Skip to main content

Αν βρει ρυθμό «σκοτώνει» η νέα Φενέρ του Κοκόσκοφ

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει το τρόπο παιχνιδιού της Φενέρμπαχτσε και εστιάζει σε ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ που πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός.

 Η ερχόμενη αγωνιστική θα βρει τους «πράσινους» αντιμέτωπους με μια ομάδα με υψηλές περγαμηνές και έναν προπονητή που θέλει να αφήσει το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπασκετ και δεν είναι άλλος από τον «χρυσό» Ιγκόρ Κοκοσκόφ.

Ο Κοκοσκόφ άφησε το ΝΒΑ για να διαδεχτεί τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ως τώρα η Τούρκικη ομάδα έχει παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αθλητικό σύνολο που αν βρει ρυθμό μπορεί να εξολοθρεύσει οποιονδήποτε στη μέρα της. Πέρα όμως από το Ντε Κολό και το Βέσελι που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν, υπάρχουν άλλα δύο παιδιά που θα εστιάσουμε στο άρθρο αυτό.

ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ

Ήταν δεδομένο πως ο Ιγκόρ Κοκοσκόφ θα φέρει κάτι καινούργιο σε σχέση με τον Ομπράντοβιτς του σετ τέμπο και του απόλυτου διαβάσματος και αυτό δεν είναι άλλο από τη μεγιστοποίηση της αθλητικότητας και του τρανζίσιον παιχνιδιού.

Αυτό που έχουμε δει τις πρώτες αγωνιστικές από τη Φενέρμπαχτσε δεν έπεσε έξω από τις προσδοκίες μας. Οι Τούρκοι θέλουν να ανεβάσουν τις κατοχές μέσα από την άμυνα τους, που απλώνεται σε ολόκληρο το γήπεδο και αυτή η επιθετικότητα συνεχίζεται και στο μισό γήπεδο, όπου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αθλητικότητα των παικτών του για να ξεχυθεί στον αιφνιδιασμό.

Έχει γκαρντ με καλές αποφάσεις που μπορούν να σπρώξουν τη μπάλα και να ανεβάσουν το ρυθμό. Παίκτες όπως ο Μπράουν, ο Ντε Κολό και ο Ντίξον, παράλληλα με τον ιδιαίτερα βελτιωμένο σε αυτό το τομέα, Ουλάνοβας. Παιδιά όπως ο Πιερ που κερδίζει αρκετούς πόντους στον αιφνιδιασμό χάρη στην έκρηξη που τον διακρίνει και φυσικά παίκτες όπως ο Μαχμούτογλου και ο Έντι που θα σουτάρουν στο ανοιχτό γήπεδο κατά ριπάς.

Ο coach Κοκοσκόφ έχει δώσει το ελεύθερο στους προαναφερθέντες να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο και φυσικά έχοντας δύο σπουδαίους finisher, όπως ο Βέσελι και ο Μπαρτέλ να ψάξουν τους ψηλούς πλαγιάζοντας συνήθως είτε με ντρίμπλα, είτε με πάσα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο Ντε Κολό συνήθως με ντρίμπλα να επιτεθεί πολύ γρήγορο στο τρανζίσιον, ακόμη και όταν η άμυνα έχει γυρίσει θέλει να χτυπήσει γρήγορα είτε φτάνοντας μέχρι μέσα, είτε παίρνοντας ένα γρήγορο pick-n-roll(early drag) για να εκτελέσει – συνήθως με pull up.

Από εκεί και πέρα βλέπουμε τον Λορέντζο Μπράουν να δίνει εξαιρετικό ρυθμό λειτουργώντας ως ο καλύτερος δημιουργός σε αυτές τις καταστάσεις.

Οι «πράσινοι» δεν πρέπει να είναι βιαστικοί και να είναι πολύ διαβασμένοι στο ρυθμό που θα δώσουν στο παιχνίδι, πηγαίνοντας επιθετικά στο ριμπάουντ ή έχοντας γρήγορες επιστροφές και πιέζοντας τη μπάλα(Ντε Κολό & Μπράουν), ώστε να κόψουν το τρανζίσιον.

Λορέντζο Μπράουν

Όλοι ξέραμε ότι ο Ντε Κολό θα έχει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη Φενέρ, αλλά ο διόσκουρος του και starter Λορέντζο Μπράουν κάνει εξίσου σημαντική δουλειά και παρότι όλοι βλέπαμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αθλητικό PG με καλό μέγεθος, που σκοράρει αρκετά μέσα από pick-n-roll καταστάσεις και είναι σοβαρός αμυντικά, αυτό που φέτος τον κάνει πιο ξεχωριστό είναι η δημιουργία. Ακόμη πιο σημαντικό ότι ΘΕΛΕΙ να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του περισσότερο από πέρυσι και είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός. Ο Μπράουν έχει πολύ καλά διαβάσματα μέσα από pick-n-roll και τρανζίσιον καταστάσεις, αλλά δείχνει να σκέφτεται παραπάνω και να ξεχνάει τη δημιουργία όσο πιέζεται ή όσο μένει πολύ με τη μπάλα στα χέρια και τους υπόλοιπους συμπαίκτες ανενεργούς.

Εντγκάρας Ουλάνοβας

Ο Λιθουανός έφυγε για πρώτη φορά από τη πατρίδα του στη πιο μεστή και ώριμη περίοδο της μπασκετικής του ζωής. Ο coach Koκοσκόφ τον εμπιστεύεται και τον ξεκινάει πάντα στο «3», έχοντας σταθερά το παιχνίδι με πρόσωπο που συνήθως είναι αριστερό drive και το spot up σουτ που φέτος έχει ανεβάσει στο 50%! Παράλληλα η υψηλή αντίληψη που διαθέτει τον έχει βοηθήσει να δημιουργεί κάτι που έδειξε στο ματς με τη Μπάγερν κάτω από διάφορες καταστάσεις(τρανζίσιον, split κλπ.).

Αυτό που φυσικά παίρνει σε κάθε παιχνίδι ο Σέρβος προπονητής είναι το παιχνίδι με πλάτη του Λιθουανού. Συνήθως σε ομάδες που παίζουν αλλαγές, όπως ο Παναθηναϊκός ή η Μπάγερν θα χτυπήσει ένα mismatch «3» απέναντι σε «1», ειδικά αν αυτό το «1» είναι ο Σάικς. Αλλά όπως και να ‘χει δίνει επιλογές στον Ουάλανοβας ο οποίος είναι πολύ καλός στο χαμηλό post προσπαθώντας να γυρίσει κατά κόρον από αριστερά ή δημιουργώντας με το αριστερό χέρι. Αν μπορέσεις να τον στείλεις δεξιά έχεις κερδίσει σε μεγάλο βαθμό.