Skip to main content

Χεσούς Ραμίρεζ στο Superbasket: «Ο Ντένις Σρέντερ φέρνει στην Μπράουνσβαϊγκ την νοοτροπία του νικητή»

Ο προπονητής της Μπράουνσβαϊγκ, Χεσούς Ραμίρεζ μίλησε στο superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ Λάρνακας, για την πρώτη αγωνιστική του FIBA Europe Cup. Ο Ισπανός κόουτς επισήμανε τα στοιχεία που θέλει η ομάδα του να έχει στο παιχνίδι της, αλλά και τόνισε τις απόψεις του για την ανάπτυξη του γερμανικού μπάσκετ.

 Η Μπράουνσβαϊγκ υπό τις οδηγίες του κόουτς Χεσούς Ραμίρεζ ξεκίνησε πολύ δυνατά στο πολύ ανταγωνιστικό γερμανικό πρωτάθλημα με δύο νίκες σε τρεις αγώνες. Τα λιοντάρια θα αγωνιστούν φέτος στους ομίλους του FIBA Europe Cup, έχοντας αντίπαλο στην πρώτη αγωνιστική, την ΑΕΚ Λάρνακας. Επίσης, στον όμιλο τους βρίσκονται ο Κεραυνός και η τουρκική Τόφας.

Ο NBAer και MVP του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2023 που οδήγησε την Γερμανία στην κατάκτηση του τίτλου, Ντένις Σρέντερ έχει την ιδιοκτησία της Μπράουνσβαϊγκ, που είναι η ομάδα από την πόλη που γεννήθηκε, αλλά εκεί έκανε και τα πρώτα βήματα του στο μπάσκετ. Ο διεθνής Γερμανός γκαρντ έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον σύλλογο, ενώ είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη νέων ηλικιακά παικτών, δημιουργώντας πολλά καμπς και προγράμματα, αλλά και συμμετέχοντας σε καινοτομες πλατφόρμες για τα νέα παιδιά όπως είναι το Nexxt Talents. 

Ο κόουτς Χεσούς Ραμίρεζ έχει τεράστια εμπειρία από το γερμανικό πρωτάθλημα, με την φετινή σεζόν να είναι η δέκατη του στην Μπουντεσλίγκα. Ο Ισπανός κόουτς έχει πολλές παραστάσεις και εμπειρίες από το πιο υψηλό επίπεδο, ενώ βρίσκεται στα λιοντάρια από το 2021. Όπως μας ανέφερε, η Μπράουνσβαϊγκ στοχεύει τόσο στο να αναδείξει και να αναπτύξει νέα παιδιά, αλλά και να συνθέτουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο που να παίρνει αποτελέσματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κόουτς της Μπράουνσβαϊγκ, Χεσούς Ραμίρεζ στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Η Μπράουνσβαϊγκ θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ Λάρνακας για την πρώτη αγωνιστική του FIBA Europe Cup. Πώς περιμένετε να πάει το παιχνίδι;

«Και οι δύο ομάδες θα παίξουν για την νίκη. Έχουμε δείξει τον τρόπο που επιθυμούμε να παίξουμε, έχοντας την άμυνα ως προτεραιότητα. Κάναμε σκάουτινγκ την ΑΕΚ Λάρνακας. Θα παίξουμε με το παιχνίδι μας και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε στο FIBA Europe Cup. Θέλουμε να αναδείξουμε την ταυτότητα του συλλόγου μας». 

Ποιες είναι οι απόψεις σας για την κυπριακή ομάδα και τι θα θέλατε να προσέξετε περισσότερο στο παιχνίδι;

«Θέλουμε να δώσουμε προσοχή στους εαυτούς μας. Θα εστιάσουμε στο παιχνίδι μας, στις ενέργειες μας και στην αμυντική μας προσέγγιση. Η ένταση του αγώνα και η ενέργεια που θέλουμε να βγάλουμε είναι τα πράγματα που επιθυμούμε να προσέξουμε περισσότερο».

Πώς περιμένετε το επίπεδο της φετινής διοργάνωσης του FIBA Europe Cup;

«Έχω εμπειρία στο FIBA Europe Cup με την συμμετοχή μου με την ουγγρική ομάδα της Άλμπα Φέχερβαρ την σεζόν 2018-2019. Ήμασταν μια ανάσα από τα ημιτελικά. Ήταν ένας πολύ ανταγωνιστικός θεσμός. Η διοργάνωση έχει πολύ καλές ομάδες, θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την αρχή».

Η Μπράουνσβαϊγκ είναι πολύ ψηλά στα στατιστικά του γερμανικού πρωταθλήματος, ιδιαίτερα στα ριμπάουντ, στις τάπες και στα κλεψίματα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την άμυνα της. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας σας.

«Το σλόγκαν της ομάδας μας είναι το "Jung, wild and hungrig" (νέοι, άγριοι, πεινασμένοι (για διακρίσεις)). Αναφέρεται αυτή η έκφραση στα νέα ταλέντα που βγαίνουν από το γερμανικό πρωτάθλημα. Έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη των νέων ηλικιακά παικτών από την Γερμανία, αλλά και από όλο τον κόσμο. Δίνουμε την δυνατότητα σε νέα ταλαντούχα παιδιά για να εξελιχθούν. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες αυτών των νέων παιδιών, αλλά την ίδια στιγμή, θέλουμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί και να παίξουμε το καλύτερο παιχνίδι μας. Θα πρέπει να ενώσουμε αυτά τα δύο στοιχεία. Πέρα από το μπάσκετ, θέλουμε να τους βοηθήσουμε και στον χαρακτήρα τους. Έχουμε το νεότερο ηλικιακά ρόστερ στο γερμανικό πρωτάθλημα, γύρω στα 20 χρονών κατά μέσο όρο. Εύχομαι να έχουμε το πιο υψηλό επίπεδο σε κάθε παιχνίδι».

