Skip to main content

Η Μπαρτσελόνα οδηγός του Παναθηναϊκού στην αντιμετώπιση του Κλάιμπερν!

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την επερχόμενη αναμέτρηση Παναθηναϊκού και ΤΣΣΚΑ Μόσχας εστιάζοντας στον Ουίλ Κλάιμπερν.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για τον παίκτη ορόσημο της ΤΣΣΚΑ, πριν από το Μάικ Τζέιμς, πριν από το Νικολά Μιλουτίνοφ, πριν από το Τορνίκε Σενγκέλια.

Ο Αμερικανός εμφανίστηκε στη Euroleague το 2016 με τα χρώματα της Νταρουσάφακα, αλλά σε όσους ψάχνονταν με το scouting σίγουρα θα τον είχαν πρωτοδεί στο Ισραήλ, όπως είχα κάνει και εγώ και μάλιστα είχα τα φαεινή ιδέα να τον προτείνω στην ΑΕΚ το 2016 με το παρακάτω κείμενο μου στο basketballguru να αποδεικνύει του λόγου το αληθές: 

2) Ο Γουίλ Κλάιμπερν είναι 25 ετών και αγωνίζεται στην Χαποέλ Χολόν. Είναι τριαροτεσσάρι ύψους 2.01. Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα του Ισραήλ. Τρομερή έκρηξη. Φοβερά πόδια. Εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο. Επιδέξιος σκόρερ. Μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους. Αρέσκεται να σκοράρει παίρνοντας την επαφή. Ένας τρόπος που του δίνει πολλά φάουλ. Βγάζει απίστευτη ενέργεια στο ριμπάουντ κυρίως. Κάθε χρόνο βελτιώνει και από κάτι. Αν δεν τον τσιμπήσουν μεγάλες ομάδες φέτος, θα ήταν ιδανικός για οποιαδήποτε ομάδα βεληνεκούς Eurocup.

will clyburn cska moscow eb20566

Συγχωρέσετε με τη για τη γραφή και τον τρόπο που ανέλυα τους παίκτες εκείνη τη περίοδο.

Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι γνωστή. Νταρουσάφακα με coach Μπλατ και έπειτα η έκρηξή στη ΤΣΣΚΑ, όπου έμελλε στα χέρια του coach Ιτούδη να γίνει ο κορυφαίος φόργουορντ της λίγκας, νομίζω χωρίς να διαφωνεί κάποιος ιδιαίτερα.

Ο τραυματισμός του πέρυσι θα μπορούσε να τον αφήσει πίσω, αλλά με τα νούμερα που έχει πραγματοποιήσει φέτος, μάλλον θέλει να μας αποδείξει ότι συνεχίζει να παραμένει ο καλύτερος παίκτης της θέσης του και ένας εκ των κορυφαίων στη διοργάνωση.

Τα νούμερα του μιλάνε από μόνα τους:

18.5 PPG

59.7% TS

54.6% eFG

Ενώ η απόλυτη ισορροπία σε συχνότητα εκτέλεσης δίποντων ή τριπόντων μιλάει από μόνη της:

0.474 FTAr

0.421 3PAr

will clyburn cska moscow eb20455

Βλέπουμε όμως ότι ο Κλάιμπερν έχει και το υψηλότερο USG από όλους στην ομάδα του με 29%, πράγμα που σημαίνει πως πέρα από χαρισματικός σκόρερ, έχει και τη μπάλα στα χέρια περισσότερο ακόμη και από το Mike James.

Τα στατιστικά ανήκουν στο κορυφαίο του είδους του Ανδρέα Χριστοφόρου

https://twitter.com/acbbstatscy

Πάμε να δούμε τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός για να τον αντιμετωπίσει, ακολουθώντας τη συνταγή της Μπαρτσελόνα:

Αρχικά να γράψουμε ότι η ομάδα του coach Γιασικεβίτσιους, είναι η μοναδική που κατάφερε να κρατήσει το Κλάιμπερν στους 8 πόντους γι’ αυτό και θέλησα να αναδείξω τη προσέγγιση που είχε στον Αμερικανό.

