Τα 10+4 basketball video games που αγαπήσαμε (vids, pics)
Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς φαγητό, γλυκίσματα και καλή παρέα; Ειδικά αν με την τελευταία μπορούμε να επιδοθούμε στο αγαπημένο μας χόμπι, που δεν είναι άλλο από τα... video games!
Έτσι το Superbasket σας παρουσιάζει 10+4 μπασκετικά παιχνίδια τα οποία έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον χώρο των Video Games, τα τελευταία 40+ χρόνια. Παιχνίδια στα οποία έχουμε χαλάσει μία περιουσία σε κέρματα, έχουμε... βγάλει τα μάτια μας στις τηλεοράσεις και ακόμα και σήμερα μας δίνουν την δυνατότητα να νιώσουμε... Λεμπρόν στην θέση του Λεμπρόν!
Ας ξεκινήσουμε:
Basketball Atari (1979)
Η αρχή όλων. Το Bing Bang των basketball video games. Όλοι οι κοντά στα 40 έχουν περάσει ατελείωτες ώρες, προσπαθώντας να οδηγήσουν το sprite τους να πετάξει σωστά την… τετράγωνη μπάλα του στο… κάτι σαν καλάθι.
Αν κάποιο σύγχρονο παιδί δει το συγκεκριμένο παιχνίδι, το πιθανότερο είναι να ψάξει να βρει τι ακριβώς είναι. Όλοι εμείς γνωρίζουμε, όμως, πως από εκεί ξεκίνησαν όλα και θυμόμαστε με νοσταλγία τα… καντήλια που έχουμε ρίξει, βλέποντας το χρονόμετρο να λήγει με την μπάλα στον αέρα, προτού αυτή καταλήξει εκπρόθεσμα στο καλάθι.
Double Dribble (1986)
Οκτώ χρόνια αργότερα από το μπασκετάκι της Atari, ήρθε το Double Dribble το οποίο έμοιαζε με… κοσμογονία! Αυτή τη φορά είχαμε πραγματικά γραφικά που έφερναν σε μπάσκετ, με κινήσεις που φέρνανε σε μπάσκετ. Επιτέλους, παίζαμε κανονικό μπάσκετ!
Basket Master (1987)
Το Fernando Martin’s Basket Master, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, είναι ακόμα ένα από τα πλέον πολυπαιγμένα παιχνίδια μπάσκετ. Όπως στο αρχικό μπάσκετ της Atari, έτσι και τώρα είχαμε ένα one on one, με τον Ισπανό Φερνάντο Μαρτίν να αντιμετωπίζει τον εαυτό του. Το διαφορετικό του συγκεκριμένου game είναι πως σε κάθε εντυπωσιακό κάρφωμα είχαμε replay σε slow motion (!), ενώ ο αμυντικός είχε την δυνατότητα, αν έπαιρνε καλή θέση στην ρακέτα, να κερδίσει μέχρι και επιθετικό φάουλ!!!
Lakers versus Celtics (1989)
Το συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε την επανάσταση στον χώρο των Basketball video games, καθώς χρησιμοποίησε επίσημα ονόματα ομάδων και παικτών, μεταφέροντας στις μικρές μας οθόνες την τιτανομαχία των 80’s ανάμεσα στους Λος Άντζελες Λέικερς και τους Μπόστον Σέλτικς.
Και μόνο το ότι μπορούσαμε να ελέγξουμε παίκτες όπως οι Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και Λάρι Μπερντ, αλλά και τα υπόλοιπα (τότε) αστέρια του ΝΒΑ, όπως ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ κλπ, ήταν αρκετό για κάθε μπασκετόφιλο.
TV Sports Basketball (1990)
Άλλος ένας θρυλικός τίτλος της Cinemaware, που εκτός από εξαιρετικό gameplay, είχε και πλήθος στατιστικών. Η παρουσίαση των ομάδων ήταν βγαλμένη από το NBA, ο ήχος σε έβαζε στο γήπεδο και όλα αυτά τα εξαιρετικά στοιχεία έκρυβαν το μοναδικό ψεγάδι του παιχνιδιού, που δεν ήταν άλλο από το ότι το ματς ουσιαστικά παιζόταν στις δύο ρακέτες, καθώς το πέρασμα από το κέντρο του γηπέδου ήταν… αυτόματο!
Run n Gun (1993)
Το «Run n Gun» ήταν, ότι έλεγε και ο τίτλος του, Η πεμπτουσία του αθλήματος. Γραφικά εξαιρετικά για την εποχή τους, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω – κάτω, ήταν το παιχνίδι που ένας μαθητής γυμνασίου, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90, σε ένα από τα «ηλεκτρονικά» της εποχής, αρνούταν να χάσει, με αποτέλεσμα να τον… περιμένει μία ολόκληρη τάξη για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις τριμήνου στην βιολογία!
Street Hoops (1994)
Παιχνιδάρα που συνδυάζει την «βρωμιά» του NBA Jam και την «αλητεία» των αγώνων σε ανοικτά γήπεδα. Εδώ οι κανονισμοί πάνε περίπατο, καθώς στον δρόμο ισχύει ο νόμος του ισχυρού. Εξωπραγματικά καρφώματα, τρίποντα από το… σπίτι του σκόρερ και πάνω από όλα… ξύλο! Ξύλο και των γονέων, με τις Γαλλία, Ισπανία, Ταϊβάν, ΗΠΑ και άλλες έξι χώρες να παλεύουν για την κορυφή του κόσμου.