Η ομάδα της Μπράουνσβαϊγκ θέλει να συμμετέχει στην ανάπτυξη των νέων ηλικιακά παικτών, κάτι που παρατηρούμε και από την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Nexxt Talents, ενώ επίσης το σλόγκαν σας είναι "Jung, wild and hungrig" (νέοι, άγριοι, πεινασμένοι (για διακρίσεις)). Θα ήθελα να μας αναλύσετε τις ενέργειες που κάνετε για την ανάπτυξη των νέων παιδιών στην γερμανική ομάδα.

«Η πολιτική της ανάπτυξης των παικτών προέρχεται από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Ντένις Σρέντερ και τον General Manager, τον Νιλς Μίτμαν. Έχει να κάνει με τα πιστεύω μας και με το κονσεπτ μας. Δίνουμε στα παιδιά την δυνατότητα συμμετοχής στο γερμανικό πρωτάθλημα, στην ευρωπαϊκή διοργάνωση του FIBA Europe Cup, αλλά γίνονται και πολλές ενέργειες με workouts και με ειδικά προγράμματα. Υπάρχει ο στόχος της ανάπτυξης των παικτών με τις ειδικές προπονησεις, αλλά στοχεύουμε και στην ψυχική ανάπτυξη (mental). Όπως πρωτοείπα, θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο πιο υψηλό επίπεδο και το πρόγραμμα μας που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό, χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και εξελίσσεται στην σωστή κατεύθυνση».

Ο Ντένις Σρέντερ είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας και είναι γνωστό ότι θέλει να είναι πρωτοπόρος σχετικά με τα προγράμματα ανάπτυξης παικτών. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την συνεργασία σας με τον Ντένις Σρέντερ, αλλά και για την δραστηριότητα του στην ομάδα.

«Πριν κάποια χρόνια ο Ντένις Σρέντερ πήρε την ιδιοκτησία της ομάδας. Θέλει να βοηθήσει τον οργανισμό που του έδωσε την δυνατότητα να παίξει στο γερμανικό πρωτάθλημα. Θέλει να βοηθήσει την κοινωνία και ιδιαίτερα την μπασκετική κοινότητα και την ομάδα της Μπράουνσβαϊγκ που παίζει στην Γερμανία, που αποτελεί ένα προσωπικό του πρότζεκτ. Επίσης έρχεται στην πόλη και είναι πάντα διαθέσιμος για να βοηθήσει σχετικά με τα προγράμματα, αλλά και τους παίκτες και τους προπονητές και γενικότερα ολόκληρο τον οργανισμό. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι έχει την δουλειά του, είναι ένας επαγγελματίας παίκτης στο NBA. Αλλά, συνεχώς δείχνει ενδιαφέρον για εμάς και μας βλέπει,  παρακολουθεί και τους αγώνες, ενώ μιλάμε συχνά και στο τηλέφωνο. Έχει συνεχή επικοινωνία με την ομάδα και όταν μπορεί έρχεται στο γήπεδο κυρίως στους εντός έδρας αγώνες. Όπως φαίνεται και από την καριέρα του στο NBA και στην εθνική ομάδα της Γερμανίας είναι ένα πολύ φιλόδοξο άτομο. Κατέκτησε με την εθνική ομάδα το παγκόσμιο κύπελλο την περσινή σεζόν. Αποτελεί μεγάλη μας τιμή που είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας και μας φέρνει την νοοτροπία και το πνεύμα του νικητή».

Το Μπράουνσβαϊγκ είχε τον MVP του παγκόσμιου κυπέλλου 2023, τον Ντένις Σρέντερ, με την Γερμανία να κατακτάει τον τίτλο. Είστε πολλά χρόνια στο γερμανικό πρωτάθλημα, οπότε θα ήθελα να μας μιλήσετε για την ανάπτυξη της λίγκας, αλλά και της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες επιτυχίες σε διεθνείς διοργανώσεις (χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket 2022).

«Οι τελευταίες δύο τρεις γενιές του γερμανικού μπάσκετ είχαν παίκτες με πολύ ταλέντο όπως είναι ο Σρέντερ, τα αδέρφια Βάγκνερ, ο Τάις, ο Μπόνγκα, ο Βόιτμαν και οι υπόλοιποι. Όλοι αυτοί οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο ταλέντο, πλας ότι έχουν χαρακτήρα, έχουν πολύ κίνητρο στο παιχνίδι τους, υψηλό γνωστικό επίπεδο και νοοτροπία νικητή. Είναι ένας συνδυασμός μπασκετικού ταλέντου με φυσικά ταλέντα και όπως είναι ο Ντένις Σρέντερ, πηγαίνουν το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Σχετικά με το γερμανικό πρωτάθλημα, είναι η δέκατη σεζόν μου εδώ. Δεν σταματάει ποτέ να εξελίσσεται. Γίνονται βήματα προόδου και ακόμη, γίνεται πολύ καλή δουλειά από την οργανωτική επιτροπή σαν δομή, σαν φορμάτ και στο οικονομικό υπόβαθρο. Στο κομμάτι του μπάσκετ όπως είπα, οι γερμανικές ομάδες τα πάνε καλά και παίζουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην Euroleague έχουμε την Άλμπα Βερολίνου και την Μπάγερν Μονάχου. Στο Eurocup είναι η Ούλμ που έχει παρόμοιο πρόγραμμα με εμάς και το Αμβούργο. Επίσης, πέρσι το FIBA Europe Cup το κατέκτησε η Χέμνιτζ, μια γερμανική ομάδα».