Skip to main content

Ο Γιώργος Δέδας στο Superbasket: «Είναι εργασιομανής και νικητής ο Σπανούλης»

Ο Έλληνας προπονητής της Ρίτας Βίλνιους, Γιώργος Δέδας μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr, τόσο για τον αγώνα της λιθουανικής ομάδας με το Περιστέρι, την Τετάρτη (30/11), για το πώς αξιολογεί το επίπεδο του BCL, για τους στόχους και την φιλοσοφία της ομάδας του, όσο και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περσινή σεζόν μαζί με τους "κόκκινους".

Ο 42χρονος Έλληνας κόουτς βρίσκεται στην Ρίτας Βίλνιους από το 2020 και φέτος είναι άμεσος συνεργάτης του προπονητή, Γκιέντριους Ζιμπένας.

Οι "κόκκινοι" έρχονται με φορά από την περσινή σεζόν, γιατί πέρσι κατέκτησαν το λιθουανικό πρωτάθλημα και αυτός ήταν ο πρώτος χρονικά τίτλος της ομάδας μετά από την σεζόν 2009-2010 και έκτος συνολικά, αφού επικράτησαν στην σειρά των τελικών, την Λιετκαμπέλις, αφού η Ζαλγκίρις είχε μείνει εκτός.

Η Ρίτας επέστρεψε στην πρώτη θέση του λιθουανικού πρωταθλήματος μετά από δώδεκα χρόνια, με τους "κόκκινους" να έχουν βαριά ευρωπαική φανέλα και να θέλουν να "χτίσουν" πάνω σε αυτήν την επιτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά επίσης μεταξύ άλλων έχουν κατακτήσει έξι πρωταθλήματα Λιθουανίας, τρία Κύπελλα Λιθουανίας, τρία πρωταθλήματα της Βαλτικής, ένα τίτλο στο Uleb Cup και ένα τίτλο στο EuroCup. 

 

 

Η ομάδα του Βίλνιους ήταν αήττητη τον Νοέμβριο στην Λιθουανία, επικρατώντας και στους τρεις αγώνες που είχε να δώσει και έχει ρεκόρ 7-3, ενώ επιστρέφει στις υποχρεώσεις των ομίλων του BCL μετά την επικράτηση την 1/11 επί του Περιστερίου με 89-64. Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα των δυτικών προαστίων έχει ρεκόρ 2-1, ενώ οι "κόκκινοι" είναι στο 1-2. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Γιώργος Δέδας στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Η Ρίτας Βίλνιους θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι, την Τετάρτη (30/11). Για το πώς περιμένετε αυτήν την αναμέτρηση για τους ομίλους του BCL: "Περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Το Περιστέρι είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, το έχει αποδείξει. Έχει κερδίσει εύκολα και την Τενερίφη και την Μπνει Χερτζιγλία στην έδρα του. Πιστεύω ότι θα έχουν έξτρα κίνητρο μετά την ήττα από εμάς. Και περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μια πάρα πολύ καλή ομάδα".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Για το επίπεδο του BCL την φετινή σεζόν: "Θεωρώ ότι το φετινό BCL είναι ένα από τα πιο δυνατά των τελευταίων χρόνων. Έχει ομάδες με πολύ καλούς παίκτες, με μεγάλα ρόστερ. Αρκετές ομάδες είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Αν δεν είναι το πιο ανταγωνιστικό, τότε σίγουρα είναι η δεύτερη πιο ανταγωνιστική χρονιά. Αλλά, σίγουρα είναι η καλύτερη σεζόν από άποψη επιπέδου".
 
