσπάθεια αυτής της ομάδας φέτος που ως το απόλυτο underdog έχει φτάσει ως εδώ. Οι Heat επιλέγουν σχετικά χαμηλό Pace καθώς θέλουν να αξιοποιούν το spacing τους και να βγάζουν “καθαρές” προσπάθειες για σουτ.

Ο πλουραλισμός της ομάδας είναι καθοριστικός: O Jimmy Butler είναι ο 2 way star της ομάδας, ο παίκτης που με το παιχνίδι και με το Leadership του κάνει τη διαφορά. Ο Goran Dragic είναι ο offensive coordinator, ο καλύτερος επιθετικός παίκτης αυτής της ομάδας, ένας pick and roll μαέστρος, ο οποίος καθορίζει πάρα πολλά πράγματα παιρνόντας συχνά στα ψηλά. Την ίδια στιγμή, ο Bam Adebayo είναι ο defensive anchor της ομάδας, ενώ στη σειρά με τους Celtics έδειξε ότι μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες του όντας σε πρώτος σε fg%, πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα! Όπως καταλαβαίνουμε, ο Adebayo είναι ένας superstar In the Making. Τέλος, ο ρόλος των Robinson και Herro είναι σημαντικότατος, καθώς ο ένας προσφέρει spacing με το εξαιρετικό του σουτ, ενώ ο Rookie Herro είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, όντας ένας εξαιρετικός clutch scorer και σουτέρ. Αμυντικά, οι Heat παρουσιάζουν παρα πολλά σχήματα, με τη ζώνη να εμφανίζεται σε πολλές παραλλαγές και διάφορα σημεία ενός αγώνα. Βασικό στοιχείο είναι η επικοινωνία, η θέληση αλλά πάνω απο όλα η σωστή προσέγγιση του coach Spo ο οποίος κάνει προσαρμογές εν ώρα αγώνα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις αντίπαλες ομάδες.

LA Lakers vs Miami Heat

Υπάρχουν μερικά στοιχεία τα οποία μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το match up μεταξύ Lakers και Heat είναι ένα εξαιρετικό match up που μάλιστα ίσως βάζει δύσκολα στο φαβορί που δεν είναι άλλο, παρά οι Lakers. Πρώτα και κύρια, στατιστικά αλλά και με βάση το τι έχουμε δει ανα τα χρόνια, τόσο ο Jimmy Butler όσο και ο Andre Iguodala είναι δύο από τους καλύτερους αμυντικούς για τον LeBron James. Ταιριάζουν σωματικά και αθλητικά, αλλά κυρίαρχα ταιριάζουν στην ένταση και στο IQ τους για το παιχνίδι, παρότι ο James είναι δεδομένα επίπεδα ανώτερος. Την ίδια στιγμή, ο Bam Adebayo ίσως είναι ο καταλληλότερος παίκτης για να αντιμετωπίσει τον AD. Άρα, η σειρά δεν αποκλείεται να πάει στο βάθος του πάγκου και όπως περιγράψαμε πιο πάνω και οι δύο ομάδες είναι δυνατές σε αυτό, τόσο στο ρόστερ όσο και προπονητικά. Μπορεί ο Tyler Herro να παίξει καθοριστικό ρόλο στους Τελικούς του ΝΒΑ στη rookie season του; Μπορεί ο Rajon Rondo να κάνει τη διαφορά στους τελικούς και να δώσει ώθηση στους Lakers; Ποιός παίκτης από τις δύο ομάδες μπορεί να είναι η έκπληξη; Ο Kuzma, o Howard, o Crowder; Όπως βλέπουμε οι ομάδες ξεχυλίζουν ποιότητα, αλλά αυτή η σειρά θα κριθεί στο παλιό, γραφικό αλλά υπαρκτό ”who wants it more”.

Μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Όταν κάνεις μια εκτίμηση για το υψηλότερο επίπεδο του μπάσκετ, θα πρέπει να αποφύγεις συναισθηματισμούς και αφορισμούς. Θα πρέπει να αναζητήσεις όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ δύο ομάδων που είναι οι δύο πρώτες στο Net Rating στα φετινά play off.

Θα πρέπει να ζυγίσεις το momentum, τη ποιότητα, το βάθος και το star power. Και βάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, βρίσκουμε ότι οι Miami Heat είναι ένα εξαιρετικό ματσάρισμα για τους Lakers. Ταιριάζουν μπασκετικά, αθλητικά και ως ταυτότητα ομάδας. Απο τη μια το Heat Culture που θέλει να νικά και απο την άλλη ο νόμος του LeBron που έχει μάθει να νικά. Κάπου εκεί τελειώνουν οι μικρές μικρές νίκες των Heat. Οι Lakers υπερτερούν στα περισσότερα και είναι το φαβορί. Και για αυτό εκτιμούμε ότι θα καταφέρουν να πάρουν τη σειρά, έστω και δύσκολα, τείνοντας προς το 4-2. Ωστόσο, οι Heat είναι underdogs. Και ως τέτοιοι έφτασαν ως εδώ, οπότε καλό είναι να μη τους αγνοήσουμε.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook