Skip to main content

Ο Τσάρλς Μπάρτον στο SuperBasket: «Για εμένα, ο Γκάλης είναι ο καλύτερος ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών»

Ο κόουτς Τσάρλς Μπάρτον μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τις σκέψεις του, τις αναμνήσεις του και το τι ξεχωρίζει από τα χρόνια που ήταν στον Άρη Θεσσαλονίκης, όσο και για την μεγάλη εκτίμηση που έχει για τον Νίκο Γκάλη, εξηγώντας γιατί τον θεωρεί ως τον καλύτερο ευρωπαίο παίκτη όλων των εποχών.

Ο Τσαρλς Μπάρτον είναι μια από τις ξεχωριστές προσωπικότητες που πέρασαν από το ελληνικό μπάσκετ, αφού αδιαμφισβήτητα άφησε το δικό του στίγμα, κοουτσάροντας τον Άρη για δύο σεζόν, το 2003-2004 και το 2004-2005.

Ο Αμερικανός προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του το 1983 και  κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Σουηδίας με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ διεύθυνε σε μεγάλες χρονικές περιόδους τις ομάδες της Εθνικής Σουηδίας και της Εθνικής Δανίας.

Από το 2001 έως το 2003 ήταν βοηθός προπονητής στην Μακάμπι Τελ Αβιβ, η οποία τότε υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ κατέκτησε δύο νταμπλ στο Ισραήλ, ενώ κατάφερε να πάει μέχρι το Final 4 της Euroleague το 2002. Η "ομάδα του λαού" εκείνη την εποχή έπαιζε εξαιρετικό μπάσκετ και ήταν πρωταγωνίστρια σε ευρωπαικό επίπεδο, για αυτό και μέσα σε πέντε χρόνια κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague τρεις φορές (2001, 2004 και 2005).

Τις επόμενες δύο αγωνιστικές χρονιές (2003-2004, 2004-2005) ανέλαβε τον Άρη Θεσσαλονίκης ο κόουτς Τσάρλς Μπάρτον, ο οποίος την πρώτη χρονιά οδήγησε τους κιτρινόμαυρους στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, αφού κέρδισαν με 73-70 τον Ολυμπιακό στο Final 4 της Λαμίας. Ο Αμερικανός προπονητής οδήγησε τον Άρη στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου και στην πέμπτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος μετά τα playoffs, αλλά και στην οχτάδα του FIBA Eurocup. 

Την σεζόν 2004-2005, οι κιτρινόμαυροι και πάλι υπό τις οδηγίες του κόουτς Μπάρτον, προκρίθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά εκείνη την φορά ηττήθηκαν με 72-68 από τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο. Ο Άρης ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και πάλι ήταν τρίτος στην κανονική περίοδο και πέμπτος μετά τα playoffs στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες, με δύο πόντους διαφορά (156-154), από την Λιέτουβος Ρίτας στους "16" του Uleb Cup.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Τσάρλς Μπάρτον στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το τι ξεχωρίσατε περισσότερο από τα χρόνια σας στον Άρη;
 
Αυτό που ξεχώρισα περισσότερο φυσικά ήταν όταν κερδίσαμε το κύπελλο, ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση. Δεν είχα κάποια αντίστοιχη εμπειρία σαν αυτό πιο πριν ή αργότερα. Αυτό ήταν το καλύτερο μου τρόπαιο σε όλη την καριέρα μου. 
 
 
Για τις αναμνήσεις σας από τον Άρη;
 
Αυτά τα δύο χρόνια ήταν τα καλύτερα της καριέρας μου. Και τα αντιπαραβάλλω με όλες τις εμπειρίες στην Σουηδία, στο Ισραήλ, στην Γερμανία και στην Κύπρο. Αυτά τα δύο χρόνια στον Άρη ήταν τα καλύτερα.
 
