Skip to main content

Νίκη σημασίας και χαρακτήρα

Το «Shot Clock» γράφει για τον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός «γύρισε» το παιχνίδι απέναντι στην Βαλένθια, καθώς και την επιρροή που έχει ο φετινός MVP της ομάδας, που δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Η ιστορία των αγώνων της Βαλένθια με τον Ολυμπιακό βρίσκει τους ερυθρόλευκους να έχουν το πάνω χέρι. Αυτό ήταν κάτι που η ομάδα του Άλεξ Μούμπρου ήθελε να αλλάξει στην αναμέτρησή των δύο ομάδων για την 25η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και φρόντισε να το κάνει κατανοητό από την αρχή του αγώνα.

Με τεράστια ένταση στην άμυνά της, με πολύ καλό spacing και με τον Ντούμπλιεβιτς να κυριαρχεί έναντι του Φαλ σκοράροντας και δημιουργώντας, η Βαλένθια βρέθηκε να ορίζει τον ρυθμό του αγώνα. Οι ερυθρόλευκοι έπαιρναν μερικούς εύκολους πόντους στην πλάτη της άμυνας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Βαλένθια πίεζε ουσιαστικά μέχρι το κέντρο τα guard του Ολυμπιακού, αλλά η ομάδα του Μούμπρου, μια ομάδα που είναι καλοδουλεμένη σε άμυνα και επίθεση, κατάφερε να γίνει ενοχλητική, σπάζοντας το flow της επίθεσης του ΟΣΦΠ. Στην επίθεση, η Βαλένθια εκμεταλλεύτηκε την ευστοχία της, παίζοντας απλά απέναντι σε μια ομάδα που φαινόταν κουρασμένη. Έτσι, το 25-15 της 1ης περιόδου φάνηκε λογικό.

Μετά την -σπάνια- κακή 1η περίοδο, ο coach Μπαρτζώκας έψαξε απαντήσεις μέσα από την ενέργεια της 2ης πεντάδας του, αλλά η Βαλένθια κατάφερε να αντισταθεί και να κρατήσει τη διαφορά της με τους Λαρεντζάκη και Μακίσικ να κάνουν λανθασμένες επιλογές και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Όλα άλλαξαν όμως στη 3η περίοδο με την κομβική επιλογή του Έλληνα προπονητή να ξεκινήσει με τον Σακίλ ΜακΚίσικ στη θέση του Κάνααν, αλλάζοντας την ταυτότητα του μπάσκετ που θέλει να παίξει. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο coach «Γίναμε πολεμιστές στο 2ο ημίχρονο και για αυτό κερδίσαμε». Ο Αμερικάνος wing είναι ένας παίκτης που είναι κομμάτι του DNA αυτής της ομάδας και έτσι παρά το κακό πρώτο ημίχρονο, γρήγορα βρήκε ρυθμό μέσα από την επιθετική του άμυνα και ήταν ο X-factor του ματς. Στην πραγματικότητα, το καλό διάστημα δεν ήταν παρά στο τέλος της τρίτης περιόδου, με τον ΜακΚίσικ να αλλάζει μεν τον ρυθμό, αλλά τον Τόμας Γουόκαπ να κυριαρχεί με 13 πόντους σε μια περίοδο!

Τα 20 λάθη είναι ασυνήθιστα για μια ομάδα αυτού του επιπέδου, ειδικά όταν τα 14 έχουν γίνει στο πρώτο ημίχρονο, όμως οι δύο βασικοί ball handlers έκαναν σωστές και κρίσιμες επιλογές με τον Σλούκα να έχει 9 ασίστ έναντι 2 λαθών και τον Walkup να έχει 6 ασίστ έναντι 2 λαθών. Τα λάθη του ΜακΚίσικ είναι μεν πολλά (4), αλλά όταν ένας παίκτης του στυλ παιχνιδιού του Αμερικάνου παίρνει 16 συνεχόμενα αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο είναι λογικό να υπάρξουν και λάθος επιλογές. 3 έκανε και ο Φαλ, κυρίως λόγω της άμυνας της Βαλένθια πάνω του, που ήταν πολύ διαβασμένη και κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα στο ποστ του έκανε double team και τον πίεζε.

Όσο για τον πρωταγωνιστή του αγώνα; Δεν είναι άλλος από τον Κώστα Παπανικολάου που στα τελευταία 7 ματς έχει 13 πόντους μέσο όρο με 15/27 τρίποντα και απέναντι στη Βαλένθια είχε 22 πόντους με μια συνολικά καταπληκτική παρουσία. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού διανύει ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του – σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό όταν μιλάμε για έναν από τους καλύτερους Small Forward της δεκαετίας.

Σε ένα ματς που κινδύνευσε να το χάσει, ο Ολυμπιακός επέστρεψε σε μια επιλογή που φέτος δε συνηθίζει, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι την έχει στη φαρέτρα του: πήγε σε μια πεντάδα που μπορεί να ανεβάσει την έντασή του παιχνιδιού και από τη στιγμή που μπήκαν τα σουτ στο δεύτερο ημίχρονο, η νίκη ήρθε αναπόφευκτα.

Η βραδιά στη Βαλένθια έκρυβε εκπλήξεις, όμως την σημαντικότερη έκπληξη την έκανε ο Ολυμπιακός, επιστρέφοντας στο παιχνίδι για τα καλά κάνοντας μια εκπληκτική 3η περίοδο. Πλέον, οι ερυθρόλευκοι είναι μόνοι πρώτοι στην διοργάνωση και το μπάσκετ τους είναι τόσο υψηλού επιπέδου, που σε ένα ματς που ο αντίπαλος σούταρε 43% για τρεις και είχε 7 λιγότερα λάθη κατάφεραν να κερδίσουν. Αυτή είναι η επιρροή του φετινού τους MVP. Του προπονητή τους.