Skip to main content

Phoenix Suns - Η αβάσταχτη ομορφιά της μπασκετικής απλότητας

Το «Shot Clock» γράφει για τις αλλαγές που έκαναν οι Suns και τους μετέτρεψαν, από ομάδα που δεν μπορεί να νικήσει, σε ομάδα πρωταθλητισμού.

Λίγα χρόνια πριν, ο Devin Booker θεωρούνταν ευρέως ένας παίκτης που «γράφει» στατιστικά, αλλά δε μπορεί να νικήσει. Από το τεράστιο συμβόλαιό του που από τη μέρα της υπογραφής του φάνηκε υπερβολικό, μέχρι το ότι πανηγύριζε -αυτός και η ομάδα του- τις ατομικές του επιδόσεις σε τεράστια blow-outs, οι Suns θεωρούνταν μια ομάδα που δε μπορεί κανείς να δει σοβαρά. Λίγα χρόνια μετά, με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και με τον Devin Booker τη μόνη σταθερά σε αυτή την ομάδα, ο πρωταθλητισμός είναι αναπόφευκτος και οι Suns είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στο ΝΒΑ.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

O άνθρωπος που οφείλει να χρεωθεί ένα μεγάλο μερίδιο της αλλαγής ενός franchise σαν τους Suns δεν είναι παρά ο James Jones. Έχοντας ενεργό ρόλο στην ομάδα ήδη από το 2017, αλλά με τα κλειδιά της να του ανήκουν εξ’ολοκλήρου από τον Απρίλη του 2019, ο πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ ως παίκτης με τους Miami Heat, έφτιαξε από την αρχή ένα πολύ όμορφο οικοδόμημα. Στον πίνακα βλέπουμε μερικές εξαιρετικά κρίσιμες κινήσεις που έκανε τη πρώτη του σεζόν  ως leader του front office.

Αυτές οι αλλαγές ήταν κρίσιμες για να αλλάξει η κουλτούρα και η φυσιογνωμία της ομάδας και φυσικά έστρωσαν το δρόμο για ό,τι βλέπουμε σήμερα. Η ομάδα κατάφερε να κάνει τη καλύτερη σεζόν της από το 2014 και μετά, ενώ εντυπωσίασε τους πάντες με το μπάσκετ της στο bubble, όπου και ήταν αήττητη! Κρίσιμο ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε η επιλογή του Monty Williams ως head coach, ενός προπονητή με βασικές αρχές του την απλότητα στο παιχνίδι, τους αυστηρούς ρόλους και την ηγετική του φυσιογνωμία. Και ενώ λοιπόν όλα στήθηκαν με μαεστρία, φάνηκε κάτι να λείπει. Μια κίνηση που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Και αυτή έγινε, με την ανταλλαγή για τον Chris Paul, ενός παίκτη που -για άλλη μια φορά- αλλάζει την ιστορία μιας ομάδας. Με τον Paul ως αδιαμφησβήτητο ηγέτη οι Suns πέρσι πήγαν στους τελικούς του ΝΒΑ, ενώ φέτος είναι πρώτοι στη Δύση, αλλά και σε όλο το ΝΒΑ, με ρεκόρ 47-10. Παράλληλα είναι:

  • Η 3η καλύτερη επίθεσης
  • Η 3η καλύτερη άμυνα της λίγκας
  • Η 9η ομάδα σε pace
  • Η ομάδα με τους πιο αυστηρά καθορισμένους ρόλους

 

Ποιοι είναι οι τόσο καθορισμένοι ρόλοι;

Ο Chris Paul είναι ο απόλυτος ηγέτης και floor general της ομάδας, ο άνθρωπος που κάνει πράξη όλα όσα σχεδιάζει στο πινακάκι και στις προπονήσεις ο coach Williams. O Paul σε μια από τις καλύτερες σεζόν της πλούσιας καριέρας του βρίσκεται στο 95ο percentile σε ast% και assist per usage, ενώ παραμένει ικανότατος σε σκοράρισμα και άμυνα. Ο βετεράνος άσσος είναι το Α και το Ω μιας καλοκουρδισμένης μηχανής, που χωρίς αυτόν δε θα μπορούσε να υπάρξει.

O Devin Booker είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο usage και ο αρχισκόρερ της ομάδας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός με το true shooting του να είναι κάτω από το μέσο όρο της λίγκας και να είναι ο χειρότερος all star της Δύσης σε Points Per Shot σύμφωνα με το cleaningtheglass.com, ο Book έχει τον τρόπο του να βάζει τη μπάλα στο καλάθι όταν αυτό μετράει. Το καλοδουλεμένο του footwork του επιτρέπει να δημιουργεί το σουτ του κατά βούληση, ενώ είναι δεδομένα ένας από τους πιο ικανούς και αποτελεσματικούς midrange scorers στη λίγκα με 46%. Το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλός σε άλλους τομείς του παιχνιδιού κάνει τον Chris Paul υπεραπαραίτητο, όμως ο Booker αποτελεί ένα καλό συμπλήρωμά του. Είναι όμως κλειδί το να μπορέσει να είναι καλύτερος στην άμυνα (που έχει βελτιωθεί ως ένα βαθμό) και να γίνει πιο αποτελεσματικός.

O Mikal Bridges, ένας εκ των υποψηφίων για το defensive player of the year, είναι παίκτης κλειδί για την ομάδα. Versatile παίκτης σε άμυνα και επίθεση, εξαιρετικός στο transition, καλός σουτέρ τριών πόντων και elite στα κοψίματα: o Βridges έχει το προφίλ του απόλυτου σταρ στο ρόλο του, του παίκτη που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει ως βασικό τριάρι της.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει φυσικά ο DeAndre Ayton, ένας -υπό συνθήκες- dominant ψηλός που μπορεί να εξελιχθεί σε all star επιπέδου παίκτης. Ο Ayton δίνει το inside scoring στους Suns ως αναγκαία  τρίτη διάσταση στο παιχνίδι του Williams και στα play off αναμένεται και φέτος καθοριστικός.

Το βάθος στο roster

Cam Johnson, JaVale McGee, Cameron Payne, Jae Crowder είναι μεταξύ άλλων τα βασικότερα κομμάτια του βάθους της ομάδας του Monty Williams. Oι Suns έχουν παίκτες που ανοίγουν το γήπεδο, παίκτες με εμπειρία από το υψηλό επίπεδο των πλέι οφ και μετά τη περσινή τους μεγάλη σεζόν, φέτος δείχνουν έτοιμοι να φτάσουν μέχρι τέλους. Μια ομάδα με τόσο καλή ποιότητα στο ρόστερ της, με παίκτες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και έναν προπονητή που ξέρει πώς να τους το βγάλει στο γήπεδο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να μη τους δούμε -έστω- στους τελικούς της Δύσης.