Skip to main content

Memphis Grizzlies -  Χτίζοντας ένα μέλλον πρωταθλητισμού

Μια μοναδική ανάλυση του «Shot Clock»  για την φιλοσοφία και το στιλ παιχνιδιού της εντυπωσιακής, την φετινή σεζόν, ομάδας του Μέμφις.

Ο Ja Morant διέγραφε για λίγες ώρες τους λογαριασμούς του στα social media, όταν είδε ότι οι φίλοι των Grizzlies έγραφαν παντού ότι ίσως η ομάδα τους να είναι καλύτερη χωρίς τον superstar Point Guard της. Λίγες εβδομάδες μετά, οι Grizzlies είναι το πιο καυτό θέμα στο ΝΒΑ, το μπάσκετ τους εντυπωσιάζει, κατέχουν τη 4η θέση στη Δυτική Περιφέρεια και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη στους 12 βασικότερους παίκτες του rotation τους!

Αρχιτέκτονας της όλης προσπάθειας είναι φυσικά ο Taylor Jenkins, ο 37χρονος προπονητής της ομάδας, που έχει δείξει εντυπωσιακά δείγματα γραφής στις πρώτες του σεζόν ως προπονητής της ομάδας κουβαλώντας ποιοτικά στοιχεία από τον σπουδαίο coach Bud, δίπλα στον οποίο ο Jenkins έχτισε το βιογραφικό του σε Ατλάντα και Μιλγουόκι.

Μεθοδολογία για να χτίσεις ομάδα πρωταθλητισμού: draft και off-season

Αυτή τη στιγμή το Front Office των Memphis θα πρέπει να θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων στο ΝΒA με τον Zach Kleiman να είναι εκ των βασικών υποψήφιων για το βραβείο του executive of the year. Ο Kleiman από την πρώτη του στιγμή ως ηγέτης του διοικητικού κομματιού της ομάδας του Μέμφις έθεσε τις βάσεις για το πέρασμα στην νέα εποχή, αφήνοντας πίσω μια για πάντα το grit and grind basketball, που αποτέλεσε τη σημαία αυτής της εξαιρετικής ομάδας με πρωτοστάτες τους Mike Conley, Marc Gasol και Zach Randolph.

«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το μέλλον της ομάδας για βραχυπρόθεσμα οφέλη»

Αυτό είναι το βασικό μότο της εποχής του Kleiman στους Grizzlies, ο οποίος άμεσα αντάλλαξε τους Conley και Gasol, ξαναχτίζοντας το ρόστερ, συλλέγοντας pick και θέτοντας μια διαφορετική διάσταση του μέλλοντος της ομάδας, μακριά από τους θρύλους της.

Draft

#Pick

Player

Position

2019

#2

Ja Morant

Point Guard

2019

#21

Brandon Clarke

Power Forward

2019

undrafted

John Konchar

Shooting Guard

2020

#30

Desmond Bane

Shooting Guard

2020

#35

Xavier Tillman

Center

2020

undrafted

Killian Tillie

Power Forward

2021

#10

Ziaire Williams

Small Forward

2021

#30

Santi Aldama

Power Forward

 

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε τις επιλογές στο draft στην εποχή του. Η τακτική που ακολουθεί στο draft είναι να προσπαθεί να έχει τις επιλογές του κυρίως στο τέλος του πρώτου γύρου και στην αρχή του δεύτερου, έχοντας τεράστια εμπιστοσύνη στο τμήμα scouting του. Όπως βλέπουμε, οι επιλογές του είναι το λιγότερο εντυπωσιακές, με δύο παίκτες του rotation να είναι undrafted και άλλους τρεις να είναι μετά το νούμερο #20 του draft!

To χτίσιμο της ομάδας μέσω του ντράφτ είναι η καλύτερη δυνατή λύση για μια ομάδα που βρίσκεται σε μικρή αγορά. Πλέον, όλα κινούνται στον αστερισμό του Ja Morant και η ανταλλαγή του -εξαιρετικού πέρσι- Jonas Valanciunas για τον Steven Adams ήρθε να εξυπηρετήσει αυτή τη κατεύθυνση. Ο Adams είναι ένας από τους καλύτερους screener στη λίγκα, δεύτερος σε όλο το ΝΒΑ με 182 screen assists και είναι τρίτος στη λίγκα σε επιτυχημένα box out. Η συνταγή λοιπόν υπήρχε ήδη μιας και ο Adams ήταν ο σεντερ που βοήθησε τον Russell Westbrook να εκτιναχθεί και ακριβώς αυτό κάνει και τώρα με τον Ja Morant.

https://www.youtube.com/watch?v=XH6lQ4xpX3o

Ακόμη μια εξαιρετική του επιλογή ήταν η απόφαση να φύγει ο -πολύ καλός- Grayson  Allen ώστε να ανολιξει χώρος για λεπτά και κατοχές στον Desmond Bane ο οποίος εξελίσσεται σε εξαιρετικό παίκτη.

