Skip to main content

H ανάλυση του ρόστερ της Εθνικής εν όψει Eurobasket!

Πλήρη ανάλυση του γαλανόλευκου ροστερ από το Shot Clock.

Μετά την παταγώδη αποτυχία του 2019 στο παγκόσμιο, όπου η Εθνική φάνηκε ανέτοιμη σε κάθε επίπεδο, φέτος πνέει ένας δυναμικός αέρας αλλαγής. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση του coach Ιτούδη ως προπονητή της Ελληνικής ομάδας. Η συμφωνία με ένα προπονητή τόσο υψηλού επιπέδου έδωσε διαπιστευτήρια στους παίκτες μιας και περάσαμε από το «δε χρειαζόμαστε προπονητή» που ακούστηκε το 2019 στη συμφωνία με έναν κορυφαίο στο είδος του στην Ευρώπη. Η συνέχεια δόθηκε με την ανακοίνωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι θα είναι στο ρόστερ της Εθνικής και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος ώστε να δημιουργηθεί μια νέα συνθήκη: η εθνική να γίνει ελκυστική για όλους μας.

Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο ρόστερ.

Guards

Νίκ Καλάθης

Ο σταρ πλέον της Φενέρ είναι ένας εκ των κορυφαίων άσσων της Ευρωλίγκας και παρά το γεγονός ότι έκανε μια μέτρια σεζόν, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι καθοριστικός για την εθνική. Με ύψος 198 εκατοστά και μοναδικό χάρισμα στο να βλέπει το γήπεδο, να τρέχει τον αιφνιδιασμό και να διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες, αποτελεί μια σημαντική επιλογή της εθνικής μας στο δρόμο για μια καλή πορεία. Εξαιρετικός ως δημιουργός στο pick and roll, θα τον δούμε πολλές φορές σε 2-man παιχνίδι με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως screener. Το ύψος και η δύναμη του, μαζί με το γυμνασμένο του upper-body, μπορεί να δώσει λύσεις και με την εκμετάλλευση των miss-match στο post απέναντι σε κοντύτερους guard. Ως μειονέκτημα του, όπως όλοι ξέρουμε, το σουτ του είναι κάτι που θα απασχολήσει τον coach της εθνικής, καθώς αυτό το κομμάτι είναι ούτως ή άλλως η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας. Τέλος, θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας μας, που θα είναι μάλλον και το όπλο της ομάδας. Ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη στη θέση του, αναμένεται να είναι ηγετική φυσιογνωμία της εθνικής και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Euroleague stats 2021-22: 7.4 p / 4.1 r / 6.1 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 100%

Κώστας Σλούκας

Ο Σλούκας ερχόμενος από μια καταπληκτική σεζόν θα αποτελέσει τον δεύτερο ηγετικό guard της εθνικής και ένα από τα βασικότερα όπλα μας σε δημιουργία και εκτέλεση. Ο guard του ΟΣΦΠ, έχοντας καθιερώσει μπλέον τον εαυτό του ως έναν εκ των καλύτερων παικτών στην φέρνει ταχύτητα, εξαιρετικά handles και σουτ μετά απο τρίπλα (στους κορυφαίους σουτέρ μετά από ντρίπλα στην ευρώπη) συνδυασμένα με τα all time basic fundamentals για έναν Guard Παίζει με άνεση στο "1" και στο "2", ενώ φέτος έδειξε βελτίωση και ως spot shooter. Συνολικά σουτάροντας με 39% από το τρίποντο, ενώ είναι ένας από τους καλύτερους Pick and Roll ball handlers, μιλάμε για ένα παίκτη που επιθετικά ταιριάζει σε όλα τα στυλ και ομάδες. Άρα, σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά γρανάζια δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και ίσως η δεύτερη επιθετική επιλογή της ομάδας. Αμυντικά, παρουσιάζεται ιδιαίτερα βελτιωμένος και θα είναι καθοριστικός για την πορεία της, όντας ο παίκτης που θα δίνει τον τόνο παίζοντας με και χωρίς τη μπάλα.

Euroleague stats 2021-22: 11.5 p / 2.5 r / 5 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 100%

Τyler Dorsey

Ο Tyler Dorsey έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τον ΟΣΦΠ, απέδειξε ότι είναι ένας ικανότατος σκόρερ και σουτέρ και έτσι κέρδισε ένα 2-way συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Παρά το γεγονός ότι πιθανότατα θα παίζει κυρίως στη G League ή θα είναι στην άκρη του πάγκου των Mavs, πρόκειται για έναν παίκτη που αποτελεί κρίσιμο γρανάζι για την Εθνική, όντας με διαφορά ο ικανότερος σουτέρ σε μια ομάδα που το spacing είναι αναγκαίο. Είναι σκόρερ από τη φύση του, ενώ είναι εξαιρετικά βελτιωμένος στο pull up shoot αλλά και στο spot up τρίποντο. Δεδομένης της παρουσίας του Γιάννη, αλλά και της χημείας του με τον Σλούκα θα τον δούμε να παίρνει αρκετό χρόνο και να έχει πολύ ουσιαστικό ρόλο στην Εθνική

Euroleague stats 2021-22: 11 p / 2.4 r / 1.8 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 100%

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Ο γκαρντ του ΟΣΦΠ ξεκίνησε τη σεζόν δυναμικά όμως σταδιακά οι επιδόσεις του έπεφταν, οι επιλογές του ήταν κακές και η συγκέντρωση του χάθηκε με αποτέλεσμα στα πλέι-οφ να βγει οριακά εκτός του rotation του coach Μπαρτζώκα. Ο Λαρεντζάκης σούταρε με 31% για τρεις στην Ευρωλίγκα, αριθμός κακός για ένα παίκτη που δίνει κυρίως ενέργεια και spacing, όμως η εκδοχή του που εμφανίστηκε στην αρχή της περασμένης σεζόν είναι κρίσιμη για την Εθνική. Η θέση του στη 12άδα είναι αρκετά πιθανή, όμως ο ίδιος πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμος για να πάρει το ρόλο του σε ένα δυνατό ρόστερ.

Euroleague stats 2021-22: 4.7 p / 1.6 r / 1.2 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 90%

Λευτέρης Μποχωρίδης

Ο guard του ΠΑΟ είναι ένας ψηλό combo guard με ικανότητα στο σκοράρισμα και το pick and roll. Παρά τις εμφανείς ικανότητες του, δυσκολεύεται να καθιερωθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Φέτος έπαιξε μόλις 10 λεπτά και μέτρησε 2.1 πόντους σε μια ομάδα που θα μπορούσε να έχει αρπάξει περισσότερο την ευκαιρία. Δεδομένης της περιφερειακής γραμμής της Εθνικής, ίσως ο Μποχωρίδης δε καταφέρει να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ, όμως το καλό του τρίποντο ίσως ανοίξει την πόρτα. Μη ξεχνάτε, ζούμε στον αστερισμό (καλώς) του Γιάννη Αντετοκούνμπο: όσο καλύτερα σουτάρεις, τόσο πιο πιθανό να βρεθείς στο ρόστερ. Το ματς απέναντι στη Μ. Βρετανία όπου ευστόχησε σε 2/3 τρίποντα ίσως είναι μια καλή αρχή.

Euroleague stats 2021-22: 2.1 p / 1 r / 1.3 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 50%

Μιχάλης Λούντζης

Ο υψηλόσωμος άσσος του ΟΣΦΠ ίσως πρέπει να βρει τρόπο να πάρει χρόνο συμμετοχής σε συλλογικό επίπεδο για να μπορέσει να διεκδικήσει το χρόνο και ρόλο του στην Εθνική. Τα προσόντα είναι πολλά και είναι εκεί, όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μπορέσει.

να μπει στη 12άδα. Φέτος, θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τη θέση στο ρόστερ, όπως θα κάνει και στο ροτέισον του ΟΣΦΠ.

Basket League stats: 5 p / 2 r / 2 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 20%

Παναγιώτης Καλαιτζάκης

Μάλλον καταχρηστικά τοποθετούμε τον νέο παίκτη του ΠΑΟ στους guard μιας και είναι ο παίκτης του ρόστερ που μπορεί να παίξει και στο 2 και στο 3. Ο Καλαιτζάκης έκανε μια πολύ καλή σεζόν στο Eurocup και πλέον θα τον δούμε στην Ευρωλίγκα. Η λογική λέει ότι το μέλλον του θα είναι στην Εθνική, όμως φέτος είναι αρκετά δύσκολο να τον δούμε στο ρόστερ. Πρόκειται για παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να κινηθεί στο πλαίσιο μιας ομάδας. Αυτά τα στοιχεία, και εφόσον αναπτύξει το σουτ του, είναι σημαντικά για να κάνει μια πολύ καλή καριέρα και να είναι μέλος της εθνικής για χρόνια. Το καλό all around παιχνίδι του πάντως δεν αποκλείεται να κάνει τον coach Ιτούδη να τον επιλέξει.

Eurocup stats: 13.3 p / 2.9 r / 2.7 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 30%

Forwards

Κώστας Παπανικολάου

O Παπανικολάου γνωρίζει ότι το παγκόσμιο του ΄19 ήταν η χειρότερη εκδοχή του εαυτού του και περιμένουμε να κάνει ένα εξαιρετικό τουρνουά! Η φετινή σεζόν σήμανε την επιστροφή γ για τα καλά στο υψηλό επίπεδο, ως ένας από τους καλύτερους 3 and D παίκτες της Ευρωλίγκας και πρωταγωνίστησε στην πορεία του ΟΣΦΠ για το final 4. Ρολίστας, αμυντικός και ικανός spot shooter. Αυτό θα δώσει και στην εθνική. Εξαιρετική ενέργεια στην άμυνα, defensive awareness, ριμπάουντ, τρέξιμο στον αιφνιδιασμό είναι ένα πακέτο που ταιριάζει τέλεια σε όλο το οικοδόμημα της εθνικής δίπλα σε Καλάθη, Σλούκα και Γιάννη. Επιθετικά θα παίρνει τις προσπάθειες του κυρίως ως spot shooter τριών πόντων, όπου φέτος σούταρε με 35% (38% σε spot up καταστάσεις, ενώ αμυντικά θα είναι από τους βασικούς πυλώνες της αθλητικής και μαχητικής αμυντικής μας λειτουργίας. Θα παλέψει για τη θέση του βασικού στο «3» στην ίσως πιο γεμάτη θέση της εθνικής μιας και εκεί βρίσκονται οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Θανάσης Αντετοκούμπο που διεκδικούν επίσης τα ίδια λεπτά.

Euroleague stats: 6.4 p / 3 r / 1.7 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 100%

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ο παίκτης των Bucks είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, elite επιπέδου και πλέον, παρά το γεγονός ότι δε παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής στο Μιλγουόκι έχει εξελιχθεί πάρα πολύ σαν παίκτης. Δίνει πολύ ενέργεια και είναι παίκτης που τα δίνει όλα για την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Είναι ένας καλός αμυντικός στην on ball defense, όμως ιδιαίτερα απρόσεκτος καθώς συχνά υποκύπτει σε κακά και γρήγορα φάουλ και θέλουμε να δούμε κατά πόσο έχει βελτιώσει αυτή του την αδυναμία. Στις προηγούμενες διοργανώσεις με την

εθνική ήταν εξαιρετικός και φέτος περιμένουμε να τον δούμε και σε σχήματα στο «4» καθώς έχει δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

NBA stats: 3.6 p / 2.2 r / 0 .5 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 100%

Ιωάννης Παπαπέτρου

Από το 2019 μέχρι σήμερα είναι ο παίκτης που πιθανότατα άλλαξε το στάτους περισσότερο από όλους. Πλέον, ο Παπαπέτρου λογίζεται ως ένα από τα κορυφαία «3» στην Ευρώπη και παρά τη μέτρια σεζόν του, όπου σούταρε μόλις 26% για τρεις, γνωρίζουμε ότι είναι ένας ικανότατος παίκτης. Ο Παπαπέτρου είναι παίκτης που λειτουργεί εξαιρετικά στο χώρο. Κόβει εξαιρετικά απο τη baseline, τρέχει στον αιφνιδιασμό και είναι καλός slasher με δυνατά και αθλητικά τελειώματα. Το σουτ του από μέση απόσταση έχει βελτιωθεί, ενώ πλέον έχει δυναμώσει αρκετά και έχει βελτιώσει το post-up παιχνίδι του, εκμεταλλευόμενος την αθλητικότητα και το μέγεθος του. Αν θα καταφέρει να ανοίξει το γήπεδο για τον Γιάννη είναι σοβαρό ερώτημα που θα κρίνει το αν θα πάρει αυτός τη φανέλα του βασικού

Euroleague stats: 12 p / 2.5r / 0.4 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 100%

Δημήτρης Αγραβάνης

Όπως γράψαμε και πρόσφατα σε άρθρο μας στο superbasket.gr, ο Forward του προμηθέα κάνει συνολικά μια καταπληκτική σεζόν στην ελληνική Α1 και αυτή τη σεζόν ήρθε να κεφαλαιοποιήσει στα δύο ματς με την Εθνική στα παράθυρα του Φεβρουαρίου μιας και μέτρησε σε δύο ματς 18 πόντους και 8.5 ριμπάουντ μέσο όρο. Ο Αγραβάνης είναι ένα «4» με ύψος 2.08, μπορεί να τρέξει το γήπεδο, είναι καλός rebounder και μπορεί να σουτάρει για τρεις. Αν καταφέρει να αλλάξει τα ζητήματα συμπεριφοράς που συχνά παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο (με τεχνικές ποινές και αρκετά φάουλ) μπορεί να επανέλθει τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και για τα καλά στο ρόστερ της Εθνικής. Για αυτόν το να παίξει στο Ευρωμπάσκετ είναι μια καλή πρόκληση και είναι μια τεράστια ευκαιρία να ρίξει τα φώτα πάνω στο παιχνίδι του που είναι βελτιωμένο και μπορεί να σταθεί με ρόλο στο κορυφαίο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Eurocup stats: 11.5 p / 4.6 r / 1.4 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 60%

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τα λόγια περισσεύουν. Ο Γιάννης, μετά τα τραγικά λάθη που έγιναν το 2019, όπου ο ρόλος του θύμιζε έναν…κανονικό παίκτη και όχι έναν από τους καλύτερους στον κόσμο, έρχεται με φόρα και είναι αυτός που μπορεί να τραβήξει την εθνική πιο μακριά από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Μετρώντας 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, με μόλις 9 σουτ σε μόλις 22 λεπτά το 2019, είναι φανερό ότι όλα πρέπει να αλλάξουν και η παρουσία του coach Ιτούδη είναι εγγύηση για αυτό. Θα παίξει πιθανότατα σε όλες τις θέσεις, καθώς είναι τόσο καλός. Πλέον, όντας πρωταθλητής ΝΒΑ, ξέρει τι πρέπει να κάνει μια ομάδα για να κερδίσει και οι δηλώσεις του ξεκαθαρίζουν ότι θα η μπάλα πρέπει να είναι χαμηλά και η θα μιλήσει μόνο η παρουσία στο γήπεδο. Λογικά τον περισσότερο χρόνο θα τον περάσει ως power forward και δευτερευόντως σαν 5αρι όταν η εθνική θα θέλει να τρέξει και να ανεβάσει το tempo. O

Giannis γνωρίζουμε ότι έχει ως ελάττωμα το σουτ τριών πόντων του, πράγμα όμως που δε θα μας απασχολήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό καθώς στους κανόνες της fiba το τρίποντο είναι 50 πόντους κοντύτερα και σε αυτό το διάστημα, ο Γιάννης σουτάρει με 43% οπότε δε θα μας κάνει εντύπωση αν σε κάποια ματς εμφανιστεί καυτός απο τη... γραμμή των τριπόντων. Πρέπει έχει εντυπωσιακά μεγάλο usage rate στην επίθεση καθώς είτε θα είναι ο λήπτης απο τις λόμπες του Σλούκα και του Καλάθη στο pick and roll, είτε θα παίρνει την μπάλα στο post είτε θα την κατεβάζει ο ίδιος. Όταν έχουμε ένα τέτοιο επιθετικό υπερόπλο, καλό θα ήταν να το αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο.Αμυντικά, ο Γιάννης θα είναι και εκεί ηγέτης. Ένας απο τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο, top 5 σε όλα τα advanced stats της αμυντικής πλευράς του γηπέδου και μέλος της καλύτερης αμυντικής ομάδας του ΝΒΑ, αναμένουμε να είναι ο defensive anchor της ομάδας μας, καθώς μπορεί να παίξει είτε με βάθος είτε να αλλάξει, ενώ είναι ο καλύτερος help defender στον κόσμο.

