Skip to main content

Νίκες με βήμα προς τα μπροστά

Το «Shot Clock» γράφει για τις νίκες των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού επί των Μακάμπι και Ζαλγκίρις Κάουνας αντίστοιχα, ενώ κάνει αναφορά και στα υπόλοιπα παιχνίδια της 21ης αγωνιστικής της Euroleague.

Το τέλος της 21ης αγωνιστικής βρήκε τις δύο ελληνικές ομάδες να κερδίζουν δύο παιχνίδια που στα χαρτιά ήταν αρκετά δύσκολα, όμως στη πράξη φάνηκε ότι μπόρεσαν εύκολα να διαχειριστούν. Πλέον, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη 15η θέση με ρεκόρ 8-13 και ακόμη και αν η χρονιά έχει πάει άσχημα ως τώρα, η πραγματικότητα λέει ότι μαθηματικά είναι εντός του στόχου της οχτάδας! Από την άλλη, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη 1η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 14-7, ισοβαθμώντας με τη Ρεάλ, αλλά έχοντας απόλυτο πλεονέκτημα απέναντί της.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα ματς πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ

Παρότι η Μακάμπι ήταν για μεγάλο διάστημα του αγώνα κοντά στο σκορ, η πραγματικότητα είναι ότι μετά το κακό ξεκίνημα η ομάδα του coach Μπαρτζώκα κατάφερε να κερδίσει το ρυθμό και να είναι ο κυρίαρχος του αγώνα. Η ομάδα του κόουτς Κάτας κυριάρχησε στα επιθετικά ριμπάουντ, μέτρησε 16 με πρωταγωνιστή τον Σόρκιν που είχε 6 από αυτά. Μάλιστα, η απίθανη απόδοση του Center της Μακάμπι έβγαλε τελείως εκτός ρυθμού τον Φαλ, ο οποίος έκανε ίσως το χειρότερο φετινό του ματς.

Ωστόσο, η Μακάμπι χωρίς τον Λορένζο Μπράουν είναι άλλη ομάδα. Η επίθεσή της δε δούλευε ιδιαίτερα καλά και η επιθετική άμυνα του Ολυμπιακού την έκανε να εκτελέσει πολλές δύσκολες επιθέσεις. Ειδικά από τη στιγμή που Γουόκαπ και Κάνααν ήταν καταπληκτικοί αμυντικά πάνω στον Γουέιντ Μπάλντγουιν που σκόραρε 14 πόντους με 16 σουτ! Πέρα από τον Σόρκιν, ο μόνος που κατάφερε να προβληματίσει τον Ολυμπιακό ήταν για άλλη μια φορά ο Κόλσον, που έγραψε το 2ο double-double του για φέτος, όντας μια σταθερά στην γεμάτη σκαμπανεβάσματα Μακάμπι.

Για τους ερυθρόλευκους πρωταγωνιστής ήταν -ξανά- ο Σάσα Βεζένκοβ που επέστρεψε στα γνωστά του στάνταρ με ένα εκκωφαντικό παιχνίδι με 23 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο τρόπος με τον οποίο ο Βεζένκοβ σκόραρε χθες ήταν οδηγός για τη σχέση ενός σταρ με την ομάδα του: χωρίς να καταναλώνει πολλές επιθέσεις σκόραρε αποτελεσματικά από τις βολές και από το τρίποντο έχοντας 7/11 σουτ. Από κοντά, ο Μπλακ, για τον οποίο αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά. O Μπλακ της Μακάμπι ήταν ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρωλίγκα και αυτή η εκδοχή (προφανώς σε μια εμφανώς λιγότερο αθλητική έκφανση) φαίνεται τελευταία στον Ολυμπιακό. Στα 3 από τα τελευταία 4 ματς έχει παίξει πάνω από 15 λεπτά, προσφέρει τόσο στην επίθεση, όσο και στο rebound, ενώ αμυντικά είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου. Ο Μπλακ μπορεί να αλλάξει στους κοντούς, να παίξει πολύ επιθετικά hedge, να αμυνθεί στο post και σταδιακά δείχνει και δείγματα καθοδήγησης της άμυνας.

Συνολικά, η 21η αγωνιστική βρίσκει τον Ολυμπιακό ένα βήμα μπροστά. Στη χθεσινή εμφάνιση, με την εξαίρεση του Φαλ και του Σλούκα (που τραυματίστηκε), όλοι οι υπόλοιποι παίκτες ήταν από καλοί ως εξαιρετικοί. Όσο για τους δύο που δεν ήταν σε καλή μέρα είναι κατανοητό ότι πρόκειται για δύο παίκτες που η κακή τους εμφάνιση αποτελεί εξαίρεση. Εν όψει των δύσκολων αγώνων με Εφες και Φενέρ, ο κόουτς Μπαρτζώκας βλέπει την ομάδα του να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Μερικές σημειώσεις για τον Παναθηναϊκό και την υπόλοιπη αγωνιστική

  • Ο Παναθηναϊκός κέρδισε ένα ματς που στο 1ο ημίχρονο φαινόταν ότι θα χάσει. Αυτό οφείλεται στην καταπληκτική εμφάνιση στο 2ο ημίχρονο που με απόλυτο πρωταγωνιστή και ηγέτη τον Πάρις Λι κατάφερε να κάνει ένα ιστορικό δεύτερο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός έσπασε το ρεκόρ για δεύτερο ημίχρονο στη λίγκα με τον Λι να οργανώνει, να παίζει σπουδαίες άμυνες και να ευστοχεί στο ένα τρίποντο μετά το άλλο. Ο Λι δε μπορεί να είναι συνέχεια πρωταγωνιστής. Ωστόσο, είναι ένας παίκτης που κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας θα ήθελε στο ρόστερ της.
  • Το κέρδος του ΠΑΟ δε μπορεί παρά να είναι άλλο από το καλύτερο ημίχρονο στην καριέρα του Γιώργου Καλαιτζάκη. Ακόμη υστερεί τακτικά και είναι ασταθής σε πολλά σημεία, όμως έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε καλό επίπεδο όταν μένει συγκεντρωμένος στις βασικές αρχές του παιχνιδιού.
  • Το ματς της χρονιάς παίχτηκε στη Μπασκόνια! Το στυλ του αγώνα θύμιζε ΝΒΑ, το υψηλότατο επίπεδο των δύο ομάδων σε εκτέλεση και δημιουργία θύμιζε ΝΒΑ και φυσικά το τελικό σκορ και οι αριθμοί θύμιζαν ΝΒΑ! Το 114-11 της Μπασκόνια είχε την υπογραφή του Ντάριους Τόμπσον ο οποίος σκόραρε 19 πόντους, πήρε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 16 ασίστ και είχε μόλις 2 λάθη! Το κερασάκι στην τούρτα; Η τάπα στον Πλάις στο τελευταίο σουτ του αγώνα. Την ίδια στιγμή, ο Κοστέλο σκόραρε 33 πόντους και ο Γκεντράιτις μάζεψε 18 ριμπάουντ!
  • Στο Βελιγράδι, η Παρτιζάν πήρε το απόλυτο ντέρμπι και συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Πρωταγωνιστής; Ξανά ο Ντάντε Έξουμ που καθιερώνει τον εαυτό του στα top guard της λίγκας. Υπάρχουν στιγμές που δείχνει ότι κάνει ότι θέλει και στις 2 πλευρές του παρκέ και για αυτό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς του έχει δώσει για τα καλά τη μπάλα στα χέρια.