Στον Άρη είχατε πολύ καλή ευρωπαϊκή παρουσία με πολλές νίκες και η ομάδα ήταν πολύ ανταγωνιστική στο ελληνικό πρωτάθλημα, ποιο ματς ή ποια στιγμή ξεχωρίζετε από εκείνη την περίοδο;
 
Αυτό που ξεχωρίζω περισσότερο είναι ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό στην δεύτερη χρονιά μου, οπού μας αδίκησαν. Αυτοί οι δύο διαιτητές πήραν το κύπελλο από εμάς. Αυτό ήταν άσχημο για μένα. Αυτή δεν ήταν μια καλή, αλλά μια κακή ανάμνηση. Σκέφτηκα ότι θα κερδίζαμε το κύπελλο για δύο σερί σεζόν, νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει, αλλά δεν το κάναμε. Αυτό μόνο είναι το πράγμα που ξανασκέφτομαι και είναι σαν εφιάλτης. 
 
Επίσης υπήρχαν και πολλές στιγμές που δεν είχαν να κάνουν με το μπάσκετ. Κάποιες από τις καλύτερες στιγμές την περίοδο που ήμουν στον Άρη ήταν αυτές με τους φίλους μου όταν πηγαίναμε στα εστιατόρια, οπού πίναμε κόκκινο κρασί. Όταν η οικογένεια μου με επισκέφτηκε, πήγαμε στην παραλία. Ήταν κάποια διαφορετικά πράγματα, με την έννοια ότι κάποιες από τις καλύτερες στιγμές μου από την Θεσσαλονίκη δεν έχουν να κάνουν με το μπάσκετ, αλλά με την κουλτούρα της, με τους ανθρώπους της και τέτοια πράγματα.
 
 
Κατακτήσατε με τον Άρη το Κύπελλο του 2004 στην Λαμία. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από εκείνη την περίοδο;
 
Το κύπελλο Ελλάδας που κατακτήσαμε θα μπορούσε να είναι μια ολόκληρη ταινία από μόνο του. Πρώτα από όλα, δεχθήκαμε επίθεση στο ξενοδοχείο που μέναμε και αργήσαμε να έρθουμε στο παιχνίδι. Και όταν πήγαμε για το ματς, δεν μας έδωσαν έξτρα χρόνο για να κάνουμε την προθέρμανση. Η άλλη ομάδα ήταν ήδη εκεί. Σε μια στιγμή το παιχνίδι σταμάτησε και εμείς μετά κάναμε αλλαγές στην τακτική για να το ισορροπήσουμε.  Οι παίκτες ήταν όλοι στην ίδια κατάσταση. Θυμάμαι τον Βετούλα που είχε ηγηθεί της προσπάθειας και έκανε την ομάδα να καταλάβει αυτό το νέο πράγμα που θα κάναμε. Ήταν φανταστικό αυτό που είχε γίνει εκεί. Ήταν τόσο διαφορετικό, γιατί δεν ήταν ότι είπα ως κόουτς απλώς κάτι, αλλά έπρεπε να το καταλάβουν και οι παίκτες αυτό το καινούργιο πράγμα και ήταν πολύ καλός σε αυτό. Έκανε όλους να καταλάβουν σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Και μετά νικήσαμε. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο πράγμα για την καριέρα μου. Όχι μόνο για την κατάκτηση του κυπέλλου, ήταν όλα αυτά που έγιναν πριν και μετά το κύπελλο. Η καθυστέρηση του παιχνιδιού, το ματς από μόνο του και μετά όταν ήρθαμε μετά πίσω στα κάστρα και στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια απίστευτη βραδιά. 
 