Με τη μπάλα στα χέρια και σε καταστάσεις απομόνωσης ήθελε να παίξει τον Αμερικανό κόντρα στο καλό του χέρι στέλνοντας τον αριστερά. Όποιος και να ήταν ο αμυντικός, είτε ήταν ο Χάνγκα, είτε ο Αμπρίνες, είτε ο Κλαβέρ είχαν αυτή την οδηγία. Ο κοντινότερος αμυντικός στη μπάλα, σε κάθε drive έπαιζε open deny, μένοντας επιδεικτικά δύο βήματα μέσα από τον αμυντικό του ώστε να βγει να βοηθήσει πάνω στο Κλάιμπερν και να τον αναγκάσει να πασάρει.

will clyburn cska moscow eb2056464

Όταν ο παίκτης έκανε επίθεση από τις 45 μοίρες ή τη γωνία, υπήρχε η οδηγία να του κόψουν το κέντρο αρχικά για να μην του επιτρέψουν την κοντινή εκτέλεση με κανένα από τα δύο χέρια, αλλά κυρίως γιατί ο τελευταίος αμυντικός θα έβγαινε πολύ επιθετικά πάνω του για βοήθεια. Υπήρχε η ίδια οδηγία, είτε σε καταστάσεις απομόνωσης, είτε σε close out.

Σε καταστάσεις pick-n-roll η Μπαρτσελόνα ήθελε να οδηγήσει πάλι τον Κλάιμπερν στο κακό του χέρι και να τον αναγκάσει να ντριμπλάρει με αυτό αρκετή ώρα, παίζοντας hedge out, όχι δυναμικό ακριβώς για να επαληθεύσουμε τη παραπάνω πρόταση. Σε περίπτωση drive η δυνατή πλευρά μάζευε προς το χρήστη(=Κλάιμπερν), ώστε να τον αναγκάσει να πασάρει.

Και φυσικά σε κάθε pick-n-roll που έπαιρνε ο Κλάιμπερν ως «4» ή ο ως «3» με συμπαίκτη από «4» και πάνω(δηλαδή σαν «3», pnr 3-1 ή 3-2 ή 3-4), γινόταν μονή αλλαγή. Εδώ ο coach Γιασικεβίτσιους δεν φοβόταν αν ο Αμερικανός θα παίξει με πλάτη, καθώς ακολουθούσε τακτική shrink, όπου η άμυνα μάζευε αρκετά πάνω του αναγκάζοντας τον να πασάρει. Είτε ήταν μέσα από αλλαγή, είτε επειδή ο Ερτέλ βρισκόταν πάνω του, οι «Μπλαουγκράνα» ήθελαν να διασφαλίσουν τη ρακέτα τους προφυλάσσοντας το mismatch και αναγκάζοντας το Clyburn να πασάρει τη μπάλα έξω οδηγώντας την άμυνα σε close out ή περιστροφές.

Εν ολίγοις:

Κόντρα στο δυνατό χέρι και βοήθεια & επιστροφή από τη δυνατή πλευρά

Από γωνίες > Άρνηση το κέντρο & βοήθεια από το τελευταίο αμυντικό της γραμμής

Στο pick-n-roll με το 5, οδηγούμε αριστερά και hedge out

Στο pick-n-roll με άλλο παίκτη, μονή αλλαγή.

Σε περίπτωση mismatch λόγω μεγέθους όλοι δύο βήματα προς τη μπάλα, μέχρι να φύγει η μπάλα από τα χέρια του παίκτη και close out/περιστροφές.

Με αυτή τη τακτική ο Κλάιμπερν σκόραρε 8 πόντους με:

1 fadeaway από το low post=2

2 off-ball=6(4+2 free throws)

will clyburn cska moscow eb20