Skip to main content

Ο Ηλίας Καντζούρης στο SuperBasket: «Στα playoffs τα λάθη δεν επιτρέπονται»

Ο προπονητής του Κολοσσού Ρόδου, Ηλίας Καντζούρης μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της ομάδας από την Ρόδο, τα οποία την βοήθησαν να ξεχωρίσει την φετινή αγωνιστική σεζόν, όσο και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα playoffs. Επίσης, όντας προπονητής της Εθνικής Εφήβων U18, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια αρκετά καλή φουρνιά παικτών.

Αδιαμφισβήτητα ο Κολοσσός Ρόδου έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία φέτος υπό τις οδηγίες του κόουτς Ηλία Καντζούρη, αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με ρεκόρ 14-8, πίσω μόνο από τους δύο "αιώνιους" και έχει δύο νίκες διαφορά με την τέταρτη ΑΕΚ.

Ο 48χρονος Έλληνας προπονητής μας εξηγεί τις αρχές, την διάκριση των ρόλων, την σπουδαιότητα της άμυνας αλλά και πώς δημιουργείται η χημεία στην ομάδα, κάτι που έχουν καταφέρει πολύ καλά φέτος οι "θαλασσί", για αυτό και είναι κοντά στο να ισοφαρίσουν το ιστορικό ρεκόρ της 3ης θέσης που είχαν από την σεζόν 2011-2012. 

Ο κόουτς Ηλίας Καντζούρης έχει πάνω από δύο δεκαετίες παρουσία στο πιο υψηλό επίπεδο, κάτι που τον καθιστά έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές της χώρας μας, ενώ έχει πολύχρονη θητεία στην "Γιουρολιγκάτη" Μπάμπεργκ ως ασίσταντ κόουτς, όπως και στην Ζαλγκίρις και στην Ούνικς Καζάν. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Ηλίας Καντζούρης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Στις δηλώσεις σας κάνετε αναφορά για διακριτούς ρόλους και καλή χημεία σε μια ομάδα. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό.

Το μπάσκετ, το οποίο, θέλαμε να παίξουμε από την αρχή της χρονιάς εμπεριείχε ξεκάθαρα τις έννοιες χημεία και διακριτοί ρόλοι. Πρέπει ο κάθε παίκτης ανά πάσα στιγμή να ξέρει τι ζητάει η ομάδα από αυτόν, ποιος είναι ο ρόλος του, που είναι οι γραμμές, που είναι οι προτεραιότητες και ανάλογα το παιχνίδι και το μομέντουμ, να πράττει ανάλογα. Όταν κάποιος παίκτης το αποδεχθεί και συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα την δουλειά του, πάνω στις απαιτήσεις της ομάδας και όχι σε υποθετικά κάποια πράγματα που μπορεί να έχει ο ίδιος στο μυαλό του, τότε νομίζω αρχίζει και χτίζεται η κατάλληλη χημεία. 

Επίσης, έχετε επτά διαφορετικούς πρώτους σκόρερ στα παιχνίδια της φετινής σεζόν. Πόσο σημαντικός είναι ο πλουραλισμός σε μια ομάδα;

Ως προς τον πλουραλισμό, αυτό θα έλεγα καθιστά μια ομάδα μη προβλέψιμη. Το να αναδεικνύεται σε κάθε αγωνιστική και σε κάθε παιχνίδι διαφορετικός ή και διαφορετικοί πρωταγωνιστές, νομίζω ότι αυτό συνιστά την επιτυχία της ομαδικής λειτουργίας μιας ομάδας. 

Έχετε έξι εκτός έδρας νίκες, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ του Κολοσσού.από την σεζόν 2011-2012. Θεωρείτε ότι η επιτυχία αυτών σας δίνει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα;

Όχι, γιατί τα playoffs είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Εδώ πλέον τα λάθη δεν επιτρέπονται. Θα πρέπει μια ομάδα να είναι αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά έτοιμη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το κομμάτι. Οπότε, θεωρώ ότι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να διατηρήσουμε είναι τα καλά στοιχεία που μας έδωσαν τις εκτός έδρας νίκες και όχι μόνο. Και να μπορέσουμε κάποια πράγματα να τα περιορίσουμε, αν όχι να τα εξαλείψουμε, τα οποία δεν συνάδουν με την λειτουργία της ομάδας όπως την επιθυμούμε εμείς.

