Skip to main content

Ο Γιοάν Καμπιός στο Superbasket: «Η Μαλόνγκα έχει την ικανότητα να γίνει Νο.1 στο WNBA Draft»

Ο προπονητής της Βιλερμπάν, Γιοάν Καμπιός μίλησε στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα με την ΑΕΛ Λεμεσού για τον πρώτο αγώνα των ομίλων του Eurocup Women, υπογραμμίζοντας ότι η γαλλική ομάδα έκανε μεγάλο rebuild την φετινή αγωνιστική σεζόν.

Η ΑΕΛ Λεμεσού θα αντιμετωπίσει την Βιλερμπάν, μια παραδοσιακή δύναμη στο μπάσκετ γυναικών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των ομίλων του Eurocup Women. Επίσης στον ίδιο όμιλο είναι η τσέχικη Χόμουτοφ και η πολωνική Χορζόφ.

 Η ομάδα από την Λυών έχει στην τροπαιοθήκη της, δύο εγχώρια πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, αλλά και ένα τίτλο στο Eurocup Women την σεζόν 2022-2023. Ο κόουτς Γιοάν Καμπιός ήταν σε εκείνη την επιτυχία, στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας, ενώ τώρα βρίσκεται στο τιμόνι και έχει τα ηνία του πάγκου. Είναι ένα προπονητής που έχει πρωτοποριακές ιδέες, αλλά και εμπειρίες και παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο, αφού μεταξύ άλλων ήταν στο προπονητικό επιτελείο των Σικάγο Σκάι όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα του 2021 στο WNBA. 

 Ο 35χρονος Γάλλος προπονητής ανέλαβε φέτος το rebuild της γαλλικής ομάδας, η οποία αποτελείται κυρίως από πολύ νέες ηλικιακά παίκτριες και έχει ως στόχο να επιστρέψει στις επιτυχίες άμεσα. Υπάρχουν πολλά προγράμματα ανάπτυξης νέων παιδιών στην ομάδα, αλλά και ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα. Ο σύλλογος επεκτείνεται συνεχώς, κάτι που φαίνεται και από το νέο γήπεδο 6.000 θέσεων χωρητικότητας που θα εγκαινιάσει τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Γιοάν Καμπιός στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Η Βιλερμπάν θα αντιμετωπίσει την ΑΕΛ Λεμεσού για τον πρώτο αγώνα των ομίλων του Eurocup Women. Ποια είναι η άποψη σας για την κυπριακή ομάδα; Τι θα θέλατε να προσέξετε περισσότερο στον αγώνα;

«Νομίζω ότι αρχικά θα προσέξουμε περισσότερο το μπάσκετ μας. Έχουμε κάνει rebuild. Δημιουργήσαμε μια νέα ομάδα και χτίσαμε ένα νέο τρόπο για να παίξουμε. Θα εστιάσουμε περισσότερο στο πώς θα κάνουμε τα pick and roll, πώς θα βρούμε καλύτερους χώρους στο παιχνίδι μας, αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα».

Πώς αξιολογείτε το επίπεδο του φετινού Eurocup Women;

«Θεωρώ ότι είναι καλό. Υπάρχουν κάποιες ομάδες από την Euroleague Women στην διοργάνωση, η οποία θα είναι ανταγωνιστική. Το γεγονός ότι έχει πολλές ομάδες από την Ισπανία και από την Γαλλία, την κάνουν ακόμη πιο δυνατή».

Την νέα σεζον, η ομάδα σας ξεκίνησε με νέο ρόστερ και όπως έχετε αναφέρει σε δηλώσεις σας, θέλατε να κάνετε rebuild, αλλά και ότι έχετε πολύ κίνητρο για την καινούργια χρονιά. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

«Αλλάξαμε πολλά πράγματα την φετινή σεζόν, οι παίκτριες είναι η πιο μεγάλη αλλαγή. Θέλουμε η νέα ομάδα μας να βγάζει μεγάλη ενέργεια, ένταση στον αγώνα μια να έχει χαρακτήρα. Στο σύνολο των παικτριών μας έχουν πέντε κοπέλες που είναι κάτω από 20 χρονών. Η ταυτότητα της ομάδας έχει να κάνει με το υψηλό πνεύμα και την πολύ δουλειά που κάνουμε, αλλά θα ενδιαφερθούμε και για το playstyle. Επιθυμούμε να παίξουμε ένα μπάσκετ που θα είναι ωραίο σαν θέαμα και πολύ απολαυστικό».

