Skip to main content

Ο Δημήτρης Ιτουδης στο Superbasket: «Πολύ ισχυρός ο Ολυμπιακός, μας σφυρηλατούν οι τραυματισμοί»

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό την Παρασκευή (22/10) και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στις απόψεις του για τους ερυθρόλευκους, για το ξεκίνημα των πρωταθλητών της VTB League στην νέα αγωνιστική σεζόν, όσο και για την Εθνική Ελλάδας, για τον αείμνηστο κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά και τι χρειάζεται για να έχει ένας προπονητής με την ομάδα του στην EuroLeague ποσοστό νικών στο 77%.

Ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης βρίσκεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από το 2014 και έχει κατορθώσει η ομάδα υπό τις οδηγίες του να βρίσκεται κάθε χρόνο σε Final Four, με αποκορύφωμα την κατάκτηση 2 τίτλων EuroLeague, το 2016 και το 2019, με τον Έλληνα προπονητή να βραβεύεται σε ισάριθμες φορές με τον τίτλο του καλύτερου κόουτς της EuroLeague.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παρέμεινε κυρίαρχη αυτά τα χρόνια και σε εγχώριο επίπεδο, κάτι που αποδεικνύουν περίτρανα οι έξι τίτλοι στην VTB League, όπως και στο Ρωσικό πρωτάθλημα. 

Ιτούδης_3.jpg

Την φετινή σεζόν η "ομάδα του στρατού" ξεκίνησε με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ της VTB League, οπού επικράτησε στα ημιτελικά της Λοκομοτίβ Κουμπάν  με 91-78 και στα τελικά της Ζενίτ με 81-73. Στο πρωτάθλημα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει σημειώσει τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, ενώ στην EuroLeague έχει ρεκόρ 3-1.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το ματς με τον Ολυμπιακό την Παρασκευή (22/10). Πώς αξιολογείτε την Ελληνική ομάδα και πώς περιμένετε τον αγώνα.
 
Ο Ολυμπιακός φέτος είναι πολύ ισχυρός, έχει υψηλούς στόχους και υψηλές προσδοκίες. Προφανώς, παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως και τα τελευταία χρόνια, αλλά ιδιαίτερα φέτος νομίζω ότι έχει πολύ καλύτερη χημεία και είναι ένας πάρα πολύ αξιόλογος αντίπαλος. Περιμένουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι δεδομένου και των συνθηκών που αντιμετωπίζει και η δική μου ομάδα, με αρκετές απουσίες.
 
Ιτούδης_1.jpg
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις απόψεις σας σχετικά με τους πρώτους αγώνες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και για τις απουσίες που προέκυψαν.
 
Νομίζω ότι είμαστε ανταγωνιστικοί. γινόμαστε καλύτεροι παιχνίδι με παιχνίδι. Ταυτόχρονα παίρνουμε και τα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι έχουμε μια αξιόλογη πορεία μέχρι τώρα, αλλά είμαστε μακριά από το να φτάσουμε στο πικ μας. Ακριβώς ένας από τους λογους, που δεν μας βοηθάει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα είναι το γεγονός ότι έχουμε απωλέσει πολύ σημαντικούς παίκτες, γιατί από την στιγμή που αγωνιζόμαστε αυτήν την στιγμή χωρίς τρεις από τους πέντε που απαρτίζουν και θα μπορούσαν να απαρτίζουν την αρχική μας πεντάδα, κάτι που συνέβη και σε πολλά φιλικά παιχνίδια και σε επίσημα. Δηλαδή τον Γκριγκόνις, τον Μιλουτίνοφ, αλλά και τον Σενγκέλια. Δεν μας δίνεται η δυνατότητα εξ' ολοκλήρου το πώς η ομάδα θα είναι με όλους μαζί και αυτό προφανώς είναι ειδικές συνθήκες. Είναι τραυματισμοί ατυχείς, όταν ο Τζίτζι Ντατόμε πέφτει πάνω στα πόδια του Μιλουτίνοφ ή όταν τρώει την αγκωνιά πίσω στην μέση ο Γκριγκόνις ή τις αγκωνιές και τα χτυπήματα στον ώμο του Σενγκέλια, προφανώς είναι πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε και μάλιστα να σου τυχαίνουν και με την μία. Αλλά αυτό θα σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα της ομάδας, θα μας κάνει πιο δυνατούς, ήδη οι περισσότεροι εκ των υγιών παικτών, γιατί για αυτούς είναι η σημασία, το ποιοι είναι υγιείς έχουν αναλάβει και έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω για να βοηθήσουν την ομάδα, ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται για να πορεύεται στον στόχο της. Από εκεί και έπειτα ελπίζουμε και ευελπιστούμε και είμαστε σίγουροι ότι και το ιατρικό τιμ, αλλά και οι φυσιοθεραπευτές θα κάνουν τα καλύτερα δυνατά για να επαναφέρουν τους παίκτες, που είναι τραυματίες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
 
Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την νέα μεταγραφή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κένεθ Φαρίντ, οπού η είδηση της μεταγραφής του προκάλεσε αίσθηση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στο παγκόσμιο γενικότερα.
 
Δεν ξέρω αν προκάλεσε αίσθηση ή όχι, εμείς μετά τα τελευταία γεγονότα θα θέλαμε να έχουμε ακόμη ένα ψηλό στις τάξεις μας. Ο Κένεθ ήρθε, προφανώς είναι πολύ πρώιμο να κάνουμε αξιολογήσεις, αλλά ταξίδεψε μαζί μας, έπαιξε ένα παιχνίδι λίγα λεπτά για να προσαρμοστεί και θεωρώ ότι θα έχει τώρα τον χρόνο του μέχρι και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να κάνει περισσότερες προσαρμογές και στα δικά μας play και στα δικά μας πιστεύω και στην φιλοσοφία μας την αμυντική και την επιθετική. Χρειάζεται προφανώς χρόνο για να κάνει την κατάλληλη προσαρμογή.
 
Θα ήθελα να μας πείτε και ένα σχόλιο για την Εθνική Ελλάδας. Έχετε αναφέρει και σε προηγούμενες δηλώσεις σας, ότι το θέμα έχει τρεις πλευρές 
 
Δεν έχω κάτι διαφορετικό να πω, νομίζω είναι γνωστό της πάσης ότι είναι μεγάλη τιμή. Δοθείσης της ευκαιρίας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επιθυμία του νεοεκλεγέντος προέδρου του κ. Λιόλιου και να τον συγχαρώ για την εκλογή του, αλλά και για τις ιδέες και την θέληση που έχει για να βοηθήσει το Ελληνικό μπάσκετ όπως και για όλους τους συνεργάτες του. Από εκεί και πέρα, είναι όντως μια διαδικασία για την οποία είμαστε σε συζητήσεις και έχει τριών ειδών κατευθύνσεις αυτή η όλη υπόθεση, οπότε προφανώς θα πρέπει όλα αυτά να συντονιστούν, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαστε στην διαδικασία στο να προσπαθήσουν να βρουν και οι τρεις πλευρές ένα κοινό παρονομαστή. 
 
Ιτούδης_5.jpg
 
Το φετινό καλοκαίρι πολλοί σπουδαίοι Έλληνες μπασκετμπολίστες τερμάτισαν την καριέρα τους όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Νίκο Ζήσης, ο Στράτος Περπέρογλου. Θα ήθελα να μας πείτε ένα σχόλιο για αυτούς.
 
Θεωρώ ότι ο καθένας έχει προσφέρει στο Ελληνικό μπάσκετ από όλους αυτούς που αναφέρες και ο Γιάννης Μπουρούσης και όλοι όσοι αποφάσισαν να τελειώσουν την καριέρα τους, γιατί το σώμα τους, τους προστάζει αυτό. Έτσι είναι η καριέρα του αθλητή κάποια στιγμή, φτάνει ως το τέλος του, όσον αφορά την ενεργή προσφορά στα παρκέ. Από εκεί και έπειτα, το Ελληνικο μπάσκετ αλλά και οι ομάδες του προφανώς είναι ευγνώμονες για την προσφορά του καθενός ξεχωριστά.
 
Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, αναφέρατε ότι ο αείμνηστος κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς σας γνώρισε με τον κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και επίσης του αφιερώσατε τον τίτλο του Σούπερ Καπ της VTB League. Θα ήθελα λίγο να μας πείτε λίγα λόγια για τον αείμνηστο κόουτς Ίβκοβιτς.
 
