Skip to main content

Κουζμίνσκας: «Βρέθηκα λάθος στιγμή στον Ολυμπιακό, προσωπικός στόχος μου να κατακτήσω το EuroCup φέτος»

 Ο 30χρονος Λιθουανός φόργουορντ Μιντάουγκας Κουζμίνσκας μίλησε στο superbasket.gr τόσο για τους στόχους της Λοκομοτίβ Κουμπάν σε VTB League και EuroCup, όσο και για το πέρασμα του για τον Ολυμπιακό, για το πώς πέρασε την πανδημία και το lockdown, αλλά και για την εθνική Λιθουανίας.

του Άρη Κατσίδη

Ποιοι είναι οι στόχοι της Λοκομοτίβ Κουμπάν φέτος στο πρωτάθλημα;

Νομίζω ότι όλη αυτή η κατάσταση μας δίδαξε να μην σχεδιάζουμε τόσα πολλά πράγματα μελλοντικά. Πρώτα από όλα, όλοι θέλουν η σεζόν να κυλήσει φυσιολογικά. Αλλά γενικότερα, η Λοκομοτίβ Κουμπάν είναι μια ομάδα, που εδώ και πολλά χρόνια, έχει πολύ υψηλούς στόχους στις διοργανώσεις που παίρνει μέρος.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε ακόμη και δεν κάναμε meeting για να μιλήσουμε για αυτήν, αλλά κατά την άποψη μου- πρέπει να αγωνιστούμε για την επιστροφή της ομάδας στην Euroleague, για αυτό το στόχο έχουμε δύο τρόπους- την (κατάκτηση) του Eurocup και την VTB league, η οποία κατά την άποψη μου είναι η δεύτερη καλύτερη λίγκα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή με 3 ομάδες Euroleague και 2 ομάδες EuroCup.

Nuobodu ne visiems: tarsi amerikietis NBA pasijutęs Kuzminskas iš ...

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το EuroCup; Τι εμπειρίες θεωρείς ότι αποκομίσατε από την προηγούμενη χρονιά;

Δεν μπορώ να πω τόσα πολλά για την σεζόν στο EuroCup, επειδή ενσωματώθηκα στην ομάδα όταν όλα είχαν ξεκινήσει και μετά από λίγα παιχνίδια βρεθήκαμε εκτός διοργάνωσης. Όπως είπα, δεν έχουμε μιλήσει με τον οργανισμό για τους στόχους της φετινής σεζόν ακόμη, αλλά ο προσωπικός μου στόχος είναι να κατακτήσω το Eurocup φέτος.

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και για την χημεία που υπάρχει

Ήταν τέλεια. Δεν ξέρω πως ήταν πιο πριν, αλλά από τότε που ενσωματώθηκα στην ομάδα όλα ήταν τέλεια. Νομίζω ότι η ομάδα μας ήταν αρκετά νέα πέρσι και χρειαστήκαμε λίγο χρόνο να προσαρμοστούμε και όταν συνέβη αυτό – δεν είχαμε ήττα για κάποιους μήνες. Είμαι χαρούμενος, που ο συμπατριώτης μου, Μάντας (Καλνιέτις), έμεινε στην ομάδα, όπως και άλλα παιδιά που ήταν ο κορμός της. Νομίζω, ότι η ομάδα έχει συνέχεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα αποτελέσματα.

Mindaugas Kuzminskas Highlights 19 Pts vs Zielona Gora 25.11.2019 ...

Ποια είναι η διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά ματς και σε εκείνα της VTB league? Ποιες είναι οι αναμνήσεις και τι έχεις κρατήσει από ματς προηγούμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων;

Όταν έπαιζα για τρία χρόνια σε ACB και Euroleague με την ίδια ομάδα, κατάλαβα ότι δεν μπορείς να εστιάσεις σε διαφορετικά πρωταθλήματα. Ιδιαίτερα όταν τα πρωταθλήματα είναι πολύ δυνατά. Πρέπει να αποκτήσεις νοοτροπία νικητή και να παίζεις το κάθε παιχνίδι σε κάθε επίπεδο, ανεξαρτήτως αν είναι δύσκολο να το κάνεις αυτό για δέκα συνεχόμενους μήνες. Αλλά δεν είναι το χόμπι μας, αυτή είναι η δουλειά μας. Όταν ο γιατρός κάνει μια εγχείρηση, κανείς δεν θα τον ρωτήσει αν είναι σε καλή διάθεση ή αν είναι σε ετοιμότητα για εκείνη την ημέρα.

