Skip to main content

Μερικά κρίσιμα συμπεράσματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Το «Shot Clock» γράφει για τα σημαντικά στοιχεία που συνόδεψαν τις ευρωπαϊκές νίκες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού την περασμένη εβδομάδα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν άλλα δύο ματς την προηγούμενη εβδομάδα και έχοντας θετικό πρόσημο και στα δύο, εμείς αναλύουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία για τους αιώνιους.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε άλλη μία κρίσιμη νίκη στο δρόμο της για να πάει ψηλά στα σκαλοπάτια της βαθμολογίας στη φετινή Ευρωλίγκα. Μία νίκη απέναντι στην Εφές, η οποία ακόμη και αν δεν παρουσιάζεται το ίδιο δυνατή, παραμένει ένας ισχυρότατος αντίπαλος. Μετά την περίοδο κρίσης, ο Ολυμπιακός φαίνεται να επανέρχεται στα υψηλά επίπεδα απόδοσης με κριτήριο τις βασικές αρχές που τον οδήγησαν ως εδώ. Αυτές δεν είναι άλλες από την πιεστική άμυνα που παράγει λάθη για τον αντίπαλο και δημιουργεί ευκαιρίες για τους ερυθρόλευκους. Παρά το γεγονός ότι η στατιστική δεν επιβεβαιώνει με μία απλή μάτια την παραπάνω φράση, μιας και η Εφές είχε 23 ασίστ έναντι 12 λαθών, αν κανείς ρίξει μία προσεκτική ματιά στον αγώνα θα δει πως ο Ολυμπιακός κατάφερε να σπάσει το ρυθμό των Τούρκων και το εντυπωσιακό στατιστικό της ομάδας του Αταμάν οφείλεται στον μοναδικό Μίσιτς, ο οποίος είχε 13 ασίστ έναντι μηδέν λαθών! Την ίδια όμως στιγμή, οι ερυθρόλευκοι οδήγησαν τον σέρβο superstar σε ένα φτωχό ματς από πλευράς σκοραρίσματος με 12 πόντους σε 13 προσπάθειες.

Το συνολικό πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν να βραχυκυκλώσει την επιθετική λειτουργία της Efes και να χτυπήσει την αδυναμία της στην πικ-εν-ρολ άμυνα δεδομένης της παρουσίας του Pleiss 25 λεπτά στο παρκέ. Πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο Κώστας Σλούκας πού με 23 πόντους και 6 ασίστ καθοδήγησε την ομάδα του σε άλλη μία νίκη. Όπως πάντα στο πλευρό του βρέθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ πού παρά την άστοχη βραδιά του στο τρίποντο έδωσε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ. Κρίσιμη ήταν για τον ΟΣΦΠ η παρουσία του Τyler Dorsey με 19 πόντους. Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από μία τέτοια καλή εμφάνιση του Ελληνοαμερικανού, μιας και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του πλήθαιναν.

Φαίνεται ότι το κακό διάστημα των ερυθρολεύκων αποτελεί παρελθόν, όμως παραμένουν τα ερωτηματικά γύρω από τον Μartin πού ήταν και πάλι μέτριος σε ένα σημαντικό ματς, ενώ ο Αcy είδε ακόμη ένα ματς από τον πάγκο. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο παραγκωνισμός του Λιβιό και κάπως έτσι μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η ερυθρόλευκη γραμμή ψηλών βρίσκεται σε ένα σημείο που ενδεχόμενη προσθήκη ίσως θα έπρεπε να πέσει στο τραπέζι.

Φυσικά, το παρόν κείμενο θα ήταν αρκετά διαφορετικό, αν ο Κώστας Σλούκας δεν έβαζε αυτό το καταπληκτικό buzzer beater, ένα ακόμη νικητήριο σουτ στην καριέρα του. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού βρίσκεται σε καλή κατάσταση και οδηγεί την ομάδα του σε ρεκόρ 14-9 πού είναι πλέον στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του νίκη εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα μετά από ένα χρόνο. Σίγουρα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ψυχολογικό, αλλά και αγωνιστικό μπουσταρισμα για την ομάδα του coach Πρίφτη. Ο Παναθηναϊκός βρήκε την, κακή το τελευταίο διάστημα , ASVEL και κάνοντας ένα από τα καλύτερα φετινά του ματς κέρδισε κατά κράτος. Πρωταγωνιστής αυτής της νίκης ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης που με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν κυρίαρχος, ενώ άλλο ένα καλό ματς έδωσε ο ανεβασμένος Νεντοβιτς. Θετικός ξανά ήταν ο Οκάρο Γουάιτ.

Πιθανότατα μιλάμε για το πρώτο ματς στην φετινή σεζόν που ο Παναθηναϊκός είχε ένα άρτιο δημιουργικά παιχνίδι, με 19 ασίστ έναντι μόλις εννέα λαθών με πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη διαδικασία τους Γιόβιτς και Μεικον που έδωσαν 10 ασίστ έναντι μηδέν λαθών. Παράλληλα, οι πράσινοι σούταραν με 41% για 3 και έδειχναν να βρίσκονται σε εξαιρετική επιθετική μέρα.

Την ίδια στιγμή η γαλλική ομάδα έχοντας την σημαντική απουσία του ο Οκόμπο δεν μπορούσε να φανεί ανταγωνιστική και σκόραρε μόλις 63 πόντους. Η περιφερειακή γραμμή των Γάλλων φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και η εμπειρία των παικτών του παναθηναϊκού ήταν καθοριστική.

Το επόμενο διάστημα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να συνεχίσει να χτίζει πάνω εμφανίσεις σαν αυτή, ώστε να μπορέσει να είναι εντός στόχων στο ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά φυσικά και για την ανάπτυξη της ομάδας του συνολικά. Ο Γιόβιτς, ακόμη και μετά από τόσους τραυματισμούς, είναι ένας ποιοτικός άσσος που μπορεί να δώσει σημαντικές βοήθειες στο πλάνο του Πρίφτη, ενώ υπάρχουν μονάδες γύρω από τις οποίες μπορεί να φτιαχτεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο εν όψει της τελικής ευθείας της σεζόν.