To στυλ παιχνιδιού του coach Jenkins

To βασικό κομμάτι της δουλειάς του Jenkins αφορά το πώς το μπάσκετ θα αντανακλά τη συνολική φυσιογνωμία των μελών της ομάδας. Σε συνέντευξη του πρόσφατα δήλωνε πόσο σημαντικό είναι για αυτόν «να είναι οι άνθρωποι προτεραιότητα και όχι το αποτέλεσμα» και η ταυτότητα των Grizzlies μπορούμε να πούμε ότι το επιβεβαιώνει. Πρόκειται για μια ομάδα που μεταφράζει τη νεανικότητά της σε μπασκετικό ενθουσιασμό, τις αντοχές της σε σκληρότητα και το ταλέντο της σε νίκες. Όπως είναι λογικό μια ομάδα με point guard των Morant παίζει σε υψηλό pace (8ΟΙ στη λίγκα), ενώ είναι 6οι σε net rating με +4, με 112 ORtg και 108 Drtg.

Βασικό κομμάτι στην επίθεση της ομάδας είναι φυσικά τα pick and rolls που τρέχονται με τον Ja Morant ως ball handler, ενώ καθοριστικό στοιχείο της ομάδας είναι το spacing με πέντε παίκτες να σουτάρουν πάνω από 4.7 τρίποντα ανά αγώνα, με καλύτερο φυσικά τον sharp-shooter Desmond Bane με 42% για τρεις. Η ικανότητα του Jaren Jackson να παίξει ως small ball 5 δίνει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχήματα και φυσικά τη δυνατότητα για άμυνα με αλλαγές, με τον νεαρό σταρ της ομάδας να είναι αρκετά ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα.

Οι Grizzlies παίζουν με τέτοιο πάθος και συγκέντρωση που το 31% των χαμένων τους σουτ μετατρέπεται σε επιθετικό rebound και  φυσικά είναι πρώτοι στη λίγκα στους πόντους έπειτα από επιθετικό rebound, ενώ είναι 6οι στη λίγκα σε πόντους στο transition.

Φυσικά, η καλύτερη τους πεντάδα είναι στο 88ο percentile της λίγκας με Morant, Bane, Brooks, Jackson και Αdams να είναι καλύτεροι για 18 πόντους ανά 100 κατοχές από τον αντίπαλό τους!

Οι Βig 3 του μέλλοντος

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο Ja Morant έχει γίνει το επίκεντρο μιας εξαιρετικής ομάδας και φέτος παίζει σε επίπεδα σουπερ σταρ. Ενώ οι φίλοι των Grizzlies είχαν τις αμφιβολίες τους, πλέον όλα έχουν πάρει το δρόμο τους με τον νεαρό γκαρντ να μετρά 24.4 πόντους, 6.7 ασίστ και 48% fg με το στυλ παιχνιδιού του να θυμίζει έντονα τον MVP Derrick Rose. Την ίδια στιγμή, ο Desmond Bane και ο Jarren Jackson Jr. φαίνονται σαν ιδανικά συμπληρώματα δίπλα του, καθώς είναι ικανότατοι αμυντικοί και είναι παίκτες που ανοίγουν το γήπεδο με το σουτ τους, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν τη προσωπική τους φάση. Και όλα αυτά, ενώ είναι όλοι κάτω των 23 ετών σε μια τριάδα που έχει τα φόντα να δημιουργήσει μια νέα, υπέροχη σωματοφυλακή στο Μέμφις. Ο δρόμος έχει στρωθεί για τα καλά. Οι κινήσεις ήταν μαεστρικές και πλέον οι Grizzlies μπορούν να είναι η ομάδα του μέλλοντος σε όλο το ΝΒΑ.