ΝΒΑ Live 95 (1994)
Ή θρυλική σειρά του ΝΒΑ Live ξεκίνησε το 1994 με ένα παιχνίδι που έγραψε ιστορία. Πολύ όμορφα γραφικά για παιχνίδι κονσόλας, στρατηγική, τα είχε όλα.
NBA JAM Τ.Ε (1995)
Εδώ τα λόγια είναι περιττά, καθώς μιλάμε για το… άγιο δισκοπότηρο των παιχνιδιών! Όποιος φίλος του μπάσκετ πλησιάζει τα 40 και δεν γνωρίζει τις ατάκες «Boom shakalaka», «from downtown», «He’s on Fire», τότε καλύτερα να το… γυρίσει στο πλέξιμο!
Όλοι οι θρύλοι του μπάσκετ μαζεμένοι σε ένα παιχνίδι χωρίς κανονισμούς, χωρίς όρια, αλλά με θέαμα! Και τι θέαμα! Παίκτες να καρφώνουν αφού έχουν πηδήξει 10 μέτρα πάνω από την μπασκέτα, πύρινες μπάλες να βάζουν φωτιά στην στεφάνη, αγκωνιές, σπρωξιές, μπουνιές. Όλα τα είχε το NBA JAM T.E, ένα παιχνίδι το οποίο, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, συνεχίζει να έχει φανατικούς θαυμαστές.
NBA 2K11 (2011)
Η σειρά ΝΒΑ 2Κ είναι ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει και συνεχίζει να κυκλοφορεί στον χώρο του Basketball videogame. Γραφικά που αγγίζουν την τελειότητα, αλλά παράλληλα και το απόλυτο simulator, ένα παιχνίδι που αν δεν γνωρίζεις τα μυστικά του μπάσκετ, δεν μπορείς να παίξεις.
Όλα τα παιχνίδια της σειράς είναι… διαμάντια. Τι κάνει το 2Κ11 να ξεχωρίζει; Μα φυσικά η πρώτη solo εμφάνιση του… GOAT! Η παρουσία του Μάικλ Τζόρνταν επισκιάζει τα πάντα και μόνο που ακούς το θρυλικό intro των Μπουλς και ακούς «Aaaand from Noooorth Carolina, at guard, 6’6’’ Michaeeeel Jooooordaaaaan», την ώρα που ο «Air» μπαίνει στο παρκέ, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκτός από την πρώτη δεκάδα, υπάρχουν ακόμα τρία παιχνίδια στα οποία αξίζει ο κάθε μπασκετόφιλος να σταθεί, στο καθένα για ξεχωριστούς λόγους. Ας πάμε να τα δούμε:
Arch Rivals (1989)
Ο… πρόγονος του NBA Jam κυκλοφόρησε το 1989. Ο λόγος για το Arch Rivals, το οποίο, εκτός από τις μπασκετικές του ικανόττηες, ξεχώρισε για δύο πράγματα. Το χιούμορ του και το… ξύλο που έπεφτε στο παρκέ.
NBA Street Vol. 2 (2003)
Μετά το Street Hoops, ακόμα ένα παιχνίδι μας βγάζει από τα πανάκριβα παρκέ των υπερσύγχρονων γηπέδων των ΗΠΑ και μας μεταφέρει εκεί που παίζεται το αληθινό μπάσκετ. Στους δρόμους και τα ανοικτά γηπεδάκια. Με την διαφορά πως, σε αντίθεση με το παιχνίδι του 1994, το ΝΒΑ Street Vol.2 μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε με τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.
ΝΒΑ 2Κ14 (2013)
Δεύτερη εκπροσώπηση της σειράς ΝΒΑ 2Κ, αλλά έχει τον λόγο της και αυτή δεν είναι άλλη από την παρουσία ομάδων της Euroleague. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ εκπροσωπήθηκε μέχρι το ΝΒΑ 2Κ17, όμως η πρώτη φορά πάντα είναι η καλύτερη. Όλοι αγαπάμε τους Λέικερς και τους Σέλτικς, άλλοι… κόλλησαν με τους Μπουλς ή τους Σπερς… αλλά όταν έχεις την δυνατότητα να οδηγήσεις τον «κόκκινο» Σπανούλη απέναντι στον «πράσινο» Διαμαντίδη ή το αντίθετο, τότε η κόντρα πάει σε άλλα επίπεδα (με τον κίνδυνο να χρειαστείς νέο χειριστήριο, ή ακόμα χειρότερα, νέα τηλεόραση, να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από το φυσιολογικό!).
NBA 2K19 (2018)
Κλείνουμε με ακόμα ένα παιχνίδι της σειράς ΝΒΑ 2Κ, το οποίο μας κάνει υπερήφανους. Όχι για το gameplay του, που παραμένει άψογο, όχι για την παρουσίαση του, που είναι κάτι παραπάνω από τηλεοπτική, αλλά.... Πόσες φορές θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε ένα δικό μας παιδί, ένα ελληνόπουλο να κοσμεί το εξώφυλλο ενός παιχνιδιού με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως;
Σε ευχαριστούμε Γιάννη...