Skip to main content

Εθνική ομάδα - Τα πρώτα συμπεράσματα

 

Το “Shot Clock” καταγράφει τις σκέψεις του για την έως τώρα αγωνιστική εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Η προετοιμασία της Εθνικής εν όψει του Eurobasket έχει μπει στην τελική ευθεία. Ο coach Ιτούδης, παρά το γεγονός ότι είχε σημαντικότατες απουσίες σε όλα τα ματς, καθώς έχασαν τουλάχιστον ένα ματς οι Γιάννης, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης και Σλούκας), έβγαλε κρίσιμα συμπεράσματα και η προετοιμασία περνάει στο επόμενο στάδιο: σε αυτό της προετοιμασίας για τα επίσημα ματς με Σερβία και Βέλγιο, καθώς και για τα τελικά κοψίματα και την ανακοίνωση της 12άδας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως ήταν λογικό, συγκέντρωσε πάνω του όλα τα βλέμματα, κάνοντας την εθνική μας πόλο έλξης για τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site του κόσμου, δίνοντας μια νέα, διαφορετική και σπουδαία αίγλη στην Εθνική, για το ρόστερ της οποίας μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο superbasket.gr. Ο Γιάννης στα δύο ματς που έπαιξε ήταν ο καθοριστικότερος παράγοντας σε άμυνα και επίθεση κάνοντας την εθνική μας να παίζει σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Το σημαντικότερο πράγμα για τον απόλυτο superstar του παγκόσμιου μπάσκετ δεν είναι άλλο από το να μείνει υγιής. Αυτό αποτελεί τον μοναδικό όρο για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική Εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ. Εξαιρετικό δείγμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο σούταρε για τρεις μιας και ευστόχησε σε 4 τρίποντα στα δύο πρώτα ματς.

Ωστόσο, ένα κρίσιμο στοιχείο για την Εθνική ήταν ότι κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική και σε κάποια σημεία των αγώνων και αρκετά καλή χωρίς το Γιάννη. Όπως γράψαμε και στο preview μας, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς από μπασκετική άποψη τα περί «κορυφαίου ρόστερ» όλων των εποχών. Η πραγματικότητα λέει ότι υπάρχει καλό υλικό, αλλά το ρόστερ απέχει από το να είναι το κορυφαίο. Χωρίς το Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν υπάρχουν ελπίδες για κάτι πολύ μεγάλο, όμως ο ρόλος των παικτών γύρω του είναι και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος. 

Στο τουρνουά Ακρόπολις είδαμε αρκετά στοιχεία που μας άρεσαν. Πρώτο και κύριο ήταν η συνοχή της ομάδας στην άμυνα. Παρά σχετικές αδυναμίες που εξέθεσαν τόσο η Τουρκία, όσο και η Πολωνία, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ένταση και τα επίπεδα προσαρμογών είναι σε υψηλό επίπεδο για την εποχή. Για αυτό τα credits πάνε αυτόματα στο προπονητικό τιμ, που έχει την εμπειρία και τη γνώση να βάλει τους παίκτες σε θέση να πετύχουν. 

Ένα στοιχείο που ανησύχησε ήταν η αδυναμία πολλών guard μας να βγουν πάνω από το screen ενώ φαινόταν ότι η εντολή είναι σαφής, όπως και κάποια γενικά ζητήματα συγκέντρωσης.

Βέβαια, για κάποιους από τους παίκτες είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό μιας και προέρχονται από μια μακρά σεζόν και ίσως τα φιλικά δεν είναι το μέρος που θα δώσουν το 100% των δυνάμεων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κώστας Σλούκας, που ερχόμενος από τραυματισμό ήταν φανερό ότι «έκλεβε» στην άμυνα στο Ακρόπολις. Η ποιότητά του και η εμπειρία του αποτελούν τη σφραγίδα ότι αυτό δε θα συμβεί στη διοργάνωση.

Όπως αναμενόταν η Εθνική φάνηκε να δυσκολεύεται τόσο στο τρίποντο, όσο και στις βολές, στοιχεία που είναι ίσως τα κρισιμότερα για μια καλή επίθεση στο σύγχρονο μπάσκετ. Παίκτες όπως ο Κώστας Παπανικολάου θα είναι καθοριστικοί στο βαθμό που μπορούν να σουτάρουν καλά, όπως ο έκανε ο αρχηγός της Εθνικής στο ματς με την Τουρκία.

Μεγάλο μερίδιο των βολών πέφτει και στις πλάτες του Γιάννη, με τη λογική να λέει ότι θα πηγαίνει στις βολές τουλάχιστον 10-12 φορές ανά παιχνίδι, οπότε το να βρίσκεται στο 72% που είχε πέρσι στο ΝΒΑ κρίνεται αναγκαίο!

Από πλευράς πρωταγωνιστών, με εξαίρεση τον σταρ της Εθνικής, ξεχώρισαν οι Dorsey και Κώστας Αντετοκούνμπο, οι οποίοι ήταν καταπληκτικοί στο Ακρόπολις. Ο Κώστας έδειξε γιατί αποτελεί euroleague material. Παρά τις λάθος τοποθετήσεις του στην άμυνα, φάνηκε ότι μπορεί να παίξει άμυνα με αλλαγές, ενώ επιθετικά με καλούς γκαρντ πίσω του μπορεί να είναι κορυφαίος finisher.Σίγουρα χρειαζόμαστε τον Γιώργο Παπαγιάννη, αλλά ο Κ. Αντετοκούνμπο δίνει απαντήσεις στον αγωνιστικό χώρο για την αξία του. Την ίδια στιγμή, ο Tyler Dorsey με 7 τρίποντα σε 3 ματς απλά υπενθύμισε το πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του φέτος.

Ακόμη μια θετική παρουσία ήταν ο Μιχάλης Λούντζης. Ο υψηλόσωμος guard έχει όλα τα προσόντα για να περάσει στο επόμενο επίπεδο και συχνά φαίνεται να τον κρατά πίσω η έλλειψη επιθετικότητάς του. Στο Ακρόπολις φάνηκε να είναι ο καλύτερος guard της Ελληνικής ομάδας πίσω από τους Καλάθη, Σλούκα, Ντόρσει, δίνοντας εξαιρετικά δείγματα σε άμυνα, rebound και δημιουργία. Φαίνεται να κέρδισε Μποχωρίδη και Καλαιτζάκη για τη θέση του, όμως η μάχη με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη θα κριθεί στο τέλος, καθώς και ο έτερος γκαρντ του ΟΣΦΠ είχε θετικά διαστήματα.

Πρώτο δείγμα θετικό λοιπόν για την Εθνική. Ο δρόμος είναι μακρύς ωστόσο και εμείς δε βρισκόμαστε παρά στην (πολύ) αρχή, μιας πολύ σπουδαίας διοργάνωσης που έρχεται το Σεπτέμβρη.