Skip to main content

Ο Ταβερνέλι στο SuperBasket: «Μας έδωσε αυτοπεποίθηση η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας»

Ο αρχηγός της Ντερτόνα, Ρικάρντο Ταβερνέλι μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τα στοιχεία που βοήθησαν την ομάδα από την Τορτόνα, την φετινή σεζόν να κάνει μια εξαιρετική πορεία, όσο και για το ποια είναι η φιλοσοφία της, αλλά και το πώς προσεγγίζουν την σειρά των ημιτελικών του Ιταλικού πρωταθλήματος κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των φετινών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αποτελεί αδιαμφισβήτητα η Ιταλική Ντερτόνα, η οποία έχει έδρα την Τορτόνα, που βρίσκεται στην Αλεσάντρια του Πεδεμοντίου, μια πόλη δηλαδή κοντά στο Τορίνο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ντερτόνα ανέβηκε φέτος στην πρώτη κατηγορία ξεπερνώντας μεταξύ άλλων στα playoffs της Α2 Ιταλίας, τα εμπόδια των Ραβέννα, Ρόμα και Τορίνο. Τα "λιοντάρια" μπήκαν αγριεμένα στην πρώτη τους χρονιά στην πρώτη κατηγορία και έδειξαν τις διαθέσεις τους, όταν προκρίθηκαν ως αήττητα στα προημιτελικά του Ιταλικού Σούπερ Καπ, εκεί που αποκλείστηκαν από την μετέπειτα νικήτρια Βίρτους Μπολόνια. Με τους "ασπρόμαυρους" όμως άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς και τους νίκησαν τόσο εντός έδρας στο πρωτάθλημα (6η αγωνιστική, 93-76), όσο και στα ημιτελικά του εγχώριου Κυπέλλου (94-82), μια είδηση που έκανε τον γύρο της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά, η ομάδα της ΒορειοΔυτικής Ιταλίας βρέθηκε στην πρώτη οχτάδα στο τέλος του πρώτου γύρου της Lega Basket και ξεπερνώντας τα εμπόδια των Τριέστε και της Βίρτους Μπολόνια όπως πρωτοείπαμε, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Το ότι βρέθηκε εκεί, έκανε ακόμη πιο επιτυχημένη την χρονιά, ακόμη και αν η Αρμάνι Μιλάνο κατέκτησε τον τίτλο (78-61).

Η Ντερτόνα, που προπονεί ο κόουτς Μάρκο Ραμοντίνο, συνολικά με ρεκόρ 17 νίκες και 13 ήττες, τερμάτισε στην τέταρτη θέση του Ιταλικού πρωταθλήματος, εκπλήσσοντας θετικά όλη την μπασκετική Ευρώπη, αφού ήταν φέτος νεοφώτιστη και προσαρμόστηκε πάρα πολύ γρήγορα σε όσα επιτάσσει ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, όπως είναι η Lega Basket. Στα playoffs βρήκε απέναντι της, την Βενέτσια που έχει αρχηγό τον ομογενή γκαρντ, Μάικ Μπράμος, η οποία πήρε το πρώτο παιχνίδι της σειράς εκτός έδρας με 77-66. Η ομάδα από την Τορτόνα βρήκε λύσεις και κατάφερε να πάρει τα άλλα τρία παιχνίδια, με τα δύο να είναι εκτός έδρας, με αποτέλεσμα να κάνει δικό της, το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Ιταλικού πρωταθλήματος. Εκεί, θα αντιμετωπίσει την Βίρτους Μπολόνια, η οποία βέβαια πέρα από περσινή πρωταθλήτρια Ιταλίας, είναι και νικήτρια στο EuroCup της φετινής σεζόν.

Ο 31χρονος γκαρντ βοηθάει πολύ εντός και εκτός παρκέ, αφού γνωρίζει πολύ καλά την Ιταλική νοοτροπία και τον τρόπο παιχνιδιού στην γειτονική χώρα, για αυτό και δίνει χρήσιμες συμβουλές σύμφωνα με τις δηλώσεις των νεότερων, ενώ έχει κατά μέσο όρο φέτος 3.5 πόντους, 1.5 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ, κάτι που δείχνει είναι σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού χρήσιμος. 

Διαβάστε για όλα όσα δήλωσε ο αρχηγός της Ντερτόνα, Ρικάρντο Ταβερνέλι στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη

Στην πρώτη σεζόν της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, η Ντερτόνα κατάφερε και να προκριθεί στο τελικό του Ιταλικού Κυπέλλου και τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά του Ιταλικού πρωταθλήματος. Κατά την άποψη σου, ποια πράγματα θεωρείς ότι ήταν αποφασιστικά για αυτό το ταξίδι φέτος;

Νομίζω ότι πρώτα από όλα, η ομάδα έκανε καλές επιλογές, αφού μεταξύ άλλων κράτησε και ανανέωσε πέντε παίκτες από την προηγούμενη σεζόν και αυτό βοήθησε πραγματικά στην ένταξη των νέων αθλητών. Μετά απλά δουλέψαμε δυνατά κάθε μέρα από τον Αύγουστο. Βελτιωθηκαμε ως ομάδα και ανεβάσαμε βήμα βήμα το επίπεδό μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδα σας και ποια πράγματα θεωρείτε ότι έκαναν την διαφορά την φετινή σεζόν;

Η κύρια διαφορά είναι ότι έχουμε παίκτες που τους αρέσει να δίνουν πάσα, έχουμε ανιδιοτελείς παίκτες. Δεν έχουμε κάποιον αστέρα, αλλά πολλούς σπουδαίους παίκτες που απολαμβάνουν να παίζουν μαζί.

Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείς ότι είναι το επίπεδο του ιταλικού πρωταθλήματος;

Θεωρώ ότι είναι καλό το επίπεδο στο Ιταλικό πρωτάθλημα, υπάρχουν 2 ομάδες EuroLeague και πάρα πολλοί καλοί παίκτες. Ίσως το Μιλάνο και η Μπολόνια να έχουν λίγο υψηλότερο επίπεδο, αλλά γενικά, το επίπεδο είναι πολύ ανταγωνιστικό και όλοι μπορούν να νικήσουν τους πάντες

 

Ποια είναι η στιγμή της φετινής σεζόν που έχεις ξεχωρίσει περισσότερο;

Θεωρώ ότι είναι η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, αποκτήσαμε πολλή αναγνωρισιμότητα και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μας και αυτό μας βοήθησε για το φινάλε της σεζόν.

Νικήσατε την Βίρτους Μπολόνια στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας και τώρα θα την αντιμετωπίσετε ξανά στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. Ποια θα είναι η προσέγγιση σας στην σειρά;

Τώρα, πρόσθεσαν τον Χάκετ και τον Σενγκέλια μαζί με την προηγούμενη ομάδα, οπότε ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να αγωνιστούμε εναντίον τους, γιατί παίζουν πολύ καλά στην άμυνα και τρέχουν εύκολα στον αιφνιδιασμό. Πρέπει να τους σταματάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο transition.