Αγωνιστήκατε στον Ολυμπιακό μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τους Πειραιώτες; Τι κρατάτε από εκείνο το διάστημα;

Στην πραγματικότητα είμαι λίγο λυπημένος, επειδή νομίζω ότι βρέθηκα εκεί στην λάθος στιγμή. Πολλές αλλαγές, πολλά νέα πράγματα και ήθελα πραγματικά χρόνο για να αγωνίζομαι και χρόνο για na παίζω στην θέση μου. Όταν μπαίνετε στα αποδυτήρια, στο γυμναστήριο, μπορείτε να νιώσετε μια θρυλική ατμόσφαιρα εκεί. Παίζοντας μαζί με παιδιά όπως ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου. Πήγαινα για δείπνο στην πόλη και με αναγνώριζαν οι φίλαθλοι, οι οποίοι ξέρουν μπάσκετ. Πραγματικά κάτι απίστευτο.

Lokomotiv Kuban adds Mindaugas Kuzminskas | Eurohoops

Θα μπορούσα να μείνω, αλλά νομίζω πως εκείνη την στιγμή έπρεπε να πάρω μεταγραφή και να αποδείξω σε όλους ότι μπορώ να παίζω, το οποίο έκανα στο Κρασνοντάρ. Αλλά ποιος ξέρει, μπορεί η ζωή να τα φέρει έτσι ώστε να ξανασυναντηθούμε , επειδή είμαι ευγνώμων προς την ομάδα (τον Ολυμπιακό), που με κατάλαβε πραγματικά και χαίρομαι που μπορώ να πω μόνο καλά λόγια για αυτόν τον σύλλογο.

H VTB League είναι ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Σε τι διαφέρει από άλλες λίγκες;

Πρώτα από όλα, τα μπάτζετ των ομάδων τους επιτρέπουν να αποκτούν σπουδαίους παίκτες και προπονητές, οπότε το επίπεδο είναι ήδη πάρα πολύ υψηλό. Δεύτερον, την μια μέρα παίζεις για το Eurocup, για παράδειγμα στην Μάλαγα και την άλλη εβδομάδα αγωνίζεσαι στο Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις και τα ταξίδια που κάνουμε δεν είναι εύκολα. Κάποιες στιγμές ξοδεύεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια στα ταξίδια παρά στις προπονήσεις.

Ποια είναι η άποψη σου για το ελληνικό πρωτάθλημα; Έχει ξεχωρίσει κάποια ομάδα ή κάποιον Έλληνα μπασκετμπολίστα;

Δεν είχα την ευκαιρία να παίξω εκεί (στο ελληνικό πρωτάθλημα). Μόνο φιλικά παιχνίδια. Αλλά νομίζω ότι επικρατεί παρόμοια κατάσταση με την Λιθουανία. Ίσως οι περισσότερες ομάδες δεν μπορούν να αποκτήσουν μεγάλους παίκτες, αλλά πολλοί Έλληνες παίκτες ξέρουν πώς να παίξουν μπάσκετ και ανεβάζουν το επίπεδο πραγματικά πολύ ψηλά.

Και αν είναι να ξεχωρίσω μια ομάδα ή ένα παίκτη, για εμένα αυτήν την στιγμή φυσικά είναι ο Ολυμπιακός και οι τρεις Έλληνες άσσοι, που είναι πραγματικά εξαιρετικοί άνθρωποι. Νομίζω ότι το να είσαι εξαιρετικός άνθρωπος είναι πιο σημαντικό από το να είσαι καλός παίκτης.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πως πέρασες κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού και του lockdown;

Νομίζω ότι, εμείς, οι μπασκετμπολίστες υψηλού επιπέδου, δεν θα έπρεπε να «κλαίμε» πάρα πολύ. Εννοώ ότι μου έλειψε πραγματικά να παίζω μπάσκετ και να βρίσκομαι πραγματικά σε ρυθμό, κάτι που γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Αλλά την ίδια στιγμή ήταν είσαι μαζί με τους κοντινούς σου ανθρώπους, να ηρεμήσεις λίγο και να δεις τον κόσμο με διαφορετικά μάτια.

Новости – PBC Lokomotiv–Kuban – official site – Professinal ...

Φυσικά, φυσικά ακολουθούσα όλες τις οδηγίες και τους κανόνες, επειδή πιστεύω, ότι θα ξεπερνούσα τον ιό, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να μεταφέρουν την ασθένεια, για αυτό το λόγο, δεν έχει να κάνει με φύλα και ηλικίες, όλοι πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλείας.

Πώς είναι η καθημερινότητα στο Κρασνοντάρ;

Λοιπόν, όταν αποκλειστήκαμε από το Eurocup, είχαμε πολύ χρόνο να γνωρίσουμε την πόλη καλύτερα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι η Ρωσική σάουνα. Ακόμη και οι Αμερικανοί παίκτες που δεν τους αρέσει να πηγαίνουν στην σάουνα, την λάτρεψαν.