NBA Stats: 29.9 p / 11.6 r / 5.8 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ : 100%

Λεωνίδας Κασελάκης

Ο πρώην forward του ΠΑΟ και νυν παίκτης του Περιστερίου θα παλέψει για τη θέση στο ρόστερ με όπλο του την εμπειρία του από την Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια και τη μαχητικότητά του. O Kασελάκης δίνει κάθε φορά το 100%, ενώ είναι ένας σουτέρ του 35% για τρεις, αυστηρά ως spot shooter. Oι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του μιας και ο Δημήτρης Αγραβάνης φαίνεται να είναι αρκετά καλύτερος αυτή τη στιγμή, όμως σίγουρα μέσα από μια καλή παρουσία μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του.

Euroleague stats: 3.7 p / 2.0 ρ / 1 as

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 40%

Center

Γιώργος Παπαγιάννης

Ο σέντερ του ΠΑΟ είναι πλέον ένας εκ των καλύτερων ψηλών στην Ευρώπη και το επίπεδο στο οποίο παίζει θυμίζει περισσότερο παίκτη ΝΒΑ. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο χωρίς ικανό άσσο να το βοηθά, κάτι που από φέτος αλλάζει στον ΠΑΟ. O Big Papa μπορεί να ακολουθήσει τους κοντούς και να τρέξει το γήπεδο, ενώ το μέγεθος του είναι σημαντικό σε τέτοιες διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, είναι καλός screener και μπορεί να τελειώσει καλά μετά το pick and roll. Έχει αναπτύξει ένα καλό σουτ από τα 5μιση μέτρα ενώ είναι τρομακτικά καλός rebounder και ένας εκ των κορυφαίων rim protector στην Ευρώπη. Οι ομάδες του ΝΒΑ θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω του και ένα ενδεχόμενα καλό ταίριασμα με τον Γιάννη ίσως ανοίξει πολλές πόρτες για τον All Euroleague παίκτη του ΠΑΟ.

Euroleague stats: 10.2 p / 8.2r / 1.7 bl

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 100%

Κώστας Αντετοκούνμπο

Ο Κώστας ξεκίνησε τη σεζόν εξαιρετικά, όμως από το Γενάρη και μετά έχασε τη θέση του στο ροτέισον μιας σχετικά μέτριας ομάδας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ήθελε διαφορετικό ρόλο από αυτόν που του δινόταν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ένας ικανός παίκτης που βασίζεται κυρίως στα φυσικά του προσόντα. Σε σχεδόν 13’ ανά αγώνα μέτρησε 5.8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 0.8 μπλοκ δείχνοντας φοβερό potential ως mobile ψηλός με ειδική ικανότητα το rim protection και το rim finishing.. Ο Κώστας είναι στα 24 του και το ταβάνι του για το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Στην Εθνική θα πάρει λογικά τη θέση στη δωδεκάδα, αλλά ο χρόνος του θα είναι περιορισμένος.

Euroleague stats: 5.8 p / 2.7r / 0.8 bl

Πιθανότητες να είναι στο ρόστερ: 90%

Το εκτιμώμενο depth chart της Εθνικής

PG

SG

SF

PF

C

Σλούκας

Ντόρσει

Παπανικολάου

Γ. Αντετοκούνμπο

Παπαγιάννης

Kαλάθης

Λαρεντζάκης

Παπαπέτρου

Αγραβάνης

Κ. Αντετοκούνμπο

 

Μποχωρίδης

Θ. Αντετοκούνμπο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλεονεκτήματα:

  • Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο

  • Οι Σλούκας, Ντόρσει, Καλάθης στα γκαρντ

  • Οι versatile παίκτες στο αμυντικό κομμάτι και το αθλητικό πακέτο πολλών εξ’αυτών

  • Το rim protection με Γιάννη και Παπαγιάννη

  • Ο coach Ιτούδης

Μειονεκτήματα:

  • Η έλλειψη κλασικών σουτέρ

  • Η έλλειψη ποιοτικών λύσεων πίσω από τα τρία βασικά γκαρντ

  • Η έλλειψη χημείας του ρόστερ

 

Ποιοι κόβονται άμεσα: Μωραίτης, Χουγκάζ, Γόντικας, Κουζέλογλου, Α. Αντετοκούνμπο, Μαντζούκας, Νετζήπογλου, Τανούλης είναι οι παίκτες που είναι στο ρόστερ κυρίαρχα για να βοηθήσουν και να βοηθηθούν, όντας μέλη του ρόστερ της εθνικής. Κανείς όμως από τους παραπάνω παίκτες δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες να είναι στο ρόστερ φέτος.