Skip to main content

Βεργκούν: «Η Ελλάδα έχει την δική της σχολή μπάσκετ»

Ο προπονητής της Τσμόκι Μίνσκ και της Εθνικής Λευκορωσίας, κόουτς Ράστισλαβ Βεργκούν μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τις απόψεις σχετικά με την ΑΕΚ και το Ελληνικό πρωτάθλημα, τους στόχους της ομάδας του στην VTB League και στο BCL, για τον αγώνα... κόντρα στον Νίκο Ζήση, για το πώς βλέπει την πρωταθλήτρια Λευκορωσίας, αλλά και τις απόψεις του για την Εθνική Λευκορωσίας και τους βραχυπρόθεσμούς στόχους της.

Όλα όσα δήλωσε ο προπονητής της Τσμοκι Μινσκ, Ράστισλαβ Βεργκουν στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

-Πώς αξιολογείται την ΑΕΚ; Ποιες είναι οι απόψεις σας για το Ελληνικό πρωτάθλημα;

 To γεγονός ότι η ΑΕΚ έπαιξε στους τελικούς της προηγούμενης σεζόν αποδεικνύει ότι είναι μια μεγάλη ομάδα και φυσικά ένα από τα φαβορί από το group, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα, έχει εκπροσώπους στην EuroLeague και στο BCL. Είναι ένα από τα καλύτερα, όσον αφορά την ποιότητα των παικτών, των παικτών της Εθνικής ομάδων, των τμημάτων υποδομής των ομάδων που παίζουν μεγάλο ρόλο, των διοργανώσεων χαμηλότερων ηλικιακά κατηγοριών (youth) και από το σχολείο. Ιστορικά, το Ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ δυνατό. Δεν το υποτιμάμε, θεωρώντας το ελληνικό μπάσκετ ως ένα από τα πιο δυνατά της Ευρώπης.

-Θα ήθελα να μου αξιολογήσετε την σεζόν στο BCL και ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας. Τι εμπειρίες αποκτήσατε από τα προηγούμενα χρόνια;

Ο στόχος μας είναι πάντα να προχωράμε, αλλά ως άνθρωποι του αθλητισμού, πάντα ονειρευόμαστε κάτι μεγαλύτερο. Βλέπουμε την κατάσταση παιχνίδι με το παιχνίδι, θα παίξουμε όπως είναι η κατάσταση, γνωρίζοντας την ομάδα μου, γνωρίζοντας τα παιδιά και ξέρω ότι κάθε παιχνίδι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς και θα είμαστε έτοιμοι 100%. Ο προκριματικός γύρος ήταν πολύ δύσκολος και αυτό εξαρτιόταν τόσο από την κλήρωση, όσο και από το πόσο σύντομα έγινε. Στην regular season είναι τρεις γύροι, έξι παιχνίδια και γνωρίζω πολύ καλά ότι με την  ομάδα, με την οποία προκριθήκαμε, αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το πρωτάθλημα. Στα προκριματικά, τα πράγματα ήρθαν όπως θέλαμε. Είχαμε το ρόστερ από την περσινή σεζόν και προσθέσαμε κάποιους παίκτες και κάναμε μια πολύ καλή pre season. Η ομάδα έκανε ότι μπορούσε για να παραμείνουν τα παιδιά σε απομόνωση, ενώ την ίδια ώρα κάναμε προπονήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Πάντα ένα παιχνίδι στους προκριματικούς είναι ρίσκο, 50-50, αλλά καταφέραμε να νικήσουμε και να παλέψουμε για να είμαστε μέρος της κανονικής περιόδου.

127238498_189169562796938_259035038668063380_n.jpg

-Ποιοι είναι οι στόχοι της Τσμόκι Μινσκ τόσο στο πρωτάθλημα Λευκορωσίας, όσο στην VTB League;

Πριν ξεκινήσει η σεζόν, ο πρώτος στόχος ήταν να περάσουμε στην κανονική περίοδο του Champions League και δεύτερον, να προκριθούμε στα playoffs της VTB League. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι κάτι που προσπαθούμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο και φυσικά αυτή η σεζόν δεν αποτελεί εξαίρεση.

-Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας και αν υπάρχει χημεία μεταξύ των παικτών;

Έχουμε καλή ισορροπία ανάμεσα στους νέους παίκτες και αυτούς με εμπειρία, οι οποίοι αποτελούν τους παίκτες μας στην περιφέρεια και στην ρακέτα. Για αυτό, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε επιθετική άμυνα, υπάρχουν διαφορές στο κλειδί της επιτυχίας, παίζουμε κόντρα σε παίκτες, που πιθανόν πρέπει να παραδεχτώ, ότι ατομικά είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο. Για αυτό το λόγο, πρέπει να παίξουμε οργανωμένη και δυνατή άμυνα σαν ομάδα κατά μήκος του γηπέδου. Θέλω να πω ότι θέλουμε να είμαστε μια οργανωμένη ομάδα, που ακούει τις εντολές του προπονητή και τις εκτελεί καλά. Έχουμε ως στόχο και όνειρο, να παίζουμε πολύ καλά επιθετικά, ώστε να βρίσκουμε χώρους, αλλά θα δούμε πως θα γίνει και στην πραγματικότητα. 

Σπουδαία χημεία, σπουδαία παιδιά. Οι βετεράνοι αποτελούν τον κορμό στις "ψηλές" θέσεις και οι νεαροί σε ηλικία παίκτες, τους σέβονται και παίζουν όσο καλύτερα μπορούν ως αθλητές και ως μέλη της ομάδας. Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τις διοργανώσεις, αλλά από ότι είδαμε στα προκριματικά και στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι, το Champions League είναι πολύ οργανωμένο πρωτάθλημα και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, όπως και το Fiba Europe Cup και την VTB League.

-Από άποψης νοοτροπίας, σε τι διαφέρουν τα ευρωπαϊκά ματς από εκείνα της VTB League;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να δούμε τις διαφορές, γιατί προφανώς για τους παίκτες είναι όλα αυτά τα παιχνίδια, υψηλού επιπέδου. Για την ομάδα μου, υπάρχουν πολλά νέα παιδιά και φυσικά θέλουν πολύ να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάθε παιχνίδι για αυτούς είναι μια μεγάλη πρόκληση και θεωρώ ότι το κάνουν σωστά, προσπαθούν να πάρουν όσο περισσότερα θετικά στοιχεία γίνεται. Η VTB League είναι και αυτή σύντομη, για αυτό το λόγο δεν έχουμε εύκολα παιχνίδια. Οπότε αν παίζεις με φαβορί όπως η ΤΣΣΚΑ, είναι μια τεράστια πρόκληση για τους παίκτες, αλλά και το αν παίζεις με ομάδες ίδιου επιπέδου, είναι παιχνίδια must win. Δεν έχουμε παιχνίδια στο πρόγραμμα μας, που θα πούμε ότι είναι ώρα για ξεκούραση ή να ξεκουράσουμε κάποιους παίκτες από το ρόστερ ή να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό κτλ,οπότε είναι πολύ καλό κάθε παιχνίδι που βρίσκεται στο πρόγραμμα.

-Τι χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένας προπονητής για να βρίσκεται σε μια ανταγωνιστική ομάδα όπως η Τσμόκι Μινσκ;

Αν έκρινα τον εαυτό μου, είμαι ένας προπονητής που πάντα είμαι στην διάθεση των παικτών μου και προσπαθώ να περιτριγυρίζομαι από άτομα, που θα παίξουν και θα παλέψουν για μένα. Κάποιες φορές είμαι πολύ συναισθηματικός, κάτι που θεωρώ ότι είναι αρνητικό. Προσπαθώ να μαθαίνω περισσότερα, ιδιαίτερα είχα αυτήν την εμπειρία και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό, αλλά και την ομάδα που με πίστεψε και μου έδωσε την δυνατότητα, να κάνω περισσότερα πράγματα ως προπονητής και ως επαγγελματίας σε αυτήν την δουλειά.

 127225677_234784984652431_1701684916721378511_n.jpg

-Που επικεντρωθήκατε στην preseason; Τι δουλέψατε περισσότερο;

Όπως πρωτοείπα για την preseason, κρατήσαμε τους κύριους παίκτες μας και οι περισσότεροι από αυτούς, είναι και στην Εθνική ομάδα και για αυτό το λόγο έχουμε παίκτες που μου αρέσουν όπως παίζουν και τους πιστεύω. Παίζουμε άμυνα, προσπαθούμε να βρούμε πάσα overlook, παίζουμε πολύ αυστηρά και πολύ οργανωμένα. Είχα μια πολύ καλή και δυνατή preseason, πριν από τα θέματα με τον κορονοιό, οι παίκτες μας ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Ήμασταν δυνατοί και είχαμε μια σπουδαία pre-season, αποτελούν κάποιες από τις αιτίες που προκριθήκαμε από τα προκριματική στην κανονική περίοδο του BCL.

