Skip to main content

Πόσο αλλάζει την κατάσταση στην Ευρωλίγκα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ;

Το «Shot Clock» γράφει για την επερχόμενη επιστροφή του Ντόρσεϊ στην Ευρώπη, για χάρη της Φενέρμπαχτσε  και για το πόσο η προσθήκη του Έλληνα διεθνή γκαρντ στο συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη, αλλάζει την δυναμική των Τούρκων, αλλά και το status της Euroleague.

Εδώ και καιρό το όνομα του Τάιλερ Ντόρσεϊ ακούγεται έντονα στην αγορά της Ευρωλίγκας. Ο Ελληνοαμερικάνος guard προσπάθησε για άλλη μια σεζόν να βρει τη χρυσή ευκαιρία στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αλλά όπως αναλύσαμε και πέρσι διεξοδικά, ο Ντόρσεϊ δε θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή για καμία ομάδα του ΝΒΑ. Ο λόγος; Το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα περίεργο μπασκετικό μεταίχμιο: δεν είναι αρκετά καλός για να βρει θέση σε μια από τις κορυφαίες ομάδες και τους διεκδικητές των play-off και δεν είναι αρκετά νεαρός, ώστε να πάρει θέση στο ρόστερ μιας ομάδας που θέλει να αναπτύξει νεαρούς παίκτες. Έτσι, παρά την παραγωγικότατη σεζόν του στη G-League επιστρέφει στην Ευρωλίγκα, όπως όλα δείχνουν, για τη Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη!

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν είναι σίγουρο ότι αλλάζει επίπεδο τη Φενέρ. Από τη μια, πρόκειται για έναν αποδεδειγμένα καλό παίκτη στην Ευρωλίγκα. O Τάιλερ Ντόρσεϊ σε τρεις σεζόν μετρά 11.4 πόντους και 38.5% για τρεις, δίνοντας σε κάθε ομάδα τη μοναδική του ικανότητα να δημιουργήσει για τον εαυτό του ανά πάσα στιγμή σε αυτό το επίπεδο. Αναμφίβολα, οι στιγμές που ο Τάιλερ Ντόρσεϊ παίρνει φωτιά είναι must-watch TV!

Eπιπλέον, είναι δεδομένο ότι μιλάμε για έναν παίκτη που είναι μέσα στους κορυφαίους στο είδος του και κάθε ομάδα θα ήθελε να δει αν μπορεί να τον χωρέσει στον ρόστερ της ακόμη και σε αυτό το σημείο της σεζόν. Όμως, ο Ντόρσεϊ είναι ένας παίκτης που μπορεί να δώσει τεράστια βοήθεια στην επίθεση μιας ομάδας, παίρνοντας της όμως αρκετή από τη δημιουργία και -συχνά- την άμυνα.

Η Φενέρμπαχτσε έχει χάσει εδώ και αρκετό καιρό την 1η θέση στην Ευρωλίγκα, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην επίθεση της. Η ομάδα του coach Ιτούδη είναι 3η σε Offensive Rating στην Ευρωλίγκα με 118.3 πόντους ανά 100 κατοχές και είναι παράλληλα μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις από τη γραμμή του τρίποντου. Βασίζεται σε ένα παιχνίδι free flow καταστάσεων με την ατομική πρωτοβουλία να είναι καθοριστική. Υπό αυτή την έννοια, ο Dorsey ταιριάζει στην ομάδα. Ταιριάζει όμως στις ανάγκες της;

Η Φενέρ εδώ και καιρό έχει χάσει την αμυντική της ταυτότητα. Πλέον, βρίσκεται στη 10η θέση του Defensive Rating, είναι 13η σε αμυντικά rebound και είναι μια από τις χειρότερες άμυνες στη λίγκα στα εκτός έδρας μάτς. Θα μπορούσε κανείς να στοιχειοθετήσει ότι η κίνηση της Φενέρ να πάρει τον Dorsey είναι μια κίνηση all-in, αλλά και ίσως μια κίνηση ότι πλέον η κατεύθυνση της ομάδας είναι να κερδίζει με την επίθεσή της.

Στην πραγματικότητα η Φενέρ φαίνεται ότι πηγαίνει για την αντικατάσταση του Κάρσεν Έντουαρντς, κάτι που ναι μεν την αναβαθμίζει, αλλά δεν απαντά στις ανάγκες της. Παράλληλα, ο Έντουαρντς -παρότι δε προσαρμόστηκε στις ανάγκες της Φενέρ- έκανε μερικά καταπληκτικά ματς και έδειξε ότι μια ομάδα που θα του έδειχνε περισσότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να πάρει πολλά από αυτόν. Οι 1.08 πόντοι ανά σουτ που προσέφερε ο Ντόρσει στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ήταν καλύτεροι -όχι όμως εντυπωσιακά καλύτεροι- από τους 1.05 του Έντουαρντς. Την ίδια στιγμή, το μπασκετικό ταίριασμα του Ντόρσεϊ με τον Γουίλμπεκιν πρέπει να είναι ένα ερωτηματικό μετά τη συνύπαρξη τους στη Μακάμπι.

Με βάση όλα τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Φενέρ κάνει μια αναβάθμιση, αλλά το τοπίο δεν αλλάζει δραματικά στην Ευρωλίγκα. Οι ομάδες που θα βλέπαμε τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ως game changer θα ήταν οι εξής:

  • Από το πρώτο ράφι ομάδων, η Ρεάλ θα έμοιαζε ο πιο λογικός προορισμός. Μια ομάδα που έχει ανάγκη από αναβάθμιση στο σκοράρισμα, με έναν έτοιμο παίκτη, χωρίς να θυσιάσει κάτι. Ο Ντόρσεϊ πιθανότατα θα έκανε την Ρεάλ φαβορί, καθώς είναι μια ομάδα χωρίς κάποια τρανταχτή αδυναμία, οπότε η προσθήκη του θα την έκανε ακόμη πιο versatile επιθετικά.
  • Από εκεί και πέρα, η Βίρτους και ο Ερυθρός Αστέρας είναι δύο ομάδες που βρίσκονται πολύ κοντά στα πλέι οφ αλλά τους κρατά πίσω η πολύ κακή τους επίθεση. Η προσθήκη του Ντόρσεϊ θα τους έδινε έναν παίκτη που σε αυτό το περιβάλλον θα μπορούσε να σκοράρει μέχρι και 15 πόντους ανά παιχνίδι, αλλάζοντας επίπεδο των ομάδων για το υπόλοιπο της σεζόν.
  • Μια προφανής επιλογή θα ήταν η Βαλένθια, που όπως έχουμε πει και στο podcast μας, έχει ανάγκη από έναν επιθετικό σταρ.

Επιστροφή του Ντόρσεϊ στην Ευρώπη λοιπόν. Αυτή τη φορά, με μεγαλύτερο στάτους από ποτέ. Η Φενέρ κάνει μια αναβάθμιση, αλλά δε λύνει τα προβλήματά της και μένει να δούμε πώς θα χτιστεί το παζλ της Ευρωλίγκας στη συνέχεια της σεζόν.