Skip to main content

Ρίτας Βίλνιους: Οι κόκκινοι επιστρέφουν, πρώτος τίτλος μετά από δώδεκα χρόνια

Η Ρίτας Βίλνιους επέστρεψε στην πρώτη θέση του Λιθουανικού πρωταθλήματος μετά από δώδεκα χρόνια, με τους "κόκκινους" να έχουν βαριά ευρωπαική φανέλα και να θέλουν να "χτίσουν" πάνω σε αυτήν την επιτυχία.

Η Ρίτας έκανε την έκπληξη στο ευρωπαικό μπάσκετ, αφού κατέκτησε τον πρώτο χρονικά τίτλο της από την σεζόν 2009-2010 και τον έκτο συνολικά, επικρατώντας με 4-1 στην σειρά των τελικών, την Λιετκαμπέλις, στην οποία αγωνίζονταν ο Παναγιώτης Καλαιτζάκης.

Οι "κόκκινοι" έχουν γράψει ιστορία στην Ευρώπη, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων έξι πρωταθλήματα Λιθουανίας, τρία Κύπελλα Λιθουανίας, τρία πρωταθλήματα της Βαλτικής, ένα τίτλο στο Uleb Cup και ένα τίτλο στο EuroCup. Το 1997 η Στατίμπα είχε οικονομικά προβλήματα και ήταν στο όριο της χρεοκοπίας, με τους ανθρώπους της εφημερίδας "Λιέτιβος Ρίτας" να αγοράζουν την ομάδα και έτσι δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό σύνολο που κόντραρει παραπάνω από δύο δεκαετίες με την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Ο πρώτος τίτλος ήρθε την σεζόν 1997-1998 και ήταν το εγχώριο Κύπελλο, ενώ η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε την σεζόν 1999-2000, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον κόουτς Σαρούνας Σακαλάουσκας να έχει στο ρόστερ του μεταξύ άλλων, τον Ραμούνας Σισκάουσκας, τον Άντριους Γκιεντράιτις, τον Έρικ Έλιοτ, τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και τον Ρομπέρτας Γιαβτόκας. Ο δεύτερος τίτλος ήρθε δύο χρόνια μετά (2001-2002), ενώ την σεζόν 2004-2005, οι κόκκινοι κατέκτησαν το Uleb Cup, επικρατώντας επί της Ελληνικής ομάδας του Μακεδονικού με 78-74.

 

Εποχή Νέβεν Σπάχια την σεζόν 2005-2006, με αποτέλεσμα να κάνει το ντεμπούτο της στην EuroLeague, οπού αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στον όμιλο στον πρώτο γύρο και πέρασε μέχρι την φάση των 16, ενώ πανηγύρισε την κατάκτηση του Λιθουανικού πρωταθλήματος και της Βαλτικής λίγκας. Στους τελικούς του ULEB Cup βρέθηκε και την σεζόν 2006-2007, αλλά ηττήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ σάρωσε και στις τέσσερις διοργανώσεις που συμμετείχε (Λιθουανία πρωτάθλημα και κύπελλο, Βαλτική λίγκα και EuroCup) την σεζόν 2008-2009, επικρατώντας στους τελικούς του ευρωπαικού θεσμού επί της Χίμκι. 

Το πρωτάθλημα και το κύπελλο της χώρας της κατέκτησε την σεζόν 2009-2010, ενώ συνέχισε ανελλιπώς να συμμετέχει στις ευρωπαικές διοργανώσεις στην επόμενη δεκαετία, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλες τις ευρωπαικές ομάδες λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ρίτας παρέμεινε ανταγωνιστική και πάλευε συνεχώς για την διάκριση, σηκώνοντας δύο κύπελλα Λιθουανίας, τις σεζόν 2015-2016 και 2018-2019. Νέα εποχή ιδιοκτησίας υπάρχει στην ομάδα από το 2017, η οποία προσπαθεί να βρίσκει λύσεις και να παίζει ωραίο μπάσκετ, έχοντας παραδοσιακά γεμάτες σεζόν τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε ευρωπαικές διοργανώσεις. Επιστροφή στις διοργανώσεις της FIBA από την σεζόν 2020-2021, για αυτό και συμμετέχει τα τελευταία δύο χρόνια στο BCL.

Από την σεζόν 2017-2018 βρίσκεται στους τελικούς του Λιθουανικού πρωταθλήματος, το οποίο φέτος κατέκτησε και σίγουρα στο μέλλον, θα μας απασχολήσει με τις επιτυχίες της, αφού δείχνει ότι το σύνολο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.