Ο Κολοσσός Ρόδου βρίσκεται στην τρίτη θέση (14-8). Ποια στοιχεία θεωρείτε σαν βοήθησαν να βρεθείτε σε αυτήν την θέση και γενικά να κάνετε μια πολύ καλή πορεία;

Η ομαδική λειτουργία, η καλή χημεία, η καλή ατμόσφαιρα και το ότι λειτουργήσαμε τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, με σωστό ομαδικό πνεύμα και προσπαθώντας να έχουμε την κατάλληλη νοοτροπία, έτσι ώστε να παίξουμε απέναντι σε όλους αγωνιστικά και το στυλ του μπάσκετ που επιθυμούμε εμείς.

Θεωρείτε ο Κολοσσός Ρόδου είναι η ομάδα που την χαρακτηρίζει ότι έχει "όπλο" την άμυνα της; Γιατί φέτος υπενθυμίζουμε ότι έχετε 100% επιτυχία όταν το ματς πηγαίνει κάτω από τους 65 πόντους.

Θεωρώ γενικότερα και αυτή είναι η σκέψη μου σαν προπονητής, ότι μια ομάδα πρέπει να ξεκινάει από την άμυνά για να μπορέσει να βρει ρυθμό και στην επίθεση. Κάποιες φορές τα καταφέραμε, κάποιες όχι, νομίζω ότι έχουμε ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, αλλά είναι κάτι το οποίο θα το δείξει το εγγύς μέλλον. 

Πώς προσεγγίζετε τα playoffs της Basket League, ποια θα είναι η φιλοσοφία σας;

Όπως πρωτοείπα, τα playoffs είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία από την κανονική διάρκεια ενός πρωταθλήματος. Εδώ πρέπει να ελαχιστοποιήσεις τα λάθη σου. Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την πνευματική ετοιμότητα και ωριμότητα και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο και θα προσπαθήσουμε να παίξουμε κάθε κατοχή ξεχωριστά.

Για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής συμμετοχής του Κολοσσού Ρόδου την νέα σεζόν

  Αυτό είναι κάτι ετεροχρονισμένο, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον οργανισμό. Εγώ το μοναδικό πράγμα με το οποίο ασχολούμαι αυτήν την στιγμή, είναι πώς θα ετοιμάσω με το καλύτερο δυνατό τρόπο, την ομάδα για τα επόμενα παιχνίδια.

Έχετε θητεία σε ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Ούνικς Καζάν, η Ζαλγκίρις και η Μπάμπεργκ. Ποια στοιχεία από εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη, θεωρείτε ότι έχετε βάλει στην ομάδα σας;

Σίγουρα δούλεψα πάρα πολλά χρόνια σε ομάδες υψηλού επιπέδου συνεργαζόμενος με πραγματικά εξαιρετικούς προπονητές, αλλά και εξαιρετικούς παίκτες. Γιατί πάντα και οι προπονητές βλέποντας και παρατηρώντας τους παίκτες, μαθαίνουμε.Οπότε, θεωρώ ότι όλα αυτά τα στοιχεία συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, προσπάθησα όσο το δυνατόν περισσότερο να τα μεταφέρω στις μετέπειτα ομάδες μου. 

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για την Εθνική Εφήβων U18, της οποίας είστε προπονητής της. 

Νομίζω ότι υπάρχει μια αρκετά καλή φουρνιά παικτών. Έχω δει όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Έχω σχηματίσει μια σφαιρική άποψη. Αλλά για να είμαι ειλικρινής και να μην αδικήσω γενικά όλη την προσπάθεια θα έλεγα ότι είναι κάτι το οποίο θα με απασχολήσει εντόνως με την λήξη των υποχρεώσεών μου με την ομάδα στην οποία εργάζομαι.