Για τους στόχους της ομάδας στην Ευρώπη και την φιλοσοφία που θέλει η ομάδα να έχει στο παρκέ: "Για εμάς ο στόχος στο BCL πρώτα από όλα είναι να μπορέσουμε να μπούμε στα play-in και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα. Η ομάδα παίζει ένα παιχνίδι, το οποίο έχει γενική γραμμή, το να ευχαριστιούνται οι παίκτες. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να νιώθουν άνετα, να το ευχαριστιούνται, να βάζουν και το ένστικτο τους μπροστά. Αυτός ο τρόπος τα τελευταία χρόνια δουλεύει για εμάς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξουμε. Προφανώς, κάποιες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ σε κάνουν να σκέφτεσαι διαφορετικά, αλλά σαν γενικός κανόνας αυτός είναι".
 
Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την προηγούμενη σεζόν: "Ναι, όντως ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την πόλη του Βίλνιους και για την ομάδα, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από δώδεκα χρόνια. Οι συγκυρίες μας βοήθησαν και εμείς από την μεριά μας, το εκμεταλλευτήκαμε στο 100%. Οπότε, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και για εμένα προσωπικά που ήταν η πρώτη μου φορά και για την ομάδα και την πόλη του Βίλνιους, οι οποίοι πραγματικά το ευχαριστηθήκανε και το είδαμε και μετά στα μεθεόρτια".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Πολλοί παίκτες προωθούνται από το λιθουανικό πρωτάθλημα στο NBA, στην Euroleague ή σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα; Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα προγράμματα και τα συστήματα εξέλιξης και ανάπτυξης παικτών των λιθουανικών ομάδων "Αυτό που μπορώ να πω και μου αρέσει είναι η λειτουργία που έχουν στην Λιθουανία είναι ότι κάθε ομάδα που παίζει τουλάχιστον στην πρώτη κατηγορία, την LKL, έχει δεύτερη ομάδα και έχει κάποιους παίκτες που μπορεί να παίζουν με διπλό licence, κάτι σαν two-way contract. Παίκτες που είναι κάποιας συγκεκριμένης ηλικίας και μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν. Και εμείς το κάναμε τις προηγούμενες χρονιές, αν χρειαζόμασταν ένα παίκτη. Και παίζουν στην Α2 Λιθουανίας αυτές οι ομάδες, οπότε πιστεύω ότι είναι καλό το επίπεδο, αφού αυτές οι ομάδες πέρα από νέους παίκτες, έχει και βετεράνους, αλλά βέβαια όχι τόσο ξένους, παρότι σε κανά δύο ομάδες υπάρχουν. 
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Οπότε, συνολικά αυτό βοηθάει τους νέους παίκτες, ότι παίρνουν παιχνίδι, ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την πρώτη ομάδα. Πιστεύω είναι μια καλή ιδέα και ένας καλός τρόπος εκμετάλλευσης νεαρών παιδιών σε ένα πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να παίξουν στην πρώτη ομάδα για διάφορους λόγους".
 
Με τον κόουτς Βασίλη Σπανούλη ήσασταν μαζί στον Ολυμπιακό το διάστημα 2018-2020. Πως το βλέπετε στον ρόλο του προπονητή. Ιδιαίτερα, είχατε πει σε βιντεο εκείνη την περίοδο, ότι τον έχετε ξεχωρίσει ως παίκτη, για την εργατικότητα του και το ότι είναι σοβαρός στην προπόνηση: "Δεν με εκπλήσσει που η ομάδα του Περιστερίου πάει καλά. Ο Βασίλης όπως ήταν χαρακτήρας σαν παίκτης, δεν υπήρχε περίπτωση να είναι διαφορετικός χαρακτήρας σαν προπονητής, εννοώ ότι είναι εργασιομανής, τελειομανής, νικητής. Μπήκε πέρσι με το Next Generation της Euroleague στην προπονητική και φέτος έχει αναλάβει μια ιστορική ομάδα στην Ελλάδα, από την οποία έχουν περάσει πολλοί καλοί προπονητές και παίκτες και πάει πραγματικά πάρα πολύ καλά. Αλλά, δεν μπορώ να πω ότι με εκπλήσσει, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του από κοντά".