Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με την Μακάμπι»

Στην κάμερα της novasports μίλησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στην Media Day του Ολυμπιακού, ενόψει του αγώνα της Παρασκευής με τη Μακάμπι (16/10, 21:00), με τον προπονητή των «ερυθρόλευκων» να μιλά για τους Ισραηλινούς, τους Γουιλμπέκιν και Ντόρσεϊ, αλλά και τον Κώστα Σλούκα και την εξαιρετική εικόνα της ομάδας του στο β’ μέρος με την Αρμάνι και τον Λιβιό Ζαν Σαρλ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας:

Για το πρόσωπο του Ολυμπιακού στο β’ μέρος του αγώνα με την Αρμάνι: «Δεν υπάρχει κάποιο τσιπάκι. Υπάρχουν σχήματα με πεντάδες, υπάρχει ο αντίπαλος που παίζει, υπάρχει η αυτοπεποίθηση που κάποιοι παίκτες παίρνουν μέσα από φάσεις στο παιχνίδι και υπάρχει και το ομαδικό παιχνίδι και στην άμυνα και στην επίθεση. Στο β’ μέρος παίξαμε όλοι μαζί, είχαμε πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, είχαμε πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά, ήταν μία πεντάδα που αμύνθηκε και επιτέθηκε καλά στο β’ μέρος, γι αυτό και ήρθε το αποτέλεσμα αυτό. Είχαμε πει και πριν το παιχνίδι ότι πρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, απέναντι σε μία πολύ ποιοτική ομάδα, με ταλέντο και μεγάλη εμπειρία, έχει πολλούς καλούς γκαρντ να ελέγχουν τον ρυθμό του παιχνιδιού. Το γεγονός πως εμείς στο β’ μέρος τους εμποδίσαμε να ελέγξουν τον ρυθμό, ήταν μια απόδειξη πως εμείς είμαστε καλή ομάδα, τουλάχιστον».

Για την ήττα της Μακάμπι από την Μπάγερν Μονάχου: «Οι προπονητές, συνήθως πάντα δεν θέλουν τον εφησυχασμό και την επανάπαυση. Θέλουμε οι παίκτες να είναι σε καθεστώς πίεσης και έντασης. Ο Σφαιρόπουλος θα χρησιμοποιήσει την ήττα από την Μπάγερν για να παίξουν καλύτερα. Προέρχονται από δύο συνεχόμενες ήττες και σίγουρα είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα, είναι δεδομένο αυτό. Περιμένουμε ένα δύσκολο ματς, χωρίς αμφιβολία».

Για τους Γουιλμπέκιν και Ντόρσεϊ: «Ο Γουιλμπέκιν και ο Ντόρσεϊ συμμετέχουν στο 75% των πόντων της Μακάμπι. Σκοράρουν περίπου 40 πόντους μ.ο. Αυτό σημαίνει πως σε μια καλή τους μέρα μπορεί να σκοράρουν και 50 πόντους. Σαφώς και είναι και οι δύο ταλαντούχοι. Ο Γουιλμπέκιν έχει την ικανότητα να σκοράρει δύσκολα σουτ, πολλές φορές χωρίς ισορροπία. Να τονίσω πως δεν είναι μόνο ο παίκτης που θα τον μαρκάρει, είναι μια ομαδική δουλειά και πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα έχει μια διαφορά σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Συνήθως έχει δύο σέντερ στην πεντάδα της και αυτό δημιουργεί κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες. Είναι πολύ καλή στα ριμπάουντ, στο να προστατέψει το καλάθι, αλλά είναι λιγότερο δυνατή στο να αμυνθεί περιφερειακά. Και αυτό εμείς πρέπει να το αναλύσουμε, να κρύψουμε τις όποιες αδυναμίες και να βγάλουμε στην επιφάνεια αν έχουμε δυνατότητα».

Για τον Κώστα Σλούκα και το μόλις ένα λάθος στο παιχνίδι: «Είναι σημαντικό. Είναι ένας αριθμός που πάντα μετράει. Αν δίνεις κατοχές στον αντίπαλο και δεν έχεις ασίστ, μοιραία δεν βγαίνουν οι αριθμοί και χάνεις το παιχνίδι. Είμαστε μία ομάδα που κάνει αρκετά λάθη, επειδή προσπαθεί να πασάρει πολύ. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού που προσπαθώ να επιβάλλω στην ομάδα δεν είναι εύκολος. Αν παίζαμε περισσότερο με επιθέσεις χωρίς πάσες θα είχαμε λιγότερα λάθη, όμως θα είχαμε χειρότερο ομαδικό παιχνίδι. Αν κάνουμε λίγα λάθη θα έχουμε σοβαρή τύχη να κερδίσουμε τα παιχνίδια».

Για τον Ζαν Σαρλ: «Οι πιθανότητες του Ζαν Σαρλ είναι πολύ περισσότερες. Με την Αρμάνι ήταν ανέτοιμος. Μπήκε στην 12αδα για την έσχατη περίπτωση. Είναι καλύτερα, έκανε προπόνηση και ελπίζω να μπορέσει να μας βοηθήσει».

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε και στους υπόλοιπους εκπρόσωπους του Τύπου, κάνοντας αναφορά στον τρόπο προετοιμασίας της ομάδας του ενόψει του αγώνα με την Μακάμπι, αλλά και την απόφαση της Euroleague να προτείνει την κατάργηση του άρθρου στο καταστατικό για την ήττα στα χαρτιά των ομάδων που κατεβαίνουν με λιγότερους από οκτώ παίκτες.  

Αναλυτικά:

Έχουμε back to back παιχνίδια, με αποτέλεσμα να μεσολαβεί μόνο μια μέρα, αν δώσεις πολλές πληροφορίες για τον αντίπαλο, περισσότερο μπερδεύεις την ομάδα παρά την βοηθάς. Δεν είναι το ίδιο scouting σε μονή εβδομάδα, γιατί εκεί έχεις 5-6 meetings για τον αντίπαλο, ενώ τώρα έχει 1 ½ meeting.

Κοιτάγαμε τα αποτελέσματα στην euroleague και έχουμε περισσότερα διπλά από άσους. Αυτό δείχνει πως, λόγω απουσίας κόσμου αλλά και ειδικών συνθηκών, παύει να υπάρχει μεγάλη επίδραση της έδρας. Δεν μετράει τόσο ο έκτος παίκτης, ο κόσμος, που μπορεί να επηρεάσει. Αυτή τη στιγμή μετράει η ετοιμότητα στα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός παίζει περισσότερο διάστημα καλά από αυτό που έπαιζε στην αρχή, κάτι φυσιολογικό. Προφανώς δεν είμαστε ακόμα μια ομάδα με μεγάλη διάρκεια στην απόδοση της, αλλά κάθε μέρα που  περνάει και γινόμαστε καλύτεροι αλλά και αρχίζει ο ένας παίκτης στον άλλον. Είναι σημαντικό να ξέρει πως ο ένας παίκτης μπορεί να βασίζετε στον συμπαίκτη του και όλοι μαζί στον τρόπο παιχνιδιού μας.

Αυτό που όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε είναι το προϊόν που παράγουμε. Το μπάσκετ και συγκεκριμένα το μπάσκετ στην Euroleague πρέπει να είναι ελκυστικό και δίκαιο, για να αρέσει στον κόσμο. Αυτό που παρουσιάζουμε ούτως η άλλως αρέσει, γιατί είναι υψηλού επιπέδου, αλλά πρέπει να πείσει τον κόσμο πως είναι και δίκαιο.