-Τι κρατάτε από τα πρώτα ματς της VTB League;

Πρώτα, τα παιχνίδια της VTB League κρατάμε την ποιότητα της επίθεσης σίγουρα είμαστε πιο μακριά από το σημείο που θα θέλαμε να είμαστε, το να κάνουμε λάθη, υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να βελτιωθούμε. Ιδιαίτερα στο παιχνίδι που ηττηθήκαμε στην Πολωνία (από την Ζιελόνα Γκόρα), ήταν το πρώτο μετά από τέσσερις εβδομάδες και τα παιδιά μετά την κατάσταση με τον κορονοιό, έδειχναν διαφορετικά σε σχέση με την φυσική κατάσταση και τις ικανότητες που είχαν στα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου. Δεν θα λάβω αυτό το ματς ως ενδεικτικό. Βέβαια, οι νέοι μας παίκτες πρέπει να μπουν στο σύστημα της ομάδας, να διορθώσουν τα λάθη, να είναι πιο οργανωμένοι και να αισθάνονται τον ρυθμό του παιχνιδιού, αυτά τα πράγματα που πρέπει φυσικά να τα βελτιώσουμε. Θεωρώ ότι παιχνίδι με το παιχνίδι θα πηγαίνουμε καλύτερα.

 127220425_158694182618482_3414269860161408127_n.jpg

-Έχετε ξεχωρίσει κάποιον παίκτη (εν ενεργεία ή ιστορικό) από την Ελλάδα;

Προσωπικά, έχω αγωνιστεί κόντρα στον Νίκο Ζήση στην Γερμανία στο τουρνουά του Μανχάιμ. Έχει κάνει περισσότερα στην καριέρα του ως παίκτης από εμένα. Βέβαια υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί παίκτες. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει την δική της σχολή του μπάσκετ, η οποία ξεχωρίζει και κοντράρεται με άλλες όπως π.χ. η Σερβική, η Ισπανική, η Λιθουανική και πιστεύω ότι είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη, όπως είπαμε και πιο πριν.

-Είστε ο προπονητής της Εθνικής Λευκορωσίας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Θέλει πολύ ώρα για να αναλύσουμε το θέμα, αλλά δυστυχώς πρέπει να παραδεχτώ ότι το μπάσκετ που εκπροσωπεί την Λευκορωσία έχει περιθώρια βελτίωσης. Οι προπονητές των τμημάτων υποδομής που κάνουν rebuild τις βάσεις, διδάσκουν τα βασικά, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Λιθουανία έχουν πιο μοντέρνο πρόγραμμα. Ξέρω αυτά που κάνουν στην Σερβία και σε αυτό το κομμάτι είμαστε λίγο πιο πίσω από τις μεγάλες χώρες. Δεν είναι βέβαια δουλειά μόνο ενός κόουτς ή δέκα προπονητών, αλλά πρέπει να κάνουν το καλύτερα όλοι οι προπονητές σε μια χώρα των 10 εκατομμυρίων. Κατ εμέ, προσωπικά θεωρώ ότι, έκανα πολύ καλή δουλειά στην επιλογή παικτών, γιατί φρόντισα να επιλέξω παιδιά που είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν πραγματικά την ευκαιρία που έχουν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο, το να εκπροσωπούν την χώρα τους σε Εθνικό επίπεδο και να παίζουν με μια ομάδα όπως η Τσμόκι Μινσκ σε διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις.

Έχω μεγάλους στόχους για την ομάδα, θέλω να παίξουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά πάντα θέλω να έχω 100% ρεαλιστικούς στόχους και δεν θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι για αυτό το βήμα. Ο στόχος μας είναι να περάσουμε στο δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Είχαμε μια πολύ καλή αρχή, σαν ομάδα σε αυτό το επίπεδο παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ και ακολουθούμε αυτό που κάνουμε ομάδες όπως η Εθνική Ελλάδας, η Εθνική Λιθουανίας, Εθνική Σερβίας, Εθνική Ισπανίας. Βέβαια πρέπει να πω ότι είμαστε πιο πίσω από αυτές τις χώρες, σε επίπεδο ταλέντου. Στο μοντέρνο μπάσκετ, πρέπει να είσαι πολύ αθλητικός και πολύ δυνατός και αν δεν διαθέτετε πληθώρα από αντίστοιχες δεξιότητες από την αρχή είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς μεγάλα πράγματα για το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την νέα γενιά, που θα πληροί αυτές τις απαιτήσεις και θα εχει αυτά που χρειάζεται το μοντέρνο μπάσκετ, ενώ προσπαθούμε να τους δώσουμε την καλύτερη ποιότητα των βασικών στοιχείων του μπάσκετ. Στόχος μας είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ελπίζω σε κάποια χρόνια να έχουμε μια νέα γενιά, που θα μας δώσει ακόμη περισσότερα.