Skip to main content

Ντάνκο Μπράνκοβιτς στο Superbasket: «Από τους καλύτερους στην Euroleague οι ψηλοί του Παναθηναϊκού»

Ο σέντερ της Μπάγερν Μονάχου, Ντάνκο Μπράνκοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, την Πέμπτη (10/10), για την δεύτερη αγωνιστική της Euroleague. Ο διεθνής Κροάτης σέντερ υπογράμμισε για το τι πρέπει να προσέξει η γερμανική ομάδα στην αναμέτρηση με τους πράσινους. 

Η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται υπό τις οδηγίες του πρωταθλητή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 με την Εθνική Γερμανίας, Γκόρντον Χέρμπερτ. Με τον Καναδό προπονητή έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά την χρονιά, επικρατώντας της πρωτοπόρου της περσινής κανονικής περιόδου στην Euroleague, Ρεάλ Μαδρίτης με 97-89, ενώ στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει ρεκόρ με 3-1.

Οι Βαυαροί έδειξαν στον πρώτο αγώνα ότι έχουν πολλές λύσεις σε άμυνα και σε επίθεση και είναι σε θέση να απειλήσουν όταν βρουν ανοιχτούς χώρους και λανθασμένες επιλογές αντιπάλων.

Η γερμανική ομάδα απέκτησε το καλοκαίρι του 2022, τον Ντάνκο Μπράνκοβιτς, ο οποίος βοήθησε πέρσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Γερμανίας, ενώ έδωσε πολύτιμες λύσεις πέρσι και στην Euroleague. Ο σέντερ ύψους 2.17μ. είναι αθλητικός ψηλός, αλλά και rim protector, με μεγάλη έφεση στα καρφώματα. 

Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις με τις μικρές εθνικές ομάδες της Κροατίας και με την ανδρική ομάδα ήταν μέλος του ρόστερ που έπαιξε στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά της Ελλάδας το 2024. 

Την περσινή σεζόν είχε σε 24 αγώνες στο γερμανικό πρωτάθλημα, 6.7 πόντους και 2.9 ριμπάουντ, ενώ σε 25 αναμετρήσεις στην Euroleague, είχε κατά μέσο όρο, 4.2 πόντους και 2.5 ριμπάουντ. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Ντάνκο Μπράνκοβιτς στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα αντιμετωπίσετε τον Παναθηναϊκό για την δεύτερη αγωνιστική της Euroleague. Πώς περιμένεις να εξελιχθεί ο αγώνας;

«Θα παίξουμε έναν δυνατό αγώνα σε μια δύσκολη έδρα με πολύ κόσμο. Θα είναι πολύ ωραία αναμέτρηση. Έχω ξαναπαίξει εκεί, οπότε ξέρω ότι θα είναι πολύ ωραία».

Ποια είναι η άποψη σου για τους πράσινους; Τι θεωρείς ότι πρέπει να προσέξετε περισσότερο στο παιχνίδι;

«Θέλουμε να τους ασκήσουμε πίεση, να είμαστε σταθεροί, αλλά και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο παρκέ. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, λόγω του γεγονότος ότι έχουν πολλούς καλούς παίκτες».

Πώς περιμένεις την μάχη με τους ψηλούς του Παναθηναϊκού;

«Οι ψηλοί του Παναθηναϊκού είναι από τους καλύτερους στην Euroleague. Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον ρυθμό, να πάρουμε τα ριμπάουντ, αλλά και να απαντήσουμε στις επιθέσεις τους με τις δικές μας».

Ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν Μονάχου θα είναι ο πρώτος που θα γίνει στο γήπεδο με το νέο δάπεδο, το glass floor. Θα ήθελα να μας μιλήσεις την άποψη σου σχετικά με αυτό.

«Έχουμε κάνει προπονήσεις με το glass floor, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Θα είναι ωραίο κατά την άποψη μου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ωραία special effects».

Βλέπουμε ότι η Μπάγερν Μονάχου είναι μια ομάδα που σκοράρει πολύ στους πρώτους αγώνες της νέας σεζόν. Θα ήθελα να μας κάνεις ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

«Η φιλοσοφία της ομάδας μας έχει να κάνει ότι και στην άμυνα και στην επίθεση παίζουμε ως ομάδα και όχι ατομικά, ενώ μέσω του συστήματος προστατεύουμε τους συμπαίκτες μας. Είτε κερδίζουμε, είτε χάνουμε, το κάνουμε ως ομάδα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι  παίζουμε ο ένας δίπλα στον άλλον».

Επίσης, θα ήθελα να μας μιλήσεις για το πώς είναι η συνεργασία σου με τον νέο προπονητή των Βαυαρών, τον κόουτς Γκόρντον Χέρμπερτ.

«Την φετινή σεζόν ήρθαν καινούργιοι παίκτες και επίσης νέος προπονητής. Για εμένα δεν ήταν δύσκολη η προσαρμογή. Είναι ένας καλός προπονητής που έχει πάρει τίτλους και φυσικά έχει κερδίσει τον σεβασμό. Εμένα μου αρέσει πολύ».

Είσαι ένα από τα μεγάλα project της Μπάγερν Μονάχου και τυγχάνεις ιδιαίτερης προσοχής. Πέρσι είχες αναφέρει ότι για παράδειγμα ο Σερζ Ιμπάκα ήταν ο μέντορας σου. Θα ήθελα να μας μιλήσεις περαιτέρω για αυτό, αλλά και για το πώς η γερμανική ομάδα βοηθάει στην ανάπτυξη σου ως παίκτη;

«Ο Σέρζ Ιμπάκα μου έμαθε πολλά πράγματα. Παίζαμε ένας εναντίον ενός μετά την προπόνηση. Κανείς δεν μαθαίνει καλύτερα από ότι με ένα βετεράνο παίκτη το πώς να είναι σε μια ομάδα. Η Μπάγερν Μονάχου μας υποστηρίζει πολύ. Έχουν υπομονή, κάτι που χρειάζομαι, έχοντας ως στόχο να βρω αυτοπεποίθηση».

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την συμμετοχή σου στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του 2024 στην Ελλάδα με την Εθνική Κροατίας; 

«Παλέψαμε και ήμασταν πάρα πολύ κοντά. Παραλίγο να τα καταφέρουμε, αλλά ήταν δύσκολο να παίξουμε σε αυτό το γήπεδο με τόσο κόσμο. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ξανά σε τέσσερα χρόνια, οπότε έχουμε χρόνο να το ξεπεράσουμε».