Τα ταξίδια που κάνει η Λοκομοτίβ Κουμπάν τόσο για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις όσο και για την VTB League είναι μακρινά. Ποιο θεωρείς ότι ήταν πιο δύσκολο;

Τις περισσότερες φορές οι ομάδες προσπαθούν να τα κάνουν όλα εύκολα. Φυσικά, δεν μπορούμε κάθε φορά να πετάμε με πτήσεις charter παντού, αλλά πέρσι στα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια του Eurocup πετάξαμε με charter. Πιθανόν η πιο δύσκολο πτήση ήταν εκείνη στο Κρασνογιάρσκ. Επίσης ήταν πολύ δύσκολο να παίξουμε εκεί, λόγω της μεγάλης διαφοράς της ώρας.

Mindaugas Kuzminskas closing in on decision, has five EuroLeague ...

 Ήσουν μέλος των Νιου Γιόρκ Νικς τη σεζόν 2016-2017. Ποιες είναι οι απόψεις σου για εκείνη την ομάδα και φυσικά για το NBA;

Απίθανη εμπειρία. Έπαιξα με παίκτες όπως ο Καρμέλο Άντονι, ο Ντέρικ Ρόουζ, ο Γιοακίμ Νοά, ο Κριστάπς Πορζίνγκις και ο Σάσα Βούγιασιτς. Έμαθα πολλά πράγματα. Λόγω για κάποιων πραγμάτων που δεν θέλω να μιλήσω για ακόμη, μερικά από αυτά αποτελούν λάθη μου, για αυτό δεν έμεινα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκεί. Τώρα νιώθω ακόμη νέος και υγιείς, αλλά οι ομάδες αναζητούν κάποιους νεότερους ταλαντούχους παίκτες με προοπτικές χαχαχα.

Κατακτήσατε δύο ασημένια μετάλλια στα Eurobasket 2013 και 2015. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από αυτές τις διοργανώσεις; Πως είναι να κερδίσεις ένα μετάλλιο με την Εθνική του ομάδα;

Εμείς, οι Λιθουανοί, είμαστε μεγάλοι πατριώτες για την χώρα μας. Όταν ήμουν μικρός το όνειρο μου ήταν να παίξω με την Εθνική ομάδα. Ευτυχώς, κατέκτησα δύο μετάλλια, αλλά την ίδια στιγμή ήταν μια εμπειρία που δεν αξιοποιήσαμε, γιατί τα δύο ασημένια μετάλλια σημαίνουν δύο χαμένους τελικούς.

Βέβαια οι δύο μεγαλύτερες ήττες για εμένα είναι πρώτον, το παιχνίδι για την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, οπού είχαμε τον έλεγχο του αγώνα κόντρα στην Γαλλία, αλλά ηττηθήκαμε (με 95-93). Δεύτερον, στο Eurobasket του 2017, που βγήκαμε πρώτοι στον όμιλο και συναντήσαμε την Ελλάδα στα προημιτελικά. Αν δεν ήταν εκείνο το παιχνίδι, είχαμε μεγάλες ευκαιρίες να κατακτήσαμε τα πάντα. Αλλά εκείνο το παιχνίδι δυστυχώς ήταν το χειρότερο για εμάς και το καλύτερο για την Ελλάδα στην διοργάνωση.

Τι σημαίνει το μπάσκετ για την Λιθουανία; Γιατί θεωρείς ότι είναι πάντα σε υψηλές θέσεις στα τουρνουά;

Στοιχηματίζω , βέβαια είναι κλισέ, ότι όλοι λένε πως το μπάσκετ στην Λιθουανία είναι μια δεύτερη θρησκεία. Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες στον κόσμο που το μπάσκετ είναι Νο1 άθλημα. Είμαι χαρούμενος, οπού η Λιθουανία είναι μία από αυτές. Όταν έχουμε παιχνίδι με την Εθνική ομάδα, αυτό το παιχνίδι ενώνει όλη την χώρα.

Δυστυχώς δεν συμφωνώ ότι πηγαίνουμε πάντα σε υψηλές θέσεις στα τουρνουά, γιατί από το 2015 έχουμε να κατακτήσουμε μετάλλια.

M.Kuzminskas atvirai: apie skyrybas su „Olympiakos“ ir ...

Πιστεύεις ότι η Λιθουανία μπορεί να διεκδικήσει μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023;

Νομίζω ότι έχουμε πολύ χρόνο ακόμη μέχρι τότε. Όπως είπα πιο πριν, ο ιός μας έχει αποδείξει, ότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε πάρα πολλά πράγματα εκ των προτέρων. Στο μπάσκετ πρέπει να σκέφτεσαι παιχνίδι με το παιχνίδι. Ειδικότερα, μετά από τρία χρόνια είναι απίθανο να μαντέψουμε από τώρα ποιος θα είναι υγιείς, ποιος θα είναι σε φόρμα και αν γενικότερα, θα έχουμε την δυνατότητα να παίζουμε με φυσιολογικό τρόπο στα τουρνουά μπάσκετ.