 
 
Ποια είναι η σχέση σας με τον Νίκο Γκάλη;
  
Την πρώτη φορά που είδα τον Νικ Γκάλη στην Σουηδία δεν ήμουν προπονητής στην εθνική ομάδα ακόμα. Νίκησανε την Σουηδία και θυμάμαι ότι είχα πει στους φίλους μου "αυτός ο παίκτης θα αλλάξει για πάντα το μπάσκετ στην Ελλάδα". Και το έκανε. Μετά από λίγους μήνες, έγινα προπονητής της εθνικής ομάδας της Σουηδίας και αγωνιζόμασταν αρκετά κόντρα στην Εθνική Ελλάδας. Θαυμάζω πάρα πολύ τον Νικ Γκάλη. Για εμένα, ο Νικ είναι ο καλύτερος ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών αδιαμφισβήτητα., χωρίς να θέλω να προσβάλλω όλους τους υπόλοιπους. Άλλαξε όλη την μπασκετική κουλτούρα στην χώρα, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει. Γίναμε φίλοι με τον Νικ και έχουμε πει πολλά. Δεν είναι συνηθισμένο να γίνεσαι φίλος με παίκτη αντίπαλης ομάδας, αλλά τον θαυμάζω πάρα πολύ και εγώ με την γυναίκα μου ήμασταν στην Αθήνα όταν νίκησε εκείνη την χρονιά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1987. Ήταν ένας φανταστικός παίκτης. Δεν μπορείς να έχεις άλλον Νικ Γκάλη, γιατί δεν είναι πιθανό να κάνει κάποιος αυτά που έκανε. Το μπάσκετ εξελίσσεται και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο αυτήν την στιγμή, δεν είναι υπεύθυνος για την γέννηση του μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο στην Ελλάδα όπως ήταν ο Νικ. Και οι δύο είναι φανταστικοί, δεν λέω ότι ο ένας είναι καλύτερος του άλλου και οι δύο είναι καταπληκτικοί. Ο Νικ επίσης μπήκε και στο Hall of Fame, πραγματικά ένα φοβερό επίτευγμα".
 
Ήσασταν σε μια πολύ καλή ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβιβ. Σύμφωνα με το Basketnews.com,  εκείνη η ομάδα ήταν η καλύτερη στην ιστορία της Euroleague. Οπότε μπορείτε να μας πείτε τα μυστικά που έκαναν τόσο σπέσιαλ εκείνη την ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβιβ;
 
Η Μακάμπι Τελ Αβιβ έχει μεγάλη ιστορία. Δεν μπορώ ακριβώς να πω τι έκανε την Μακάμπι Τελ Αβιβ τόσο σπέσιαλ, νικούσαν για πολλά σερί χρόνια. Αντιπροσωπεύουν τον εβραϊκό κόσμο σαν μια άλλη διέξοδος προς τον κόσμο. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική εκτός από το μπάσκετ. Δεν ήταν μόνο το μπάσκετ που έκανε την Μακάμπι Τελ Αβιβ τόσο σπέσιαλ, όσο ήταν. Υπάρχουν πολιτιστικοί και πολιτικοί λόγοι. 
 
 
Για τον καινοτόμο τρόπο που έπαιζε μπάσκετ η ομάδα του Άρη εκείνη την περίοδο:
 
Ακούω από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους ότι το μπάσκετ που παίξαμε στον Άρη ήταν πολύ επαναστατικό. Κάποιοι δεν το καταλάβαιναν στην αρχή, αλλά το κατάλαβαν αργότερα. Πολλά πράγματα που βλέπεις να τα κάνουν τώρα, τα κάναμε και εμείς πιο παλιά εκεί. Παρατηρώντας από αρχεία που μου έχουν στείλει, έχω μείνει έκπληκτος με τον τρόπο που αγωνιζόμασταν. Δεν θυμόμουν ότι ήμασταν τόσο γρήγοροι τότε, δεν είχα ποτέ μια ομάδα που μπορούσε να τα κάνει αυτά. Προσπάθησα με άλλες ομάδες, αλλά δεν δούλεψε, όμως έγινε με αυτήν την ομάδα, η οποία ήταν σπέσιαλ.