Skip to main content

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος στο Superbasket: «Πάνω απ όλους και όλα είναι η ομάδα, παραμένει πάρα πολύ υψηλό το επίπεδο της Euroleague Women»

 Ο Έλληνας προπονητής της Φαμιλα Σκιο, Τζώρτζης Δικαιουλάκος μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για την κατάκτηση του περσινού τρεμπλ στο ιταλικό πρωτάθλημα και του φετινού ιταλικού σούπερ καπ, για την φιλοσοφία και την νοοτροπία της ομάδας του, αλλά και για την παρουσία του ως head coach στην Εθνική Σλοβενίας, η οποία είναι συνδιοργανώτρια του Eurobasket Women 2023.

Μετά την κατάκτηση του περσινού τρεμπλ στην Ιταλία, ο 'Ελληνας προπονητής, Τζώρτζης Δικαιουλάκος συνεχίζει πολύ δυναμικά στην Φαμίλα Σκιο στην οποία κατέκτησε ήδη φέτος το ιταλικό σούπερ καπ. Η ομάδα από το Βένετο έχει μια εξαιρετική πορεία αυτήν την στιγμή στην σεζόν, αφού είναι στην πρώτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος με ρεκόρ 16-1 και έχει την πρωτιά μαζί με την Σοπρόν στον όμιλο της στην πολύ ανταγωνιστική Euroleague Women με ρεκόρ 7-3. 

Ο Έλληνας κόουτς έχει τεράστια ιστορία και πολλές παραστάσεις στο ευρωπαικό μπάσκετ γυναικών, αφού μεταξύ άλλων, έχει πετύχει το "θρυλικό" triple crown με τον Αθηναικό, οπού είχε κατακτήσει το EuroCup Women, τον Ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο γυναικών. Έχει πάρει πληθώρα ομαδικών και ατομικών τίτλων, μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Πολωνία και στην Ιταλία, ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 είναι στο τιμόνι της Εθνικής Σλοβενίας, η οποία μαζί με την Εθνική Ισραήλ θα συνδιοργανώσουν το Eurobasket Women 2023.  

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

H Φαμίλα Σκιο έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ιταλικού μπάσκετ γυναικών, αφού έχει κατακτήσει έντεκα πρωταθλήματα, δεκατρία εγχώρια κύπελλα και δεκατρία εγχώρια σούπερ καπ.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Τζώρτζης Δικαιουλάκος στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Θα ήθελα λίγο να μας μιλήσετε και να μας περιγράψετε τα δεδομένα για την κατάκτηση των τριών τίτλων στην Ιταλία της περσινή σεζόν και για την κατάκτηση του σούπερ καπ φέτος.
 
Τίποτα δεν έρχεται στον αθλητισμό χωρίς κόπο και χωρίς την ύψιστη προσπάθεια. Βέβαια στον ομαδικό αθλητισμό χρειάζονται και άλλα πράγματα όπως σωστή χημεία και όμορφο κλίμα μεταξύ όλων των μελών του σωματείου, όχι μόνο μεταξύ των παικτριών και σωστή επιλογή συνεργατών. Θεωρώ ότι πιθανόν στα περισσότερα, αν όχι σε όλα αυτά τα σημεία, είχαμε υπεροχή έναντι των υπολοίπων ομάδων, οπότε τα αποτελέσματα απλά είναι η αποκρυπτογράφηση αυτών των δεδομένων.
 
 
Ποια θέλετε να είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζει στο γήπεδο;
 
Ο όρος φιλοσοφία περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο εύρος εννοιών και ιδεών οπότε είναι λίγο δύσκολο να αποτυπώσω όλα αυτά που χρησιμοποιούμε στο παιχνίδι μας. Αλλά αν μπορούσα να το εξηγήσω σε πολύ λίγες λέξεις, θα έλεγα οτι προσπαθούμε να κερδίζουμε τα παιχνίδια από την άμυνα, αλλά και την αυτοπεποίθηση των παικτριών στην επίθεση. Προσπαθούμε να έχουμε πάντα ψυχολογικό προβάδισμα και οι παίκτριες να νιώθουν όμορφα στο γήπεδο, αλλά και σε κάθε τους κίνηση. Όταν δεν τους πηγαίνει κάτι καλά, πρέπει να ξέρουν πως υπάρχουν άλλα σημεία του παιχνιδιού, τα οποία θα πάρουν για να τις αναδείξουν και να φέρουν την νίκη. Δεν είναι ανάγκη να παίζεις πάντα καλά, αλλά μπορείς πάντα να κερδίζεις ακόμα και σε άσχημες μέρες. Η νοοτροπία που έχουμε γενικότερα είναι ότι πάνω απ όλους και όλα είναι η ομάδα, πρέπει να την προστατευουμε και να την αναδεικνύουμε. Ακόμα και οι προσωπικότητες και οι διακριθέντες κάθε του αγώνα θα αναδειχθούν μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Φυσικά ενισχύουμε ιδιαίτερα τον παράγοντα αθλητή και την βελτίωση που πρέπει να έχει μέσα στην σεζόν. Πάντα έλεγα πως αν θέλεις η ομάδα σου να παίζει καλύτερα, βελτίωσε τους παίκτες σου ατομικά.
 
Έχετε ξεκινήσει πολύ καλά την φετινή σεζόν και είστε στην πρώτη θέση του ομίλου σας στην Euroleague Women με διπλή ισοβαθμία. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το πως αξιολογείτε τις εμφανίσεις σας μέχρι τώρα, αλλά και το επίπεδο της φετινής Euroleague Women
 
Για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω πως τόσο εμείς όσο και αρκετές ακόμα ομάδες έχουμε βρεθεί στο pick των εμφανίσεων μας. Ακόμα έχουμε διακυμάνσεις τόσο μέσα στον ίδιο τον αγώνα όσο και από παιχνίδι σε παιχνίδι. Απλά λόγω εμπειρίας ξέρουμε πως να διαχειριστούμε καταστάσεις και να παρουσιαστούμε έτοιμοι για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Πιστεύω πως μετά τον Ιανουάριο οι ομάδες θα έχουν διαμορφώσει όλες τις συνθήκες στο παιχνίδι τους για να αποδίδουν τα μέγιστα και τα φαβορί να ξεχωρίσουν. Ασφαλώς το επίπεδο παραμένει πάρα πολύ υψηλό και δεν συγχωρούνται λάθη, αλλά και ομάδες που δεν δείχνουν ομοιογένεια δεν μπορούν να σταθούν.
 
 
Είστε την πρώτη θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα, θα ήθελα να μας αναφέρετε για το πόσο ανταγωνιστικό το θεωρείτε.
 
Το ιταλικό πρωτάθλημα έχει ανέβει πολλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και οι καλές ξένες έχουν βοηθήσει αρκετά σε αυτό. Παρόλα αυτά έχουν ακόμα κάποια στεγανά τα οποία δεν τους αφήνουν να κάνουν το ξεπέταγμα προς την κορυφή όπως τα παλαιότερα χρόνια, πχ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ευρωπαίες παίκτριες από μεγάλες σχολές του μπάσκετ όπως Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ρωσία, Λευκορωσία, ούτε φυσικά από Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, παρά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας έτσι την ζωή δύσκολη σε εμάς τους προπονητές καθώς μας περιορίζουν αρκετά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρώπης. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα μόνο 2 Αμερικανές παίκτριες, χωρίς το δικαίωμα αλλαγής για κανέναν απολύτως λόγο, ακόμα και για σοβαρό τραυματισμό. Για παράδειγμα πέρυσι τραυματίστηκε η μία Αμερικάνα και δεν μπορούσαμε να την αλλάξουμε. Παίξαμε στα playoff της Euroleague με μια Αμερικάνα, πριν τους τελικούς. Τραυματίστηκε και η άλλη κι εν τέλει τελειώσαμε το πρωτάθλημα χωρίς ξένες. Ευτυχώς όμως λόγω βάθους κερδίσαμε το πρωτάθλημα.
 
Είστε προπονητής της Εθνικής Σλοβενίας,  η οποία είναι μια από τις διοργανώτριες του Eurobasket Women 2023. Θα ήθελα να μας πείτε για την παρουσία σας στην Εθνική ομάδα, αλλά και τις προετοιμασίες και τις προεργασίες που έχουν γίνει για την διοργάνωση
 
Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί με αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα σαν να ήμουν δικός τους άνθρωπος, τόσο εμένα όσο και την συνεργάτιδά μου Στέλλα Καλτσίδου. Απο την πρώτη μέρα προσπαθούμε να εμφυσήσουμε ενα διαφορετικό παιχνίδι μπάσκετ, πιο γρήγορο, πιο σκληρό, πιο physical, χωρίς να αφαιρέσουμε τίποτα απο τα δικά τους πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν μάθει απο αυτή την θαυμάσια σχολή. Με εκπλήσσει το επίπεδο της οργάνωσης τους, καθώς ότι και να ζητήσουμε θα το έχουμε την ίδια μέρα. Η Λιουμπλιάνα είναι μια πανέμορφη πόλη, με πολύ ωραίο κόσμο, με κουλτούρα για τις τέχνες και φυσικά, για τον αθλητισμό ως μέρος της κουλτούρας τους και κάπως έτσι θέλουν να παρουσιάσουν το Eurobasket, οπού παράλληλα θα έχει διάφορα events και θεάματα.