Επίσης, έχετε μια πολύ νεανική ομάδα, με πολλές παίκτριες να είναι κάτω από 21 χρονών. Αυτό τι αντίκτυπο έχει στην φιλοσοφία της ομάδας σας;

«Κάνουμε πολύ μεγάλη δουλειά πάνω σε αυτό. Το προπονητικό σταφ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των παικτριών μας. Έχουμε επίσης ένα προπονητή που ασχολείται με την ανάπτυξη των παικτριών (player developing coach), ο οποίος έχει τον ρόλο και του βοηθού προπονητή, αλλά και ένα video coordinator, που μας δίνει κλιπς για να βλέπουν οι παίκτριες μας. Επίσης, έχουμε κάποιες βετεράνες παίκτριες, πιο έμπειρες, οι οποίες ηγούνται της ομάδας».

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τους μεγάλους στόχους και τα μελλοντικά πλάνα της Βιλερμπάν, όπως το καινούργιο σας στάδιο τον Ιανουάριο.

«Θα έχουμε ένα νέο μεγαλύτερο γήπεδο με χωρητικότητα 6.000 θέσεων. Είναι ένα ιστορικό γήπεδο στην πόλη της Λυών. Θα είναι κάτι πολύ ωραίο. Τα μελλοντικά μας πλάνα έχουν να κάνουν με την επιστροφή στην διοργάνωση της Euroleague Women όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, αν και φέτος είναι μια μεταβατική χρόνια. Στο μέλλον θα έχουμε ακόμη πιο δυνατές ομάδες».

Η Ντομινίκ Μαλόνγκα κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού σε ηλικία μόλις 18 χρονών. Διαβάζουμε ότι μαζί της έχετε θέσει τον στόχο να γίνει το Νο.1 στο επόμενο WNBA Draft. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τις δεξιότητες της, αλλά και το πλάνο που έχετε για αυτήν. 

«Έχοντας βάση την εμπειρία μου από το WNBA, η Ντομινίκ Μαλόνγκα έχει τις ικανότητες να γίνει Νο.1 στο WNBA Draft και στο μέλλον να αναδειχθεί ως το κεντρικό πρόσωπο ενός franchise. Αν κάποιο franchise έχει την πρώτη επιλογή και δεν την επιλέξει, τότε αυτό θα είναι τρελό. Είναι τρομερή στην άμυνα και πολύ πιθανόν να γίνει η καλύτερη παίκτρια παγκοσμίως σε κάποια χρόνια. Έχει απίστευτο ποτένσιαλ. Κανει πάρα πολλά πράγματα στο παρκέ».

Έχετε επίσης πολύ μεγάλη εμπειρία από το WNBA, όπου μεταξύ άλλων, ήσασταν στην ομάδα των Σικάγο Σκάι που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2021. Τι κρατάτε από αυτήν την επιτυχία;

«Εχω πολλές αναμνήσεις από εκεί. Είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Ευρώπη, στον τρόπο που κάνουν προπόνηση, στο τρόπο που κάνουν την προετοιμασία τους για έναν αγώνα, στην τακτική και στην στρατηγική. 

Η κατάκτηση του τίτλου του 2021 είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι παίκτριες πίστευαν στον εαυτό τους. Επίσης,  οι αθλήτριες είχαν την δυνατότητα να παίξουν συνεχώς όλο και πιο δυνατά σε σχέση με το ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Επίσης ένα πράγμα που θέλω να φέρω στην Γαλλία είναι η αφοσίωση που είχαν όλοι στην ομάδα των Σικάγο Σκάι από τις παίκτριες μέχρι τους προπονητές και τους μάνατζερ. Ακόμη, ένα στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ο τρόπος παιχνιδιού σχετικά με τις ελευθερίες που πρέπει να δίνονται στις παίκτριες στον αγώνα».

Επίσης ήσασταν στην Βιλερμπάν όταν κατέκτησε τον τίτλο του Eurocup Women. Ποιες οι αναμνήσεις σας από αυτήν την την κατάκτηση του τίτλου;

«Το βασικό που θυμάμαι είναι ότι ο ημιτελικός ήταν πιο δύσκολος από τον τελικό. Στον τελικό νικήσαμε την Γαλατασαράι για πολύ μεγάλη διαφορά, αλλά στον ημιτελικό ο αγώνας με την γαλλική ομάδα, την Βιλενέβ ,ντε Ασκ, ήταν πολύ δύσκολος και πολύ δυναμικός. Επισης, παίξαμε πάρα πολλούς αγώνες, ιδιαίτερα στα playoffs αντιμετωπίσαμε την Άρκα Γκντίνια, την Σέπσι, την Ανζέρ, αν και είναι πολύ μεγάλη η διαδρομή, αυτό την καθιστά και πιο όμορφη».