Ναι, ακριβώς αυτά που είπα. Είναι αλήθεια όπως και αυτό που ανέφερα ότι έτσι έγινε η σύσταση και η γνωριμία η πρώτη. Του αφιέρωσα με μεγάλη αγάπη, σεβασμό και ταπεινότητα ταυτόχρονα το Σούπερ Καπ, που κερδίσαμε. Είναι απώλεια πρώτα από όλα για την αγαπημένη του σύζυγο, την Νένα, αλλά και για τα δύο του παιδιά, τον Πέτρο και τον Παύλο αλλά και για όλους τους φίλους τους. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι πάντα στις μνήμες όλων μας, βοήθησε πάρα πολύ κόσμο, για μένα ήταν ένας εξαιρετικός φίλος, σύμβουλος, πρότυπο και τον ευχαριστώ, άλλωστε είχα την ευκαιρία και την τιμή να τον ευχαριστήσω και όσο ήταν στην ζωή. Είναι απώλεια προφανώς τεράστια για το παγκόσμιο μπάσκετ, αλλά η κληρονομιά που αφήνει είναι πολύ σημαντική σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε και ιδιαίτερα στον Ελληνικό χώρο. Είχε πολλούς φίλους, θα είναι πάντα ζωντανός στις ψυχές και στις καρδιές μας.
 
ivkovic-itoudis.jpg
 
Έχετε ποσοστό νικών στην EuroLeague γύρω στο 77%, το οποίο είναι πολύ μεγάλο, αν βάλουμε στην εξίσωση ότι κάθε ματς της Euroleague είναι πολύ σημαντικό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι χρειάζεται μια ομάδα για να έχει αντίστοιχα ποσοστά νικών.
 
Καλούς παίκτες και συγκροτημένη δουλειά. Ομαδική δουλειά και παίκτες, οι οποίοι θέλουν να κερδίζουν. Παίκτες, οι οποίοι θέλουν να εξελίσσονται, που έχουν στόχους, οπότε ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου. Μπορεί να αντικατοπτρίζεται αυτό το ποσοστό όπως είπατε, σε ένα άνθρωπο που ηγείται της προσπάθειας, αλλά πίσω από εμένα και γενικότερα είμαστε μια ομαδα και δεν είναι ατομικό το άθλημα και δεν είναι ατομική η διάκριση. Είναι ομαδική η κάθε διάκριση, η οποία έρχεται μέσα από προσπάθειες παικτών, από συνεργασίες παικτών και από συνεργασίες ανθρώπων από την διοίκηση έως και τον φυσιοθεραπευτή και τον υπεύθυνο ρουχισμού, όλοι όσοι εργάζονται για την ομάδα. Οπότε, είναι μία συνέργεια ακολούθησης ρόλων, που έχουν ο κάθε ένας στην ομάδα. ,
 
Ιτούδης_4.jpg
 
Όταν προκριθήκατε πέρσι στο Final Four και νικήσατε την Φενέρμπαχτσε στα ματς των playoffs, σύμφωνα με ένα βίντεο, το οποίο δημοσίευσε η ομάδα, πανηγυρίσατε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Eίπατε ότι για να δώσετε έξτρα κίνητρο στους παίκτες σας, τους αναφέρατε ένα παράδειγμα σχετικά με τους πολεμιστές όταν πάνε σ μια μάχη και για αυτό ο πανηγυρισμός είχε σχέση με αυτό. 
 
Είναι πολύ σημαντικά τα κίνητρα και είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία του προπονητή με τους αθλητές. Οι αθλητές περιμένουν από τους ανθρώπους που ηγούνται αυτής της προσπάθειας να ακούσουν κάτι να εμπνευστούν. Είμαι υπέρ αυτής της καθοδήγησης και ο ηγέτης θα πρέπει να εμπνέει τους παίκτες, θα πρέπει να εμπνέει τους ανθρωπους, οι οποίοι θα φέρουν εις πέρας αυτό το οποίο αυτός οραματίζεται, αυτό το οποίο αυτός σχεδιάζει στο πινακάκι του ή στο μπλοκ που γράφει. Θα πρέπει να εμπνεύσει τους αθλητές, για να μπορέσουν να το μετουσιώσουν σε πράξη μέσα στο γήπεδο. 
 
 
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=_4OzUHBHZqo