Skip to main content

Τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Final 4!

Ολυμπιακός, Αναντολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα παλέψουν για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και το «Shot Clock» γράφει για τα πέντε πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε για το μεγάλο μπασκετικό ραντεβού του Βελιγραδίου.

Το final 4 του Βελιγραδίου πλησιάζει, οι ομάδες ετοιμάζονται και το Ευρωπαϊκό μπάσκετ θα δει τη σημαντικότερή του στιγμή της χρονιάς! Εμείς πάμε να δούμε 5 πράγματα που κάθε φίλος της πορτοκαλί θεάς πρέπει να ξέρει εν όψει του final 4!

#1 O Ολυμπιακός έχει, με βάση τους αριθμούς, την πιο δυνατή πεντάδα της σεζόν

Η πεντάδα με τα περισσότερα λεπτά στην Ευρωλίγκα είναι η πεντάδα που επιλέγει ο coach Μπαρτζώκας συνήθως στην αρχή των αγώνων. Αυτή αποτελείται από τους Walkup, Dorsey, Papanikolaou, Vezenkov και Fall και έχει το μεγαλύτερο Point Differential σε ολόκληρη τη λίγκα με +79 σε ένα δείγμα 779 πόντων υπέρ και 700 πόντων κατά (!). Αν λοιπόν πηγαίνεις σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου «τουρνουά» όπως το final 4 και έχεις την πιο παιγμένη και ταυτόχρονα αποτελεσματική πεντάδα της διοργάνωσης πρέπει να αισθάνεσαι καλά. Παράλληλα, το ρόστερ του ΟΣΦΠ είναι πολύ βαθύ με παίκτες όπως ο Σλούκας και ο McKissic να έρχονται από τον πάγκο και να αλλάζουν τη ροή του αγώνα.

#2 Oι τέσσερις ομάδες του final 4 είναι οι ομάδες που βασίστηκαν στο ομαδικό μπάσκετ, έχοντας ποιοτικούς γκαρντ!

Κοιτώντας τα στατιστικά εν όψει final 4, δε μπορεί κανείς να ξεγελαστεί από το γεγονός ότι Μπαρτσελόνα, ΟΣΦΠ, Εφές και Ρεάλ είναι οι πρώτες ομάδες σε όλη την Ευρωλίγκα σε ποσοστό ασίστ! Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα της οποίας την επίθεση οργανώνει ο θρυλικός Νικ Καλάθης είναι πρώτη με το 63% των καλαθιών της να είναι έπειτα από ασίστ με τον Έλληνα guard να μετρά με τη σειρά του 6 ασίστ ανά παιχνίδι. Δεύτερη βρίσκουμε τη Ρεάλ με 62% με τον Thomas Heurtel να κάνει την πιο μεστή σεζόν του. Από κοντά, ο Ολυμπιακός με 60% σε ποσοστό ασίστ και πρωταγωνιστή σε αυτό τον Κώστα Σλούκα, τον ηγέτη του και έναν από τους κορυφαίους guard της δεκαετίας στην Ευρώπη. Φέτος, ο Σλούκας μετρά 5 ασίστ ανά αγώνα και είναι καθοριστικός σε όλο το σύστημα του Γιώργου Μπαρτζώκα.  Με ίδιο ποσοστό και η περσινή πρωταθλήτρια Εφές, με τον Shane Larkin να έχει 5.3 ασίστ ανά αγώνα και τον Micic να μετρά 4.6, δύο παίκτες που απαρτίζουν το καλύτερο backcourt της Ευρώπης.

#3 Ο Micic είναι ο καλύτερος παίκτης του final 4

O περσινός MVP, Vasilije Micic, φέτος ήταν και πάλι φανταστικός και με 18.2 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Σέρβος σταρ είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης επιπέδου ΝΒΑ, είναι εξαιρετικός δημιουργός, μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και θα είναι ο παίκτης που θα έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του. Για τον Micic δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία του χρονιά στην Ευρωλίγκα και σίγουρα θα ήθελε ακόμη ένα τίτλο. Οι αδυναμίες του πλέον είναι λίγες, αλλά όσο λιγότερο έχει τη μπάλα στα χέρια, τόσες καλύτερες είναι πιθανότητες για την αντίπαλη ομάδα και έτσι πρέπει να κινηθεί ο ΟΣΦΠ. Στα δύο ματς του φέτος απέναντι στον Ολυμπιακό μέτρησε 15.5 πόντους, 9 ασίστ και 0.5 λάθη, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας καλείται να βρει μια λύση!

#4 Η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα γεμάτη ταλέντο

Nikola Mirotic, Dante Exum, Nick Calathes, Alex Abrines, Brandon Davies κ.α. Όλα τα ονόματα της Μπαρτσελόνα είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης σε ένα ρόστερ που είναι από τα δυνατότερα που έχουν φτιαχτεί εδώ και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το μπάσκετ της δεν εντυπωσιάζει, η ομάδα του κόουτς Σάρας βγήκε πρώτη, καθάρισε -δύσκολα- τη Μπάγερν του Τρινκιέρι και τώρα καλείται να συνεχίσει αυτό το καλό -βάσει αποτελεσμάτων- αγωνιστικό σερί και να φτάσει ως τον τίτλο. Το αν θα τα καταφέρει εξαρτάται -κατά βάση- από το ατομικό ταλέντο των παικτών της.

#5 Η Ρεάλ έχει την εμπειρία με το μέρος της

Η ομάδα του Pablo Laso είναι αυτή που έχει ένα σταθερό κορμό και έναν ικανότατο προπονητή εδώ και χρόνια. Με βάση την εμπειρία της και με δύναμή της την εξαιρετική της ρακέτα που αποτελείται από τον Edy Tavares και τον Yabusele, το ισπανικό powerhouse φέτος πολλοί δε το υπολόγιζαν ως ένα από τα φαβορί, όμως για άλλη μια σεζόν δείχνει την σταθερότητα της στα μεγάλα ραντεβού. Ο Laso είναι ο κατά τεκμήριο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, βγάζει συνέχεια καινούρια και ωραία πράγματα προπονητικά και με αυτόν στο τιμόνι η Ρεάλ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.