Skip to main content

Ένα σημαντικό σερί έφτασε στο τέλος του

Το «Shot Clock» συγκλονισμένο από την τραγωδία των Τεμπών, προσπαθεί να μιλήσει για μπάσκετ και για την ήττα του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, που έβαλε τέλος στο αήττητο σερί του.

Αρχικά, οι μέρες είναι αρκετά δύσκολες για να συζητήσουμε και να αναλύσουμε για μπάσκετ, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που προκάλεσε την τραγωδία των Τεμπών, με τους Έλληνες να μετρούν και πάλι νεκρούς.  Άλλοι συγγενείς τους, άλλοι φίλους τους, άλλοι γνωστούς τους και -οι πιο τυχεροί από μας- δεν είχαμε κάποιον εκεί, αλλά ζούμε τη φρίκη. Μια φρίκη που κόστισε αθώες ζωές και που πρέπει να παλέψουμε για να μη ξαναζήσουμε.

Ας κάνουμε λοιπόν μέσα σε αυτή την συνταρακτική συνθήκη μια προσπάθεια  να μιλήσουμε για μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσει την φορμαρισμένη Αρμάνι, που με τον Νέιπιερ στη σύνθεση της τρέχει ένα σερί τεσσάρων νικών. Όπως αναμενόταν, ο νέος της guard έχει αλλάξει επίπεδο την ομάδα του Ετόρε Μεσίνα, παρεμβαίνοντας καθοριστικά στη φυσιογνωμία της: η Αρμάνι δημιουργεί πολύ περισσότερο και έτσι αξιοποιεί καλύτερα τους σουτέρ της.

Ήδη τα σημάδια της κάμψης στην απόδοση του ΟΣΦΠ είχαν έρθει από το πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Βαλένθια, όμως οι καθοριστικές παρεμβάσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα έδωσαν απαντήσεις, πράγμα που δεν έγινε στο Μιλάνο.

Το κακό ξεκίνημα και ο ρυθμός της Αρμάνι

Οι ερυθρόλευκοι φάνηκαν από νωρίς να είναι εκτός κλίματος αγώνα – ίσως επηρεασμένοι και από το τραγικό συμβάν, αν και δε γνωρίζουμε τί γίνεται στο εσωτερικό της ομάδας. Ο Μουσταφά Φαλ συνέχισε τα κακά ξεκινήματα στους αγώνες, πράγμα που συμβαίνει για 4ο συνεχόμενο ματς και ίσως δείχνει ένα ντεφορμάρισμα του Γάλλου διεθνή παίκτη και αυτό αποτυπώθηκε από το γεγονός ότι η Αρμάνι τον σημάδευε σε κάθε φάση στην επίθεσή της, ενώ ταυτόχρονα τα 5 επιθετικά ριμπάουντ σε λίγα μόλις λεπτά μιλούν από μόνα τους. Έτσι, ο coach Μπαρτζώκας προχώρησε σε αλλαγές στο ροτέισον του νωρίτερα από ότι συνήθως αλλάζοντας τους Φαλ και Κάνααν με τους Μπλακ και Σλούκα.

Η Αρμάνι ωστόσο συνέχισε να είναι η ομάδα που έχει το πάνω χέρι στον αγώνα. Οι Ιταλοί θύμιζαν Ολυμπιακό στην επίθεση, είχαν εξαιρετική κίνηση μακριά από τη μπάλα, μετακινούσαν το παιχνίδι από πλευρά σε πλευρά και έβρισκαν ελευθέρα τρίποντα. Απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα, ο Μπίλι Μπάρον με 18 πόντους, 5 ασίστ και 4/6 τρίποντα. Σημαντική και η συμβολή του Νέιπιερ, που παρότι άστοχος, δημιουργούσε συνεχώς ανισορροπία στην άμυνα του Ολυμπιακού και ήταν ο παίκτης που ήλεγχε το τέμπο της αναμέτρησης.

Το rotation που δε βγήκε

Αυτή η κυριαρχία έφερε τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε μια θέση που δε μας έχει συνηθίσει: συνεχείς αλλαγές στο ροτέισον -ενώ έχουμε περιγράψει ότι ο Έλληνας coach βασίζεται σε ένα διαφορετικό, πιο σύγχρονο μοντέλο – και προσπάθεια να βρει απαντήσεις όχι με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά παρεμβαίνοντας στον αγώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι -κακοί χθες- Λαρεντζάκης και Μακίσικ να παίξουν από 18 λεπτά έκαστος προσφέροντας μεν 11 πόντους συνολικά, αλλά με λάθος τοποθετήσεις στις αμυντικές προσαρμογές, 4 λάθη έναντι 2 ασίστ και μια αδυναμία να βγάλουν την ενέργεια που ήθελε από αυτούς ο Ολυμπιακός. Την ίδια στιγμή, ο Κάνααν ήταν πιθανώς…τιμωρία από τον coach Μπαρτζώκα. Ο Αμερικάνος guard έπαιξε σύνολο 8 (!) λεπτά, με 3’ συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο που στην ουσία μπήκε…και βγήκε. Αυτό έρχεται ως συνέχεια του αγώνα με την Βαλένθια όπου έπαιξε 10 λεπτά και 0 στο δεύτερο ημίχρονο -σε ένα ματς που με 7 πόντους σε 10 λεπτά σίγουρα δεν ήταν αρνητικός. Για τον Κάνααν η κατάσταση είναι πλέον δύσκολη, καθώς φαίνεται να μην έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Ο καλός του μήνας με περισσότερη εμπιστοσύνη από τον προπονητή του οφειλόταν μάλλον στην απουσία του Σλούκα και με την επιστροφή του τα λεπτά του συρρικνώνονται με 9 λεπτά μέσο όρο στα δύο τελευταία ματς.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τη συνέχεια

Μετά από καιρό, ο Ολυμπιακός χθες φάνηκε μπερδεμένος. Η ήττα θα ερχόταν φυσιολογικά, αλλά ίσως θέτει επί τάπητος περισσότερα ζητήματα:

  • Ποιο θα είναι το rotation στα guard;
  • Θα είναι πλέον συνολικά εκτός rotation οι Κάνααν και Μπολομπόι;
  • Πώς θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί καλύτερα τον Φαλ και να τον διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση, μιας και στα 2 από τα 3 τελευταία ματς έχει τελειώσει το ματς με μηδέν ριμπάουντ;
  • Πότε θα μπορέσει να επανέλθει ο Κώστας Σλούκας στα γνωστά του στάνταρ;

Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες που διαχωρίζουν αυτούς που θέλουν να κατακτήσουν την Ευρωλίγκα, από τους υπόλοιπους. Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα στοχεύει εκεί και έχει κερδίσει το να θεωρείται η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Όσο πιο σύντομα βρει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τόσο καλύτερα θα είναι προετοιμασμένος εν όψει των πλέι οφ – εκεί που δεν αποκλείεται να βρει την Αρμάνι, αν αυτή συνεχίσει έτσι, αν και παραμένει μακριά.

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει τόσο σπουδαίο μπάσκετ όλη τη σεζόν που ένα ντεφορμάρισμα ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο. Πολλοί θα έλεγαν ότι ίσως είναι και θεμιτό. Το θέμα είναι να βγει από αυτό, όχι απλά όσο λιγότερο λαβωμένος γίνεται, αλλά και με απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τη συνέχεια.